Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών με αποστάσεις ασφαλείας - Τα αιτήματά τους (ΦΩΤΟ)

Ο τρόπος ολοκλήρωσης του εξαμήνου και η διεξαγωγή της εξεταστικής στο επίκεντρο

Μαζική κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Κτηνιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Ιατρικής, Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα στην πορεία ολοκλήρωσης του εξαμήνου αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής.

Με τους φοιτητές συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος, στον οποίο τα μέλη των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων κατέθεσαν κείμενο με τα αιτήματά τους, και του ανέφεραν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί και οι συνάδελφοί τους, απαιτώντας σαφείς απαντήσεις από πλευράς Πρυτανείας για τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει για τα λύσει.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με συγκροτημένη παρουσία στο χώρο και παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, διεκδίκησαν με τη σημερινή κινητοποίησή τους συγκεκριμένες απαντήσεις γύρω από την ανάγκη να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της εξεταστικής, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή, να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές. 

Παράλληλα, διεκδικούν να δοθεί έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους αλλά και να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό μηνιαίο επίδομα για όλους αυτούς που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που τα ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.

 

Ακολουθεί το ψήφισμα των φοιτητών με τα αιτήματά τους:

«Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά εμάς και τις οικογένειες μας, τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το μόνο που έχει ως τώρα «ανακοινώσει» είναι ότι «το μάθημα συνεχίστηκε στο σπίτι» και ότι «η τηλεκπαίδευση λειτούργησε κανονικά». Να ρωτήσει το Υπουργείο Παιδείας εμάς που περάσαμε την καραντίνα σε διαμερίσματα λίγων τετραγωνικών με έναν υπολογιστή που έπρεπε να τον μεταχειριστούμε οι ίδιοι, τα αδέρφια μας μαθητές και οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως γονείς μας, εκείνους τους φοιτητές που έφυγαν άρον άρον από τις φοιτητικές εστίες για να προστατεύσουν την υγεία τους και δεν είχαν πρόσβαση στο internet για να συνδεθούν στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Μέχρι και καθηγητές των Ιδρυμάτων μπορούν να βεβαιώσουν τα προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού από τα ίδια τα Ιδρύματα που παραμένουν ως και σήμερα.

Δεν παίρνουμε καμία απάντηση για το πως θα καλυφθεί η αναγκαία ύλη, πως θα ολοκληρωθούν και σε ποιο χρονικό διάστημα εργαστηριακά ή άλλα μαθήματα που από τη φύση τους απαιτούν δια ζώσης διδασκαλία, οι κλινικές ασκήσεις που φτάνουν σε διάρκεια έως και ένα εξάμηνο, τι επιβάρυνση θα σημαίνει αυτό για εμάς. Οι τελειόφοιτοι δεν γνωρίζουμε αν θα πάρουν πτυχίο, πρακτικάριοι δεν ξέρουμε αν θα επαναπροσληφθούμε για να συνεχίσουν την άσκηση τους, αν θα αποζημιωθούμε,

Η πραγματοποίηση της εξεταστικής «με τις υποδείξεις των ειδικών» θα σημαίνει άραγε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, με πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού και εξοπλισμού για τις σχολές και μέσα ατομικής προστασίας όπως είναι ανάγκη να γίνει και διεκδικούμε όλο αυτό το διάστημα; Οι φοιτητές από την επαρχία που πληρώνουν νοίκι όλο αυτό το διάστημα ενώ έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και οι γονείς τους πασχίζουν να καλύψουν τις ανάγκες τους με πετσοκομμένους μισθούς πως θα συμμετάσχουν στην εξεταστική; Πως θα μελετήσουμε για να ανταπεξέλθουμε στην εξέταση όταν δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανεβαίνουν οι διαλέξεις μαγνητοσκοπημένες, όταν δεν να έχουμε πρόσβαση σε όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από τις πλατφόρμες και τα συγγράμματα ακόμη δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί;

Αντί να δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα και να πάρει μέτρα στήριξης, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει εν μέσω καραντίνας- με τη γνωστή τακτική- νομοσχέδιο που το περιεχόμενο του έχει καταδικαστεί το προηγούμενο διάστημα από φοιτητές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ανοίγει δρόμο για δίδακτρα σε προπτυχιακά, εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, μετατρέπει το σχολείο σε ακόμα σκληρότερο εξεταστικό κέντρο.

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους !Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές.

  • Να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και τρόπος διεξαγωγής της εξεταστικής.
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των Ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούμε οι φοιτητές και οικογένειές μας.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων με αξιοποίηση όλων των χώρων και υποδομών στην ιδιοκτησία των Ιδρυμάτων (συνεδριακοί χώροι, κτήρια που έχουν στην ιδιοκτησία τους εξοπλίζοντάς τα).
  • Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στα Ιδρύματα και τις εστίες.
  • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Να παρθούν διοικητικά και άλλα μέτρα για να ολοκληρωθούν ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν άλλο οι απόφοιτοι.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
  • Για τα θεωρητικά μαθήματα που έχουν διδαχθεί στο εαρινό εξάμηνο να προβλεφθούν διπλές εξεταστικές ώστε να έχουμε τη δυνατότητα πολλαπλών ευκαιριών εξέτασης σε κάθε μάθημα.
  • Για τα εργαστήρια που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα μας επιβαρύνει οικονομικά.
  • Για τις κλινικές των φοιτητών Ιατρικών και των Νοσηλευτικών Σχολών να εξασφαλιστεί ότι θα πολλαπλασιαστούν τα νοσοκομεία όπου πραγματοποιούνται με διασφάλιση διδακτικού προσωπικού σε αυτά, μικρότερες ομάδες φοιτητών, ενισχυμένα μέτρα προστασίας φοιτητών και διδασκόντων από τον ιό.
  • Για τα εργαστήρια των Σχολών Καλών Τεχνών να εξαντληθεί η δυνατότητα περαίωσης των καλλιτεχνικών εργασιών των φοιτητών από τα σπίτια τους και στα εργαστήρια των Σχολών, ατομικά και με προτεραιότητα τους τελειόφοιτους. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικά, εργαλεία, εξοπλισμός που απαιτείται ανάλογα με την ειδίκευση του φοιτητή, δωρεάν με την ευθύνη της Σχολής.
  • Να αποκτήσουμε όλοι πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής μας.
  • Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορούμε να δηλώσουμε.
  • Σε περίπτωση που οι εξετάσεις ή μέρος αυτών γίνουν με τηλεματική διαδικασία να εξασφαλιστεί με ευθύνη του Υπουργείου και των Ιδρυμάτων ότι όλοι ανεξαιρέτως οι φοιτητές θα έχουμε εξοπλισμό και δίκτυο για να συμμετάσχουμε ισότιμα. Σε περίπτωση που για τεχνικούς ή άλλους λόγους κάποιος φοιτητής χάσει κάποια εξέταση να προβλέπεται επαναληπτική. Να γίνει επιμόρφωση, να δοθεί τεχνική υποστήριξη στους καθηγητές ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα αντίστοιχα εργαλεία
  • Να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες των εξετάσεων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί υπότροφοι και υποψήφιοι διδάκτορες, να αμείβονται κανονικά για το διάστημα που απασχολούνται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
  • Να ανοίξουν οι φοιτητικές λέσχες με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτιζόμαστε δωρεάν.
  • Οι φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης τους.
  • Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των Ιδρυμάτων. Να προσαρμοστούν οι προϋποθέσεις διεκπεραίωσης τους στις νέες συνθήκες.
  • Όπου δεν ολοκληρωθούν οι πρακτικές να αντικατασταθούν με μαθήματα για την ολοκλήρωση των σπουδών των φοιτητών που είναι τελειόφοιτοι.
  • Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων .
  • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό μηνιαίο επίδομα για όλους αυτούς που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από τον τόπο κατοικίας τους για όλους τους μήνες που τα ιδρύματα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας.
  • Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία
ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καμπάνια ΕΛΑΣ για κράνος: «Ωραίο το make up, αλλά πιο ωραίο το κεφάλι σου!»
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι παραβάσεις για μη χρήση κράνους, μόνο από την αρχή του έτους, έφτασαν τις 23.102 - ποσοστό ανησυχητικά υψηλό
Καμπάνια ΕΛΑΣ για κράνος: «Ωραίο το make up, αλλά πιο ωραίο το κεφάλι σου!»