Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Ψωμί πινακωτής ελληνικό: Από τη Θεσσαλονίκη αναβιώνει σε φούρνους! (ΦΩΤΟ)

Το χαμένο στο χρόνο ψωμί πινακωτής αναβιώνει στο φούρνο της γειτονίας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το χαμένο στο χρόνο ψωμί της πινακωτής, το πιο απλό και νόστιμο ελληνικό ψωμί παρουσιάζεται για πρώτη φορά πανελληνίως στη ΔΕΘ στο πλαίσιο της έκθεσης Artozyma ενώ πρόκειται σύντομα να αναβιώνει στο φούρνο της γειτονίας

Είναι αργής ωρίμανσης και παρασκευάζεται με τα αγνότερα υλικά, αλεύρι, φυσικό προζύμι, νερό και αλάτι και μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί. Μέσα στο τριήμερο της έκθεσης πρόκειται να παραχθούν περίπου 1.000 καρβέλια ψωμιού πινακωτής.

“Αναβιώνουμε στο φούρνο της γειτονιάς ένα ψωμί το οποίο δεν πρέπει να ξεχαστεί. Είναι ένα ελληνικό ψωμί και το όνομά του είναι ψωμί πινακωτής ελληνικό”, δήλωσε στο TyposThes η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, "Προφήτης Ηλίας", 'Ελσα Κουκουμέρια, σημειώνοντας ότι παρόλο που στην Ελλάδα, αναλογικά υπάρχουν πάρα πολλά αρτοποιεία (περίπου 15.000), δεν υπάρχει καταχωρημένο κάποιο εθνικό ψωμί.

koykoymeria.jpg

Το ψωμί της πινακωτής ξεκίνησε ως πρωτοβουλία από τη Θεσσαλονίκη, κατοχυρώθηκε από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος στη Διεύθυνση Σημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως σήμα ελληνικού ψωμιού και η πρώτη πανελλήνια παρουσίασή του γίνεται αυτές τις ημέρες στην Artozyma.

Από εκεί και πέρα θα μπορεί να το βρίσκει κάποιος καταναλωτής μόνο στο φούρνο της γειτονιάς. Στόχος είναι να αποτελέσει την αρχή μιας στρατηγικής για προϊόντα με ονομασία, που θα δείχνουν εκτός από την ποιότητα – η οποία είναι αδιαμφισβήτητη στο φούρνο- και τη φρεσκότητα και την εντοπιότητα, όπως τονίζει η κ. Κουκουμέρια.

pswmi-pinakwtis4.jpg

Μετά το τέλος της έκθεσης ξεκινάει μια προσπάθεια να φτάσει η συνταγή στον κάθε αρτοποιό. Πάντως όπως λέει η κ. Κουκουμέρια μπορεί η συνταγή να είναι ίδια αλλά ο κάθε αρτοποιός θα βάλει την τέχνη του, ενώ εκτιμά ότι το ψωμί αυτό θα έχει απόλυτη επιτυχία. «Ελπίζουμε να αποτελέσει την αρχή και για άλλα ψωμιά αλλά και απέναντι στον αγώνα που κάνουμε για να δείξουμε τη διαφορά που έχει το φρέσκο ψωμί από το κατεψυγμένο», υπογράμμισε η ίδια.

Όλοι γνωρίζουμε όπως είπε τι είναι η πινακωτή, είναι ο χώρος που το ψωμί αφήνεται να ωριμάσει. Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή με χωρίσματα, όπου το ζυμάρι "ξεκουράζεται".

pswmi-pinakwtis5.jpg

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ψωμιού

Στο μεταξύ, αρτοποιοί από όλη την Ελλάδα διαγωνίζονται στο πλαίσιο του 4ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ψωμιού άρχισε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο. Συμμετέχουν συνολικά έξι (6) τετραμελείς ομάδες που έχουν επιλεγεί από ολόκληρη τη χώρα. Την πρώτη ημέρα (Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020) θα διαγωνιστούν οι τρεις εξ αυτών και τη δεύτερη μέρα (Κυριακή23 Φεβρουαρίου 2020) οι υπόλοιπες τρεις.

Στο χώρο του διαγωνισμού βρέθηκε σήμερα και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους.

Εξέφρασε τη χαρά του που το πρωτάθλημα ψωμιού ξεκίνησε για μια ακόμη φορά με τις καλύτερες προϋποθέσεις στη Θεσσαλονίκη και που νέα παιδιά αγόρια και κορίτσια μπαίνουν στο χώρο της αρτοποιίας με όρεξη και μεράκι. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η αρτοποιία θα γίνει ακόμη καλύτερη, όπως είπε.

pswmi-pinakwtis1.jpg

Την τρίτη ημέρα (Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020) η απερχόμενη Εθνική Ομάδα Αρτοποιίας  θα δημιουργήσει και θα παρουσιάσει το Ελληνικό Εθνικό Ψωμί και θα ακολουθήσει η παρουσίαση των νικητών, θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Νέας Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας και θα γίνει η απονομή των μεταλλίων στις νικήτριες ομάδες.

Στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του πρωταθλήματος (Κυριακή23 Φεβρουαρίου 2020) θα υπάρχει ειδική ενότητα-αφιέρωμα και βράβευση στην Ελληνίδα Αρτοποιό από το Σωματείο Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας»

Η 9η Διεθνής Έκθεση Αρτοποιίας, Ζαχαροπλαστικής, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Έτοιμων Προϊόντων ARTOZYMA, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ - HELEXPO στις 22-24 Φεβρουαρίου 2020, στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, παράλληλα με την 29η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων – Ποτών DETROP BOUTIQUE.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ