Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παιδίατρος: «Όχι» στο άμεσο άνοιγμα σχολείων – Κίνδυνος από κορωνοϊό

«Καμπανάκι» από παιδίατρο στο TyposThes για το άμεσο άνοιγμα των σχολείων

Του Γιώργου Καλλίνη

Καθώς πλησιάζουμε στην άρση των μέτρων περιορισμού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η συζήτηση έχει αρχίσει για την πως θα είναι η ζωή την επόμενη ημέρα, ειδικά τώρα που είναι πολύ πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία και τα παιδιά να συνωστιστούν στις τάξεις ή και στις παιδικές χαρές.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να πάρουμε όλα τα μαθήματα ατομικής ευθύνης και υγιεινής του τελευταίου διαστήματος και να τα κάνουμε βίωμα από εδώ και εμπρός. Στην παιδική χαρά θα πηγαίνουμε με το παιδάκι μας κανονικά, από τη στιγμή που θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού. Όμως, θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και του παιδιού και φυσικά να ξέρουμε ότι αν έχουμε συμπτώματα, μένουμε σπίτι μας», δηλώνει στο TyposThes ο παιδίατρος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Καρανταγλής.

Τι γίνεται όμως με τα σχολεία που είναι υποχρεωτικά για όλα τα παιδιά; «Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν σε ένα 3ο ή 4ο στάδιο, σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους συνωστισμού. Όχι τόσο γιατί κινδυνεύουν τα παιδιά, αλλά γιατί ιδιαιτέρως σε μικρές τάξεις που δεν μπορούν να προστατευτούν και είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν το ένα το άλλο και στη συνέχεια να το μεταφέρουν στους μεγαλύτερους. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν σταδιακά και πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο άνοιγμα των μικρών βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιο συνεννοήσιμα και ίσως μπορούν να προφυλαχθούν καλύτερα», συμπληρώνει.

Τα παιδιά όπως έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα στον κορωνοϊό. Τι έγινε στην Ελλάδα; «Στη χώρα μας, τα παιδιά νόσησαν σε μικρότερο βαθμό και οι περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισαν ήπια συμπτώματα. Μάλιστα είναι πολύ σημαντικό ότι ενώ παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά εμφάνισαν υψηλό υιικό φορτίο, τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια. Η επιστημονική εμπειρία και βιβλιογραφία για τα παιδιά στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, είναι σε γενικές γραμμές καλή όσον αφορά τον Covid – 19», εξηγεί ο κ. Καρανταγλής.

«Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα πλέον, έχει μειωθεί σημαντικά ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid -19, καθώς κάθε μέρα αναφέρονται όλο και λιγότερα κρούσματα», σημειώνει ο παιδίατρος.

«Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι τηρήσαμε τα μέτρα περιορισμού, ακόμη και μέσα στο Πάσχα. Ήταν δύσκολα για όλους, αλλά η ανταμοιβή θα είναι ότι τις επόμενες 15 μέρες θα πέσουν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα, αν δεν συμβεί κάποια έξαρση. Θα ξεμπερδέψουμε, δηλαδή, από την πρώτη φάση της πανδημίας», συμπληρώνει.

Πως πρέπει να γίνει όμως η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και τι θα πρέπει να προσέξουμε; «Αρχικά, θα αναπνεύσουν τα νοσοκομεία και θα ξαναλειτουργήσουν οι υπόλοιποι τομείς στην υγεία. Ξέρετε, αυτή την περίοδο, δόθηκε προτεραιότητα στη διαχείριση της πανδημίας και πρέπει επειγόντως να ξαναδώσουμε βάση και στα υπόλοιπα περιστατικά υγείας, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την ατομική και δημόσια υγεία».

«Την επόμενη ημέρα της άρσης των μέτρων δεν θα πρέπει να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Τα μαθήματα αυτής της πανδημίας θα πρέπει να μας γίνουν βίωμα από εδώ και εμπρός, πώς να τηρούμε καλύτερα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και πώς να προστατεύουμε τους διπλανούς μας, όταν εμείς είμαστε άρρωστοι. Φυσικά και η Πολιτεία, όπως το έχει κάνει ως σήμερα, θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο αντιμετώπισης μιας πανδημίας και να ενισχύει το σύστημα Υγείας», ολοκληρώνει ο κ. Καρανταγλής.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί