Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κανένας λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα από τον σεισμό της Αλβανίας

Καθησυχαστικός ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων στην χώρα μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Κανένας λόγος ανησυχίας για την χώρα μας από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την Αλβανία στα ξημερώματα της Τρίτης 03:54, όπως τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

Υπενθυμίζουμε πως το επίκεντρό του εντοπίζεται σε περιοχή 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Δυρραχίου και 35 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων, σε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Όπως τόνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κ. Παπαζάχος: «Δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Πρόκειται για έναν σεισμό που έγινε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Έγινε από την σύγκλιση της Αδριατική Πλάκας με το Αιγαίο. Οι δυο πλάκες “σπρώχνουν” η μια την άλλη. Και από βόρεια της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδά αυτήν της Απουλίας, δημιουργώντας ισχυρούς σεισμούς. Εξάλλου το ρήγμα του Δυρραχίου είναι γνωστό για τη δραστηριότητά του από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν το 58 π.Χ. όταν ο Κικέρωνας ήταν εξορία στο Δυρράχιο, έγινε μεγάλος σεισμός ο οποίος προκάλεσε τεράστια θαλάσσια κύματα στις ακτές. Στα πιο πρόσφατα χρόνια σεισμοί έχουν σημειωθεί το 1926 με 6,1 Ρίχτερ και το 1870 με 6,7 Ρίχτερ. Μάλιστα το συγκεκριμένο ρήγμα έχει τέτοιο μήκος που μπορεί να δώσει μέχρι και σεισμό 7 Ρίχτερ», σημείωσε ο καθηγητής.

3f1.jpg

Σημειώνουμε πως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι νεκροί από τον σεισμό στο Δυρράχιο είχαν φτάσει τους 18, ενώ 600 είναι οι τραυματίες.

 

«Αναγκαία η πιο συστηματική αντισεισμική θωράκιση κτηρίων»

 

Ερωτώμενος σχετικά με την δική μας ετοιμότητα στο να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο χτύπημα του εγκέλαδου, ο κ. Παπαζάχος τόνισε πως «μπορεί να υπάρχουν αντισεισμικές κατασκευές σε αρκετά κτήρια, όμως υπάρχουν και πολλά που είναι παλαιά και χρήζουν αντισεισμικής θωράκισης, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των αυθαίρετων κτηρίων που έχουν χτιστεί δίχως αντισεισμικές προδιαγραφές».

Ο ίδιος τόνισε πως στην χώρα μας υπάρχουν και παλαιά κτήρια ιστορικής αξίας που έχουν χτιστεί σε χρόνια όπου δεν γίνονταν αντισεισμικές οι κατασκευές. Όλα τα παραπάνω πρέπει να ενισχυθούν, πρόσθεσε. «Μπορεί να έχουμε κάνει βήματα στην αντισεισμική πολιτική, όμως αν δεν φροντίσουμε να βελτιωθούν τα επίπεδα πρόληψης με την αντισεισμική ενίσχυση κτηρίων όσο και με πιο εντατική συστηματική αντισεισμική πολιτική μπορεί να θρηνήσουμε θύματα», κατέληξε.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)
«Τσίπρα γερά να φύγει η δεξιά» φώναξαν στον πρώην πρόεδρο όταν έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης
Κασσελάκης για ευρωψηφοδέλτιο: «Ήθελαν ένα μικρό ΣΥΡΙΖΑ, δεν το επιτρέψατε» (Δείτε live)