Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα για την γλώσσα Python

Από το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ – Ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τι είναι η γλώσσα Python; Και ποια η σχέση της με τους Μόντυ Πάιθον; Ποιοι μπορούν να την χρησιμοποιήσουν και πόσο εύκολο είναι να την μάθει κανείς; Τις απαντήσεις θα τις πάρουν όσοι παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα «Ανοικτό μάθημα στο Διαδίκτυο για την Python και διαλογικοί πράκτορες» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, στις 10.30, στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Αριστοτελείου στο ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενο έργο colMOOC.

Τα μαθήματα και την ημερίδα διοργανώνει το Εργαστήριο Λογισμικού και Διαδραστικών Τεχνολογιών (http://switch.csd.auth.gr/) του Tμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Σταύρος Δημητριάδης: «Η ημερίδα θα παρουσιάσει πληροφορίες για τα ανοιχτά μαθήματα που θα δοθούν μέσω διαδικτύου τύπου MOOC στο πλαίσιο του ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενου έργου “colMOOC: Ενσωμάτωση διαλογικών πρακτόρων και Learning Analytics σε MOOCs”.

Τα μαθήματα θα γίνουν από 2 Μαρτίου και για πέντε εβδομάδες, είναι δωρεάν και εστιάζουν σε βασικά βήματα της γλώσσας προγραμματισμού python. Ξεκινούν «από το μηδέν», σκοπεύουν δηλαδή να είναι χρήσιμα σε κάθε αρχάριο/α ανεξάρτητα από το υπόβαθρο γνώσεων προγραμματισμού που έχουν και την επιστημονική περιοχή στην οποία σπουδάζουν ή εργάζονται (θετικές επιστήμες και μηχανική ή ανθρωπιστικές επιστήμες). Απευθύνονται σε κάθε μαθητή, εκπαιδευτή, ερευνητή.

Η python είναι μια γλώσσα δημοφιλής στα ερευνητικά έργα, στην επεξεργασία δεδομένων, αλλά και στην τεχνητή νοημοσύνη, και στην ρομποτική. Χρησιμοποιείται πολύ και από την google, αλλά και από όσους ασχολούνται με big data. Είναι εύκολη γλώσσα, αλλά εννοείται πως όσο κανείς προχωρά ή πηγαίνει σε εργαλεία που σχετίζονται με την έρευνα, το αντικείμενο να γίνεται πιο δύσκολο».

4f1.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει περιορισμός θέσεων στην παρακολούθηση των μαθημάτων. Όποιος ενδιαφέρεται λοιπόν μπορεί να δηλώσει συμμετοχή για να τα παρακολουθήσει διαδικτυακά και φυσικά να ενημερωθεί νωρίτερα στην ημερίδα της Παρασκευής.

Μάλιστα στο τέλος όσοι συμμετέχοντες περάσουν το αντίστοιχο τεστ γνώσεων και απαντήσουν σωστά το 60% των ερωτήσεων που θα τους γίνουν θα πάρουν και βεβαίωση για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Όσο για την ονομασία της γλώσσας; Προέρχεται από την ομάδα των Άγγλων κωμικών Μόντυ Πάιθον και δεν έχει καμιά σχέση με το φίδι πύθωνα, παρότι το λογότυπό της παραπέμπει σε κάτι τέτοιο. O δημιουργός της γλώσσας  ο Ολλανδός προγραμματιστής Guido van Rossum,  όταν διαμόρφωνε την γλώσσα, διάβαζε μια έκδοση από το σενάριο της κωμικής σειράς του BBC “Monty Python’s Flying Circus”. Ήξερε πως έπρεπε να βρει ένα σύντομο και έξυπνο όνομα, οπότε αποφάσισε να ονομάσει τη νέα γλώσσα προγραμματισμού ως "Python".  

Εγγραφές:

-στην ημερίδα ενημέρωσης στον σύνδεσμο:

https://sites.google.com/view/python-colmooc/home

-στο Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα για την Python, στην πλατφόρμα της GUNet, στον  σύνδεσμο:

https://colmooc.gunet.gr/info/?course=COLMOOC107.

Το ColMOOC (Collaborative Massive Open Online Courses -Συνεργατικά Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα) είναι ένα καινοτόμο ευρωπαϊκό έργο που αφορά τις δράσεις Συμμαχίες Γνώσης (Knowledge Alliances). Το έργο εστιάζει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στοχεύοντας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών γνώσης και εκπαίδευσης που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια μέσω της ανάπτυξης Συνεργατικών Μαζικών Ελεύθερων Διαδικτυακών Μαθημάτων.

 

 

 

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ