Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: “Πράσινη” εργασιοθεραπεία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Επανενταξιακοί ασθενείς απασχολούνται με εργασίες όπως η παρασκευή λαδιού με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάστασή τους – Ετοιμάζουν γιορτή «Ελιάς & Λαδιού» με γευστικές δοκιμές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Οι καρποί που φύτεψαν και φρόντισαν επανενταξιακοί ασθενείς της «Μονάδας Πρασίνου» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης θα προσφερθούν στο κοινό της πόλης μας στην γιορτή «Ελιάς & Λαδιού» που θα γίνει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 ώρα 11:30πμ., στον «Πολυχώρο Πολιτισμού» του Γ.Ε.Π.Ε. & ΚΔ. - Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Λαγκαδά 196 Σταυρούπολη) .

Η «Μονάδα Πρασίνου» είναι ένα Οργανωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας. Φορέας της είναι το ενιαίο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» - Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει την εποπτεία της λειτουργίας της και υπάγεται απευθείας στην Διοίκηση του Νοσοκομείου.

«Το πρόγραμμα από το 2000 που ξεκίνησε, το έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 400 άτομα. Συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με την ψυχική υγεία μέσω της ανάπτυξης δράσεων εργασιοθεραπείας και δημιουργικής απασχόλησης. Ουσιαστικά απασχολεί ψυχικά ασθενείς με δραστηριότητες σε φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα από τα ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην αυλή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου έκαναν λάδι και θα προσφέρουν στην γιορτή από 100ml στους επισκέπτες, αλλά και ελιές για δοκιμή. Θα υπάρχει και τσίπουρο, ενώ μετά οι παρευρισκόμενοι θα διασκεδάσουν με το μουσικό συγκρότημα “Εμείς κι Εσείς”, στο οποίο συμμετέχουν επανενταξιακοί ασθενείς του φορέα. Μάλιστα θα μας πουν και το πρώτο τραγούδι με δικούς τους στίχους και μουσική» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο επιστημονικά υπεύθυνος της «Μονάδας Πρασίνου» και δασολόγος κ. Κωνσταντίνος Κόντος.

 

«Τίποτα δεν πάει χαμένο στην αυλή μας»

4f1.jpg

«Στην αυλή μας τίποτα δεν πάει χαμένο», συμπλήρωσε. Και εξήγησε: «Αν ένα δέντρο κοπεί, τότε τα κλαδιά του θα γίνουν κομπόστ, ο κορμός του καρέκλα και ένα κομμάτι του θα πάει για έργα ξυλογλυπτικής. Παράλληλα έχουμε και αρκετές χορηγίες από φορείς ή ιδιώτες. Για παράδειγμα ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς μάς δώρισε 1 ½ τόνο ντομάτες και τις κάναμε σάλτσα ντομάτα, κάποιος άλλος μάς έδωσε κυδώνια και τα κάναμε γλυκό. Βάζουμε τα παιδιά να αξιοποιούν τα πάντα».

Σήμερα το πρόγραμμα το παρακολουθούν 33 άτομα με ψυχικές διαταραχές που έχουν νοσηλευτεί κατά το παρελθόν και διαβιούν με τις οικογένειές τους ή σε Μονάδες Ψυχοκοικοινωνικής Αποκατάστασης. Οι εργασίες γίνονται στην αυλή, στις εξωτερικές δομές ή σε δύο γραφεία του Νοσοκομείου.

Απαντώντας σε ερώτησή μας για την επίδραση αυτών των εργασιών στους ασθενείς ο κ. Κόντος είπε πως «υπάρχουν δύο πρόσφατες έρευνες που τονίζουν την βελτίωση της ψυχοπαθολογίας των ασθενών που κινούνται και ασχολούνται με κάτι σε σχέση με αυτούς που κάθονται. Όταν απασχολούνται στο φυσικό περιβάλλον βελτιώνεται η λειτουργικότητά τους. Τα αποτελέσματα από την πιο πρόσφατη μελέτη θα παρουσιαστούν σύντομα σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο».

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες των 33 ατόμων είπε πως απασχολούνται καθημερινά 08.30- 12.30, ενώ παίρνουν και ένα μικρό επίδομα ως κίνητρο.

«Στόχος της λειτουργίας της «Μονάδας Πρασίνου» είναι η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών στον τομέα της εργασίας», σχολίασε ο κ. Κόντος.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ