Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η μισή έκταση της ΔΕΘ θα δοθεί προς χρήση στην πόλη

Εγκρίθηκε η σύναψη μνημονίου μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ- Helexpo - Ποιοι χώροι θα αποδοθούν στην πόλη προς χρήση

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης – HELEXPO A.E.  στο πλαίσιο του έργου “Μελέτη Ανάπλασης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης”, ενέκρινε χθες το δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. σχεδιάζει την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και έχει συντάξει πρόταση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ), η οποία θα εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα δημοσιευτεί σε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη του ΕΧΣ προβλέπει την απόδοση για χρήση στην πόλη του 50% περίπου του σημερινού χώρου της ΔΕΘ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε. συμφώνησαν στην σύνταξη και υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με σκοπό τον βέλτιστο σχεδιασμό του ελευθέρου χώρου και την υλοποίηση του έργου εντός των υφιστάμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Η μισή έκταση θα δοθεί προς χρήση στην πόλη

Η συμφωνία με το δήμο προβλέπει ότι γύρω από την έκθεση θα δοθούν 13 στρέμματα κατ΄ιδιοκτησία του δήμου Θεσσαλονίκης δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Κυριάκος Ποζρικίδης. Η αύξηση του πλάτους του ήδη υφιστάμενου χώρου θα αποφασιστεί μετά τα αρχιτεκτονικά σχέδια, όπως διευκρίνισε.

Ανέφερε επίσης ότι ενώ τώρα όταν έρχεται κάποιος από την οδό Σβώλου πέφτει πάνω σε τοίχο, θα δημιουργηθεί στο σημείο εκείνο ένας ωραίος περίπατος ώστε από την Σβώλου να υπάρχει πρόσβαση κατευθείαν στο πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα από ένα πεζόδρομο. Το δευτερεύον δίκτυο κοινόχρηστου χώρου που θα αποτελεί προέκταση της Αλ. Σβώλου θα είναι περίπου 7,5 στρέμματα. Επίσης υπάρχουν ρυμοτομούμενα άλλα 10 στρέμματα τα οποία θα δοθούν προς χρήση στην πόλη , από την πλευρά της Αγγελάκη όλη η πλατεία ΧΑΝΘ και αγκαλιάζει την Λεωφ. Στρατού μέχρι το συνεδριακό κέντρο. Μιλάμε περίπου για 40 στρέμματα. Αν προσθέσετε σε αυτά και τα άλλα 52 στρέμματα  που είναι όλο το πάρκο που θα δημιουργηθεί από την Λεωφ. Στρατού μέχρι την Αγγελάκη, η μισή έκταση, όπως υποσχέθηκε η διοίκηση της ΔΕΘ, θα γίνει ένας ανοιχτός χώρος, ένας πράσινος χώρος που θα δοθεί προς χρήση στην πόλη.

Ο κ. Ποζρικίδης είπε ακόμη ότι πρέπει να γίνει ένας κανονισμός για τη λειτουργία αυτού του πάρκου σε συνεργασία με το δήμο. Ιδιοκτησιακά παραμένει στην ΔΕΘ που έχει και ευθύνη καθαριότητας, συντήρησης κλπα αλλά θα είναι ανοιχτό για όλους. Σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη, θα κλείνει όταν υπάρχουν εκδηλώσεις όταν για παράδειγμα πραγματοποιείται η ΔΕΘ. Ωστόσο και ο δήμος από την πλευρά του θα μπορεί να χρησιμοποιεί το χώρο για εκδηλώσεις ή και άλλοι φορείς.

Όπως είπε ο κ. Ποζρικίδης το «μεγάλο έργο που θεωρούμε ότι θα αλλάξει την πόλη» προχωράει, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε Προεδρικό Διάταγμα. Μάλιστα είπε ότι «είναι το πρώτο ειδικό χωρικό σχέδιο που περπατάει στην Ελλάδα και θα πάρει Προεδρικό Διάταγμα». Αναφέρθηκε στη μακρά διαβούλευση που προηγήθηκε.

Τι αλλάζει

Αναφέρθηκε στις διαφοροποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που προέκυψαν έπειτα από τη διαβούλευση και συγκεκριμένα:

1) Το Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης δεν θα κρατηθεί στη θέση που είναι τώρα άλλα θα δημιουργηθεί ένα συνεδριακό κέντρο πιο πάνω και στο σημείο εκείνο θα κρατηθεί μόνο το υπόγειο πάρκινγκ και όχι το κτίριο του Βελλιδείου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και εκεί ένα πάρκο.

2) Το ξενοδοχείο δυναμικότητας 120 κλινών που θα εξυπηρετεί το συνεδριακό κέντρο, επειδή θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελεί έναν κτιριακό όγκο σε μια περιοχή μουσείων, έφυγε από το σημείο που σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί αρχικά και μεταφέρθηκε πιο πάνω, στο επιχειρηματικό κέντρο, δηλαδή στο τμήμα της Εγνατία με το Συντριβάνι.

«Σαν τη Champs-Élysées θα γίνει η οδός Αγγελάκη»

Ο κ. Ποζρικίδης είπε εξάλλου ότι η οδός Αγγελάκη μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου της ανάπλασης της ΔΕΘ θα γίνει σαν τη Champs-Élysées, καθώς το όριο της χρήσης είναι 20 μέτρα μέσα από αυτό που είναι σήμερα. «Θα μεγαλώσει άλλα 20 μέτρα η Αγγελάκη», όπως είπε, διευκρινίζοντας ότι Όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Αγγελάκη, από την πλευρά της ΔΕΘ θα γκρεμιστούν. Τα κτίρια που παραμένουν και εντάσσονται στο Προεδρικό Διάταγμα είναι μόνο το Παλαί ντε Σπορ, ο πύργος του ΟΤΕ, το ΜΟΜus, ενώ παρότι δεν υπήρχε στην αρχική πρόταση, αποφασίστηκε τελικά να διατηρηθεί και να αναστηλωθεί και το ιστορικό περίπτερο της πρώην ESSO PAPPAS. Διατηρείται επίσης η αψίδα που υπάρχει στην κάτω πλευρά της ΔΕΘ η οποία θα είναι ενταγμένη μέσα στο πάρκο. Σημείωσε ακόμη ότι στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό θα δίνεται η δυνατότητα στους μελετητές, αν θέλουν να αξιοποιήσουν κάποια από τα άλλα κτίρια ακόμη και μόνο ως όψη, θα μπορούν να το κάνουν.

Θα κινητοποιηθούν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία

Η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo ελπίζει ότι θα έχει τελειώσει όλη τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Μαΐου, ωστόσο “τεχνικά θα έχουμε τελειώσει τον Μάρτιο”. Σε σχέση με το διεθνή διαγωνισμό, είπε ότι η ΔΕΘ-Helexpo «θα πάμε με την Παγκόσμια Ένωση Αρχιτεκτόνων στο Παρίσι, θέλουμε να κινητοποιήσουμε τα μεγαλύτερα και καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Θα έρθουν και Έλληνες βεβαίως για να έχομε την καλύτερη πρόταση για τη Θεσσαλονίκη». Θέλουμε ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, φιλικό στο περιβάλλον, προσβάσιμο και για Αμεα κάτι που να ξεχωρίζει, είπε χαρακτηριστικά.

Ζέρβας: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει και αλλάζει

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει και αλλάζει», ενώ έδωσε συγχαρητήρια στη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO που «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς μια σύνθετη διαδικασία που πρέπει να περάσει από διάφορα σημεία. Είπε ότι στόχος είναι η ανάπλαση να έχει την καλύτερη δυνατή μορφή, σημειώνοντας ότι και ο δήμος από την πλευρά του θα προσπαθήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Μάκης Κυριζίδης, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση που υπάρχει για περίπου 14 στρέμματα. Τόνισε ότι εκκρεμεί όντως μια αναγνωριστική αγωγή του δήμου Θεσσαλονίκης για 15 περίπου στρέμματα που ο δήμος υιοθετεί την άποψη ότι είναι δικά του και η διοίκηση της ΔΕΘ ότι είναι δικά της. Το μνημόνιο προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί μια επιτροπή «δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να λύσουμε συναινετικά τις όποιες διαφορές υπάρχουν σε σχέση με αυτήν την αγωγή», τόνισε, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν δεν λυθούν συναινετικά «δεσμευόμαστε και τα δυο μέρη ότι θα εμείνουμε στις δικές μας αξιώσεις και διεκδικήσεις».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η Ρία Καλαφακάκου από την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί, υποστήριξε ότι το σχέδιο που έχουμε σήμερα είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

«Είναι μεταξύ αυτού που θα θέλαμε και αυτό που είναι εφικτό να γίνει», είπε μεταξύ άλλων. «Δε θέλουμε άλλο τσιμέντο, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία στο κέντρο, όχι σε άλλη επιβάρυνση του κυκλοφοριακού», είπε μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την Οικολογία Αλληλεγγύη, υπενθυμίζοντας ότι η παράταξή του είχε ασκήσει από την πρώτη στιγμή σκληρή κριτική στο σχέδιο.

«Το σχέδιο καλύπτει ικανοποιητικά τις απαιτήσεις για τις οποίες έχει συνταχθεί, θα το στηρίξουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Ορφανός.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κειμένου, υποστήριξε από την πλευρά του ο Σπύρος Βούγιας, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γαζάκης από την Πόλη Ανάποδα διερωτήθηκαν για τι είδους πράσινο μιλάμε στο πάρκο που θα δημιουργηθεί. Ενδιαφερόμαστε για χώρους υψηλού πρασίνου που το τους έχει ανάγκη η πόλη, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαζάκης, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα αντιστοιχούν περίπου 2 τ.μ. πρασίνου ανα κάτοικο στη Θεσσαλονίκη μαζί με το Σειχ Σου, όταν η χαμηλότερη ανεκτή είναι 9 τ.μ σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 Στο σχέδιο ανάπλασης προβλέπεται ότι :

1. Δημιουργούνται νέοι Κοινόχρηστοι Χώροι εμβαδού 12.901 m2 περιμετρικά του οικοπέδου με αύξηση (μεταβλητή) του πλάτους  του ήδη υφιστάμενου εκεί κοινόχρηστου χώρου. Οι χώροι αυτοί θα αποδοθούν στον Δήμο Θεσσαλονίκης με εφαρμογή της ισχύουσας διαδικασίας για τους κοινοχρήστους χώρους.

2. Δημιουργείται δευτερεύoν δίκτυο κοινοχρήστου χώρου εμβαδού 7.358 m2 σε προέκταση της Αλεξάνδρου Σβώλου μέχρι τον κεντρικό άξονα, και από το σημείο αυτό του κεντρικού άξονα μέχρι την οδό Εγνατία.  Το δευτερεύoν δίκτυο κοινόχρηστου χώρου αποτελεί μέρος και συνέχεια των κοινοχρήστων χώρων όπως αυτοί ορίζονται σε κάθε ρυμοτομικό σχέδιο και χρησιμοποιούνται ελεύθερα από τους χρήστες του αστικού δικτύου. Ο χώρος αυτός παρόλο ότι είναι εντός του οικοδομικού τετραγώνου και παραμένει ιδιοκτησιακά στη ΔΕΘ-HELEXPO, θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά κοινοχρήστου χώρου και θα διαμορφωθεί σε μόνιμο πεζόδρομο εντός της περιοχής ανάπλασης.

3. Το υπόλοιπο του τομέα V, εμβαδού 51.542 m2, (εφεξής «ελεύθερος χώρος») παραμένει αδόμητο και ελεύθερο για δημιουργία ενός αστικού πάρκου ειδικών και υψηλών προδιαγραφών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ