Σε ύφεση φαίνεται πως βρίσκονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους συνοδεύονταν από θυελλώδεις ανέμους.
Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεγάλοι όγκοι νερού έπεσαν στη Σιθωνία Χαλκιδικής, που «χτυπήθηκε» για τρίτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών από πλημμυρικά φαινόμενα. Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκαν η Σάρτη, η Συκιά και η Τορώνη, όπου καταγράφηκαν ζημιές σε έργα και υποδομές. Ρέματα και χείμαρροι υπερχείλισαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις κόβοντας δρόμους στα «δύο».
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 σήμερα το πρωί ότι τα πιο έντονα προβλήματα σημειώθηκαν την Κυριακή στο δήμο Σιθωνίας στη Χαλκιδική. Προβλήματα δημιούργησαν υπερχειλίσεις ρεμάτων στην περιοχή της Συκιάς, Σάρτης, Τορώνης καθώς και στο πιο βόρειο τμήμα στο δήμο Πολυγύρου. Κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο αντιμετωπίστηκαν άμεσα σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη που τόνισε ότι περίπου 15 μηχανήματα της ΠΚΜ συνέβαλαν στις προσπάθειες. Επίσης μηχανήματα της ΠΚΜ στάλθηκαν και στην Πιερία, στην περιοχή του Βαρικού όπου και εκεί υπήρχαν υπερχειλίσεις ρεμάτων. Προβλήματα υπήρξαν και στο Κιλκίς. Μηχανήματα προχώρησαν και στο άνοιγμα του αναχώματος ώστε να διοχετευτεί το νερό προς τη θάλασσα και να μην πλημμυρίσουν καλλιέργειες όπως είπε ο κ. Στεργιάδης.

Η πολιτική προστασία βλέπει όλα τα αιτήματα των δημάρχων ώστε να γίνει εκτίμηση από τις τεχνικές υπηρεσίες και να προχωρήσει ανάλογα.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν, το έδαφος έχει φουσκώσει και δεν αποκλείεται να παρατηρηθούν περιπτώσεις διάβρωσης και πτώσης βράχων στο οδόστρωμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ οι κατολισθήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες έχουν αντιμετωπιστεί.
«Έχουν τραβηχτεί τα νερά, έχει πέσει η στάθμη τους», σημειώνει ο κ. Γιώργος, ενώ σε ό,τι αφορά το αγροτικό οδικό δίκτυο, αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται από τον δήμο της περιοχής και τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας.
Θυελλώδεις άνεμοι έπληξαν περιοχές της Ξάνθης και ήταν η αιτία να ξεριζωθούν δέντρα και να ανατραπούν φορτηγά οχήματα. Στη Σαμοθράκη καταγράφηκε το απόγευμα της Κυριακής η μεγαλύτερη ριπή ανέμου με 118 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Λόγω των δυνατών ανέμων έκλεισε η Εγνατία Οδός για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Το κομμάτι αυτό παραμένει κλειστό για τα φορτηγά, σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.
Το σκηνικό του καιρού είναι βελτιωμένο στη Βόρεια Ελλάδα με τις βροχοπτώσεις να έχουν υποχωρήσει. Η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για τα δεδομένα της εποχής και τις πρωινές ώρες δεν ξεπέρασε τις μονοψήφιες τιμές. Σε ορεινές περιοχές, δε, ο υδράργυρος έπεσε κάτω από το μηδέν, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (-4 βαθμοί Κελσίου) και στον Λαϊλιά Σερρών (-3).