Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

FameLab: Ψάχνοντας νέα πρόσωπα της επιστήμης στη Θεσσαλονίκη

Τι δήλωσαν νέοι που οι ιδέες τους ξεχώρισαν και πώς παροτρύνουν τους επόμενους επιστήμονες

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Πώς οι τεχνικές ερωτοτροπίας ενός πτηνού θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με το ανθρώπινο φλερτ; Και τι είναι τα «5-parent-babes»; Πρόκειται για δύο προτάσεις νέων που έγιναν στο Famelab πέρυσι και που ξεχώρισαν στον προκριματικό της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη πρόταση ανήκει στην Βάσια Αλετρά, απόφοιτο από το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών & Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Και η δεύτερη πρόταση ανήκει στο Οδυσσέα Λομβαρδέα, φοιτητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα δύο παιδιά απάντησαν στις ερωτήσεις μας με αφορμή το διαγωνισμό FameLab 2020 που θα φιλοξενήσει και φέτος την προκριματική διαδικασία σε Θεσσαλονίκη (25/2), Αθήνα (24/2), Βόλο (26/2) και Ιωάννινα (22/2) και θα αναδείξει αυτούς που θα περάσουν στον ελληνικό τελικό.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 3 λεπτά για να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους με τρόπο διασκεδαστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό. Στη συνέχεια, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει αυτούς που θα πάνε στον μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Athens Science Festival (4/4/2020). 

Η υποβολή συμμετοχών γίνεται ηλεκτρονικά μέχρι 19 Φεβρουαρίου 2020 μέσα από την ιστοσελίδα www.britishcouncil.gr/en/famelab. Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό.

 

 

Βάσια Αλετρά: «Συνδυάζεις επιστημονικά έγκυρη πληροφορία με απλά λόγια και χιούμορ»

 

famelab3.jpg

-Τι περιλάμβανε η πρότασή σας για το FAMELAB; Πώς θα τη περιγράφατε;

-Το θέμα της ομιλίας μου στο FAMELAB περιλάμβανε τις τεχνικές ερωτοτροπίας ενός πτηνού και το πώς αυτές θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με το ανθρώπινο φλερτ. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρομαντική και ελκυστική προς το κοινό, καθώς το ενδιαφέρον του ανθρώπου αυξάνεται όταν μπορεί να ταυτιστεί με μέρος της ομιλίας.

 

-Πώς αποφασίσατε να πάρετε μέρος;

-Ως φοιτήτρια βιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχα συμμετάσχει σε μια προσομοίωση του διαγωνισμού FAMELAB που πραγματοποιήθηκε στο μάθημα αγγλικών του τμήματος μου. Αυτή η εμπειρία με εισήγαγε στον συναρπαστικό κόσμο της επικοινωνίας της επιστήμης και του FAMELAB με αποτέλεσμα να λάβω συμμετοχή και στον πραγματικό διαγωνισμό.

 

-Πόσο εύκολο είναι να παρουσιάσεις μια επιστημονική ιδέα με προσιτό τρόπο σε  μόλις λεπτά;

-Η παρουσίαση μιας επιστημονικής ιδέας με κατανοητό τρόπο προς το ευρύ κοινό είναι μια μεγάλη πρόκληση. Συγκεκριμένα, η δυσκολία έγκειται στο να συνδυάσεις με επιτυχία μια επιστημονικά έγκυρη πληροφορία με απλά λόγια και χιούμορ, ώστε να κερδίσεις το κοινό σου.

 

-Ζούμε με ένα κινητό στο χέρι, με σύνδεση στο ίντερνετ και περιτριγυρισμένοι από οθόνες. Πόσο κοντά είμαστε στην επιστήμη σήμερα; Πόσο κατανοούμε βασικά θέματα της επιστήμης;

-Ένα κινητό στο χέρι μπορεί να μας φέρει τόσο κοντά στην επίστημη όσο και μακριά από αυτήν. Σήμερα, έχουμε πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία είτε αυτή είναι επιστημονική είτε ψευδής. Ο κάθε ένας από εμάς παίρνει μια θέση απέναντι στην επιστήμη επιλέγοντας κάποιες από αυτές τις πληροφορίες. Οι πληροφορίες βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας, στην οθόνη του κινητού μας. Το ποιες θα επιλέξουμε να αποδεχτούμε και το πόσο κοντά είμαστε στην επιστήμη εξαρτάται από την κριτική σκέψη που έχουμε καλλιεργήσει.

famelab_omada.jpg

-Τι σας άφησε η συμμετοχή σας στο famelab;

-Η συμμετοχή μου στο famelab μου άφησε ελπίδα, συγκίνηση και σίγουρα αυτοπεποίθηση. Νιώθω ελπίδα, καθώς είδα με τα μάτια μου ότι υπάρχει ένα κοινό, στη συγκεκριμένη περίπτωση το κοινό του Athens Science Festival, το οποίο πιστεύει στη δύναμη της επιστήμης. Είμαι συγκινημένη, καθώς διαπίστωσα ότι ο κόσμος έχει αγάπη και νοιάζεται όταν κάποιος άγνωστος/-η ανέβει στη σκηνή για να δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό μου. Τέλος, έχοντας την ευκαιρία να μιλήσω σε ένα κοινό 200 ατόμων νιώθω πλέον περισσότερη αυτοπεποίθηση απο παλιά.

 

-Τι θα λέγατε στους νέους συμμετέχοντες για να πάρουν μέρος;

-Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο και έχεις τρέλα και πάθος για την επιστήμη αλλά και για τον κόσμο γύρω σου, τότε δήλωσε συμμετοχή! Είναι μια μοναδική εμπειρία στην οποία θα γνωρίσεις άτομα σαν κι εσένα που ψάχνουν την χρυσή τομή ανάμεσα στην επιστήμη και τη διασκέδαση. Το κοινό και η κριτική επιτροπή του famelab ανυπομονούν να γνωρίσουν ομιλητές που θα τους συναρπάσουν με τις ιστοριές τους!

 

 

 

Οδυσσέας Λομβαρδέας: «Πρέπει να πιστεύεις στην επιστημονική ιδέα που θα παρουσιάσεις»

famelab2.jpg

-Τι περιλάμβανε η πρότασή σας για το FAMELAB; Πώς θα τη περιγράφατε;

-Η παρουσίαση μου στον τελικό του famelab 2019, περιλάμβανε την περίπτωση των “5-parent-babes”, δηλαδή των παιδιών που προκύπτουν από τη συνεργασία 5 ανθρώπων με τις μεθόδους της Ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με λίγα λόγια αν ένα ζευγάρι επιθυμεί να αποκτήσει ένα παιδί αλλά λόγω κάποιου γενετικού ή άλλου είδους προβλήματος δεν μπορεί, χρησιμοποιεί το γενετικό υλικό δοτών αν συνυπάρχει και αδυναμία ολοκλήρωσης της κύησης συμμετέχει στη διαδικασία και μια παρένθετη μητέρα, που "δανείζει" το σώμα της για την κυοφορία. 

Διάλεξα αυτό το θέμα, διότι συνδυάζει το επιστημονικό υπόβαθρο πολλών κλάδων τόσο των επιστημών υγείας (Ιατρική, Βιολογία κτλ) όσο και ανθρωπιστικών επιστημών (Νομική, Φιλοσοφία, Βιοηθική κτλ) πράγμα που πίστευα ότι υπηρετεί το στόχο του FameLab που είναι να συνθέτει τις επιστημονικές ιδέες και να τις παρουσιάζει στο ευρύ κοινό. Επίσης, πίστευα ότι αποτελεί ένα θέμα που δείχνει τις προεκτάσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Θα είναι μία από τις προκλήσεις του -άμεσου- μέλλοντος!

 

-Πώς αποφασίσατε να πάρετε μέρος;

-Από καθαρή τύχη! Αγνοούσα την ύπαρξη του διαγωνισμού, μέχρι που η κοπέλα μου είδε μια διαφήμιση στο facebook και μου πρότεινε να πάω. Στην αρχή μου φάνηκε περίεργο σαν ιδέα και δεν ήθελα καθόλου να πάω. Τελικά όμως το αποφάσισα, τελευταία στιγμή, συμπλήρωσα την αίτηση και έτσι πήγα στον προκριματικό της Θεσσαλονίκης. Αυτό που πιστεύω ότι επηρέασε την απόφαση μου είναι η αγάπη που έχω για την έκθεση στο κοινό και η αίσθηση της πρόσκλησης να συνδυάσω αυτήν την αγάπη, με ένα επιστημονικό θέμα.

 

-Πόσο εύκολο είναι να παρουσιάσεις μια επιστημονική ιδέα με προσιτό τρόπο σε μόλις λεπτά;

-Δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο, θέλει όμως σίγουρα να πιστεύεις στην επιστημονική ιδέα που θέλεις να παρουσιάσεις. Πρέπει να είσαι πλήρως καταρτισμένος σχετικά με το θέμα και να σκέφτεσαι ότι απευθύνεσαι σε κάποιον άνθρωπο που δεν έχει ξανακούσει τίποτα απολύτως που να το αφορά. Αν καταφέρεις να συνδυάσεις σε αυτό, λίγο χιούμορ και μερικές ευρηματικές ατάκες (που δεν γελοιοποιούν την προσπάθειά σου) έχεις χωρίς υπερβάλλοντα κόπο, ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!

 

 -Ζούμε με ένα κινητό στο χέρι, με σύνδεση στο ίντερνετ και περιτριγυρισμένοι από οθόνες. Πόσο κοντά είμαστε στην επιστήμη σήμερα; Πόσο κατανοούμε βασικά θέματα της επιστήμης;

-Η σχέση μας με την επιστήμη στην εποχή της τεχνολογίας, λειτουργεί περίπου σαν τη σχέση μας με το φαγητό στην εποχή των μεγάλων αλυσίδων fast food. Υπάρχουν πάντοτε ποιοτικές προτάσεις, αλλά οι περισσότεροι  ρεπουμε προς την ευκολία. Μ' ένα από "googl-αρισμα" έχουμε στα πόδια μας εκατομμύρια ψηφιακά λήμματα, ελάχιστοι άνθρωποι όμως μπαίνουν στη διαδικασία να διασταυρώσουν τις πηγές τους. Παράλληλα το Σχολείο αργεί να προσαρμοσθεί στις ταχύτατες εξελίξεις με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να αγνοεί βασικές έννοιες, παρόλο που πλέον η συντριπτική πλειοψηφία είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δυστυχώς πρέπει να εξηγούμε ξανά και ξανά τα αυτονόητα. 

 

-Τι σας άφησε η συμμετοχή σας στο famelab; 

-Πρώτα - πρώτα εκπληκτικές γνωριμίες! Όλοι οι συμμετέχοντες που γνώρισα καθώς και οι οργανωτές ήταν άνθρωποι υψηλής ποιότητας και εντυπωσιακών ενδιαφερόντων. Από όλες τις ομιλίες έμαθα κάτι καινούριο, ενώ σίγουρα η σκηνή του Athens Science Festival είναι μια μοναδική εμπειρία για κάποιον ομιλητή. Το μεγαλύτερο κέρδος βέβαια ήταν το masterclass που προηγήθηκε και στο οποίο πραγματικά ακούς και μαθαίνεις πράγματα που σε βελτιώνουν νε οποιαδήποτε τομέα και να ασχοληθείς, μιας και οι επικοινωνιακές δεξιότητες χρειάζονται παντού. 

 

-Τι θα λέγατε στους νέους συμμετέχοντες για να πάρουν μέρος;

-Να μην έχει κανέναν ενδοιασμό! Να πάει στα προκριματικά χωρίς άγχος μιας και το κλίμα εκει είναι πραγματικά φιλικό και να ξετυλίξει τον εαυτό του. Τα υπόλοιπα, πραγματικά θα 'ρθουν από μόνα τους!

 

*Το FameLab 2020, στην Ελλάδα διοργανώνεται από το British Council σε συνεργασία με το HUB Science.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας
Aνάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων...
Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας