Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μέτρα για τα αδέσποτα λαμβάνει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Με αφορμή τα κρούσματα επιθετικότητας αδέσποτων και σε συνεργασία με φιλοζωϊκές

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μέτρα για την προστασία των περαστικών από τα αδέσποτα λαμβάνει ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη μετά περιστατικά επιθετικότητας που συνέβησαν τελευταία που είχαν ως αποτέλεσμα και τον χαμό ενός 65χρονου.

«Το περιστατικό με τον 65χρονο που έγινε στις 6/3/2020 δεν έχει σχέση με το Ελαιόρεμα. Έγινε στην Διακονία, περιοχή που βρίσκεται 1χλμ μακριά από το Ελαιόρεμα» διευκρίνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Δ.Ε. Πανοράματος και Πυλαίας κ. Ιωάννης Καρτάλης. Όπως εξήγησε: «Υπήρξαν σε διάστημα μιας εβδομάδας 4 επιθέσεις από αγέλη σκύλων σε περαστικούς, και μία από αυτές είχε τραγική κατάληξη όπως όλοι γνωρίζουμε. Όλα συνέβησαν κοντά στην Καθαρά Δευτέρα. Πλέον ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη έχει διασπάσει την αγέλη σκύλων, την έχει περισυλλέξει, και το πρόβλημα δεν υφίσταται».

Εξάλλου πρόσθεσε πως ο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη συνεργάζεται τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια με 2 από τα 3 ενδιαιτήματα φιλοξενίας σκύλων που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης.

Στην ερώτηση αν θα αυξηθούν τα περιστατικά επιθετικότητας των αδέσποτων σκύλων τώρα με τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας και το κλείσιμο καταστημάτων εστίασης σημείωσε πως ο δήμος μερίμνησε ώστε σε συνεργασία με φιλοζωϊκά σωματεία θα γίνεται σίτιση σε σημεία που έχουν υποδείξει οι τελευταίες.

 

Μ. Χρυσίδου (εθελόντρια): «Τα σκυλιά λειτουργούν με το ένστικτο»

 

Να εξηγήσει την συμπεριφορά των αδέσποτων προσπάθησε η Μαρία Χρυσίδου που ταΐζει εθελοντικά σκυλάκια τα οποία βρίσκονται στο δρόμο. «Πριν τον περιορισμό της κυκλοφορίας με τον κορωνοϊό πήγαινα και στο Ελαιόρεμα και τάιζα αδέσποτα. Τώρα πλέον μόνο στη Θέρμη όπου και κατοικώ. Πρώτα από όλα θέλω να πω πως λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη στον άτυχο άνδρα που έχασε τη ζωή του. Όμως πρέπει να τονίσουμε πως τα σκυλιά θα βγάλουν επιθετικότητα αν έχουν κακοποιηθεί προηγουμένως ή αν νιώσουν απειλή. Στην περιοχή που έγινε το περιστατικό με τον 65χρονο θα υπήρχε μια σκύλα που δεν στειρώθηκε. Προφανώς έκανε πολλές γέννες και δημιουργήθηκε μια αγέλη. Είναι σκυλιά που πεινάνε και δεν έχουν τόπο να ζήσουν. Λειτουργούν με το ένστικτό τους. Ο δήμος θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει για την κατασκευή καταφύγιων ζώων και να στειρώσει τα αδέσποτα και να σπάσει με αυτό τον τρόπο τις αγέλες», υποστήριξε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

 

Αντί για ξύλινο κλαδί, μια σακούλα με φαγητό

 

Στο πρακτικό κομμάτι τονίζει πως «αν κανείς κάνει βόλτες στο δάσος είναι προτιμότερο αντί για ένα κλαδί ξύλου να έχει μαζί του λίγη τροφή. Αν κάποιος δει ένα αδέσποτο και του δώσει να φάει, εκείνο την επόμενη φορά που θα τον αντικρίσει δεν θα του γαβγίσει. Επίσης αν δούμε μαζεμένα σκυλιά δεν είναι ανάγκη να περάσουμε δίπλα τους, κοντά τους. Μπορούμε να πάμε από άλλο δρόμο. Τα σκυλιά συνήθως θέλουν να προστατέψουν τον χώρο τους», σχολίασε.

 

1 εκατομμύριο αδέσποτα ζώα στην χώρα μας

 

«Ένα αδέσποτο που βρίσκεται στους δρόμους έχει ανάγκη για τροφή. Όταν βρει ένα σημείο με τρόφιμα θα το προφυλάξει από όποιον ή ότι θεωρήσει κίνδυνο προς αυτό. Κι αν κάποια στιγμή ένας άνθρωπος το κλωτσήσει θα αναγνωρίζει το πόδι ως τον εχθρό του. Τα ζώα λειτουργούν μόνο με το ένστικτο και όχι με την λογική», τονίζει από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης save lives 4052 κυρία Καλλιρόη Βερτοπούλου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Στην χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο αδέσποτα ζώα», ενώ καταλόγισε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Φιλόδημος ΙΙ. «Συνολικά μόλις 52 δήμοι σε όλοι την χώρα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα», ανέφερε. 

Παράλληλα κατηγόρησε τις αρχές (δήμους, αστυνομία και κτηνιατρική) πως «δεν μεριμνούν» και κατήγγειλε πως όταν εθελοντές και φιλοζωϊκές καλούν για αναφορά θεμάτων κακοποίησης ζώων ο ένας τους παραπέμπει στον άλλο.

«Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τους δήμους ώστε τα αδέσποτα να στειρώνονται και να εμβολιάζονται, και να γίνεται η αποπαρασίτωσή τους. Μην ξεχνάμε πως τα ζώα μετακινούνται και αυτό που βρίσκεται σήμερα σε μια πόλη, μπορεί αύριο να είναι σε μια άλλη κ.ο.κ., σχολίασε.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέι Σου

σειχ-σου.jpg

Να σημειωθεί πως και στις 29/3 στο πάρκο Κρυονερίου, στην περιοχή του Σέιχ Σου υπήρξε επίθεση από αγέλη σκύλων σε 22χρονο νεαρό, τον οποίο έσωσαν δύο περαστικοί, πατέρας και γιος.

Την 1η Απριλίου βγήκε επίσημη ενημέρωση τεσσάρων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης στην οποία συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν ευρύτερη περιοχή του Σέιχ Σου στην οποία κινούνται  αγέλες σκύλων που λόγω των έκτακτων συνθηκών υποσιτίζονται και επιτίθενται σε πεζούς, αθλούμενους, περιπατητές.

«Καλείστε να αποφεύγετε οποιαδήποτε κυκλοφορία στη συγκεκριμένη περιοχή και να μην θέτετε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά σας καθώς και των οικείων σας», αναφέρεται στην σχετική απόφαση την οποία έλαβαν οι αρμόδιοι Αντιδημάρχοι των Δήμων, Θεσσαλονίκης Σ. Δημητριάδης, Πυλαίας-Χορτιάτη Ι. Καρτάλης, Νεάπολης-Συκεών Σ. Γκατζές και Παύλου Μελά Α. Λαζαρίδης.

Σε ισχύ άλλωστε βρίσκεται η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η κεντρική φωτογραφία είναι αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη