«Η διάταξη της τροπολογίας σχετικά με τις απαγορεύσεις σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εταιρείες της αλλοδαπής θεσπίζεται προκειμένου να γίνουν πιο καθαρά και πιο σφιχτά τα πράγματα για τους πολιτικούς» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης υποστηρίζοντας την σχετική ρύθμιση και απορρίπτοντας τις διαφωνίες της Αντιπολίτευσης.
Ο κ. Φλωρίδης, αναλύοντας την διάταξη της τροπολογίας ανέφερε ότι με αυτήν «όλοι οι πολιτικοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι Περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι κ.λ.π δεν μπορούν πλέον να έχουν καμία δραστηριότητα σε καμία επιχείρηση της αλλοδαπής. Με την δεύτερη παράγραφο της ίδιας διάταξης άλλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι στο σύνολό τους σχεδόν, δηλαδή όσοι έχουν θέση από γενικού διευθυντή και άνω, δεν μπορούν να ασκήσουν οι ίδιοι ή με παρένθετα πρόσωπα καμία επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες ειδικού φορολογικού καθεστώτος και δεν μπορούν να ασκήσουν δραστηριότητα σε καμία χώρα που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την χώρα μας (δηλαδή δεν έχει υπογράψει σύμβαση με την Ελλάδα για ανταλλαγή πληροφορίων κάθε είδους) . Με το τελευταία δε, εδάφιο αυτής της παράγραφος αυτής της παραγράφου, αυτή απαγόρευση είναι και για τους πολιτικοί της πρώτης παραγράφου. Συνεπώς, έχουμε πλήρη απαγόρευση για τους πολιτικούς» Με αυτό τον τρόπο υπογράμμισε ο υπουργός, «μπαίνουν τα πράγματα σε μια σειρά και με καθαρό τρόπο για ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα και όλους τους κρατικούς αξιωματούχους».
Αντίθετα, νωρίτερα, την διαφωνία τους με την διάταξη και την σκοπιμότητά της εξέφρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, υποστήριξε κατά την ομιλία του ότι με αυτή τη διάταξη «νομιμοποιείται η συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων. Περιορίζεται η περίπτωση ποινικής δίωξης μόνο όταν υπάρχει άμεση εμπλοκή, ενώ οι οικογενειακές σχέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως «πλυντήριο» και να μην διώκονται πλέον οι περιπτώσεις αυτές, Αδυνατίζει η δήλωση περιουσιακής κατάστασης των πολιτών, καθώς οι συγγενείς δεν θα υποχρεούνται πια να αποκαλύπτουν τη συμμετοχή τους, εφόσον αυτή δεν απαγορεύεται. 'Αρα αποδυναμώνεται σοβαρά ο μηχανισμός ελέγχου της περιουσιακής κατάστασης, ο μηχανισμός διαφάνειας και λογοδοσίας των πολιτικών προσώπων σε μία περίοδο στην οποία το πολιτικό σύστημα βάλλεται πανταχόθεν, δικαίως και αδίκως, από την κοινωνία. Ανοίγει ένα επικίνδυνο παραθυράκι για να έχουν συμφέροντα μέσω τρίτων χωρίς νομικές συνέπειες κάποιοι. Δεν αντισταθμίζεται αυτή η ρύθμιση από πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου. Δεν ενισχύονται οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» και τα εποπτικά εργαλεία. Πρόκειται, κοντολογίς, για μία σοβαρή και σημαντική υποχώρηση στον τομέα της διαφάνειας και της πρόληψης της διαφθοράς»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης ανέφερε ότι «η απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε "offshore" εταιρίες υπάρχει από το 2003. Ποια ήταν η ανάγκη να έρθει αυτή η διάταξη στην νυχτερινή τροπολογία που έχει κατατεθεί για ψήφιση». Σημείωσε, ότι «δεν μπορώ επίσης να κατανοήσω και την ταξική διαφορά που εισάγεται και γιατί από τη μια απελευθερώνεται η δυνατότητα της συζύγους ενός πολιτικού να συμμετέχει σε τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες (εν. σε offshore εταιρίες) αλλά αυτή η απαγόρευση να μην ισχύει για έναν δημοσιογράφο ή τον δικαστή ή έναν δικηγόρο» Αναρωτήθηκε γιατί υπήρξε αυτή η σπουδή της Κυβέρνησης να φέρει μια διάταξη όπου «η σύζυγος ενός πολιτικού, που έχω αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στο μυαλό μου και μια χαρακτηριστική που έχει πολύ έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα- συμβαίνει κάτι;». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν θέλω να είμαι κινδυνολόγος ή να σπιλώσω την υπόληψη ή την δράση κανενός, αλλά η φωτογράφιση προσώπων, δραστηριοτήτων, προθέσεων σχεδίων και οικογενειών δεν είναι και κανένας δύσκολος γρίφος που δεν μπορεί να τον λύσει κανείς, δέκα εκατομμύρια πολίτες είμαστε στην χώρα και γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας» και επέμεινε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης «να μας πείτε ποια είναι η αναγκαιότητα που κατατέθηκε αυτή η διάταξη»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, από την δική του πλευρά σχετικά με την διάταξη για τα παρένθετα άτομα των πολιτικών προσώπων είπε ότι «φέρατε αυτήν την τροπολογία για τους συγγενείς πρώτου βαθμού και τις συζύγους των πολιτικών προσώπων που μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε ανώνυμες εταιρείες του εξωτερικού, αρκεί να μην είναι σε φορολογικούς παραδείσους» σημειώνοντας ότι «πρώτον, αυτό αφορά συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τη συμμετοχή τους σε τέτοιες εταιρείες; Και δεύτερον, πώς διασφαλίζετε ότι αυτές οι εταιρείες που είναι στην αλλοδαπή, ακόμη κι αν είναι σε χώρες που είναι φορολογικά συμμορφωμένες με βάση τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουν μετοχές ή δεν συμμετέχουν σε άλλες εταιρείες που έχουν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους;» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί μια εταιρεία που δεν βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο αλλοδαπής να έχει μετοχές ή να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο μιας άλλης εταιρείας που βρίσκεται σε φορολογικό παράδεισο. Επομένως, είναι δώρον άδωρον αυτό που λέτε. Αντίθετα, ανοίγετε επί της ουσίας του ασκούς του Αιόλου όχι για τη διαφάνεια, αλλά για τη μεγαλύτερη διασύνδεση της πολιτικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος για την απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα είπε «τα Κράτη με προνομοιακό καθεστώς είναι 42 και είναι κράτη με ελάχιστο ενδιαφέρον, που σημαίνει ότι ανοίγετε φωτογραφικά μια κερκόπορτα σε κάποιον -θα έλεγα, πονηρά σκεπτόμενος-| και πρόσθεσε «η διαδικασία του Πόθεν Έσχες δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει [...] η πολυδιαφημισμένη συνέργεια και συμμετοχή των τραπεζών ήταν για κλάματα»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος, σχετικά με την διάταξη της τροπολογίας, σχολίασε ότι η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για κανένα «εξ ορθολογισμό» καθώς «μας έχετε δείξει πολλά δείγματα εξορθολογισμού! Αφού είναι το κόμμα της ΝΔ που χρωστάει ακόμα 500 εκατ. ευρώ σε δάνεια στις τράπεζες. Έχετε ένα Υπουργικό Συμβούλιο όπου αθροιστικά, το μισό, χρωστάει περίπου 7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες» και πρόσθεσε ότι «εάν θα θέλατε σήμερα να συζητάμε για το πολιτικό χρήμα, θα έπρεπε να μιλάμε για το πως στο Πόθεν Έσχες θα έπρεπε να εμφανίζονται και οι ρυθμίσεις που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα απέναντι στις τράπεζες ή για το πως ένα κόμμα έχει φτιάξει έναν μηχανισμό προπαγάνδας,(εν. την Ομάδα Αλήθειας) με τριγωνικές συναλλαγές».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας από την δική του πλευρά σχολίασε την σχετική διάταξη της τροπολογίας λέγοντας ότι «υποστηρίζετε ότι πρόκειται για κάποιο «εξορθολογισμό» αλλά εφόσον εμπλέκεται σε αυτή την διαδικασία απαγόρευσης την σύζυγο ή τα παιδιά γιατί το σταματάτε εδώ και δεν το επεκτείνετε εντελώς σε όλε στις διαδικασίες ελέγχου του Πόθεν Έσχες» και ανέφερε πως «πρόκειται για μια φωτογραφική ρύθμιση, που δεν ξέρουμε ποιους αφορά. Περιμένουμε από την Κυβέρνηση αυτό να το ξεκαθαρίσει».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης, σχετικά με την διάταξη της τροπολογίας είπε ότι « είναι απορία γιατί ήρθε αυτή η ρύθμιση για τα παρένθετα πρόσωπα με την σπουδή της νυχτερινής τροπολογίας και κυρίως ποιους αφορά, γιατί είναι ξεκάθαρο πως είναι φωτογραφική. Και για αυτό θα την καταψηφίσουμε»
Την απόσυρση της ρύθμιση αυτής ζήτησε και η Ανεξάρτητη βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, που ανήκει στο κόμμα Κίνημα Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για μια φωτογραφική διάταξη που δημιουργεί πάρα πολλά ερωτηματικά». Ανέφερε πως « υπάρχει ένα σοβαρό νομικό κενό που αφορά τους Απόδημους οι οποίοι ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στο εξωτερικό και αποκλείονται από τη δυνατότητα συμμετοχής σε εταιρείες της χώρας διαμονής τους, μόνο και μόνο επειδή διεκδικούν ενεργό ρόλο στο δημόσιο βίο της πατρίδας τους» λέγοντας ότι «ακριβώς αυτό το νομικό κενό που υπάρχει οδήγησε και στην πρόσφατη καταδίκη του Προέδρου του Κινήματος Δημοκρατίας κ. Στέφανου Κασσελάκη. Και δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση να θεραπεύσει αυτή την κατάφωρη αδικία που υπάρχει».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ