Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εσπερίδα για την κάθετη σύνδεση με το λιμάνι της Κλαϊπέντα

Με τίτλο «Via Carpatia: καθ’ οδόν στο μέλλον» - Πού και πότε θα γίνει

Η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του ΑΠΘ και το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών με την υποστήριξη του ΕΟΕΣ ΕΛΙΚΑΣ ΑμΚΕ και την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας Θράκης διοργανώνουν εσπερίδα με τίτλο «Via Carpatia: καθ’ οδόν στο μέλλον» την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 18:00 στο Αμφιθέατρο 1, ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, 3ης Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη ΤΚ 54636.

Για τον σκοπό αυτό θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 9/12/2019 στις 11:00 στην αίθουσα 319, 3ος όροφος του κτιρίου ΟΠΕ-Νομικής από τον κοσμήτορα της Σχολής Αν. Καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Η ιδέα της κάθετης σύνδεσης της Βαλτικής με τη Μεσόγειο ξεκίνησε από μια πρώτη συμφωνία της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας το 2006. Ο διακρατικός συντονισμός της λεγόμενης «Διακήρυξης του Lancut» ολοκληρώθηκε το 2010 με την υπογραφή της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

Η Via Carpatia αποτελεί ουσιαστικά την άμεση οδική σύνδεση της Κλαϊπέντα (λιμάνι της Λιθουανίας) με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από τις προαναφερθείσες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των ανατολικών Βαλκανίων. Δεδομένης της προοπτικής ένταξης αυτού του σχεδίου στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (Trans-European Transport Network, TEN-T), ο εν λόγω κάθετος άξονας συνολοκληρώνει τις υφιστάμενες οριζόντιες χαράξεις, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο από την Κωνσταντινούπολη ως το Κίεβο και το Γκντανσκ ως και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η σημασία του συγκεκριμένου έργου είναι μεγαλύτερη για τη χώρα που έχει μάλλον τη μικρότερη συνεισφορά (ως απόσταση) στον κεντρικό κάθετο άξονα, την Ελλάδα! Ενώ αναλογούν μόνο 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη ως τον Προμαχώνα, τα οποία μάλιστα έχουν ολοκληρωθεί σε σημαντικό (όχι όμως σε απόλυτο) βαθμό, τα οφέλη είναι τέτοια που θα αλλάξουν ριζικά τον ρόλο της Μακεδονίας και του λιμανιού-πρωτεύουσάς.

Στην εκδήλωση θα παραστούν εκπρόσωποι της ελληνικής και της πολωνικής κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και των σχετιζομένων φορέων της περιοχής, καθώς και των διπλωματικών αρχών των εμπλεκομένων χωρών.

hartis_via_carpathia.png

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί