Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Έρχεται ανάπλαση της περιοχής γύρω από τα δικαστήρια

Τι εξήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σήμερα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Η ανάπλαση του χώρου πέριξ των δικαστηρίων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας  με τον δικηγόρο σύλλογο Θεσσαλονίκης και με τους Προϊσταμένους των Δικαστηρίων στα δικαστήρια.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος έχει δημοπρατηθεί και θα προκύψει ανάδοχος πολύ σύντομα για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και θα εγκατασταθεί μέσα στους επόμενους μήνες εργολάβος. Στο πλαίσιο του έργου θα αλλάξει η περιοχή με διαπλάτυνση πεζοδρομίων, με διαμόρφωση δενδροστοιχιων με ειδικούς χώρους για τα ταξί και τα δίκυκλα, οδική σήμανση κ.ά είπε μεταξύ άλλων.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πιστεύει πολύ σε αυτήν την περιοχή και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε η Δυτική Είσοδος να εξελιχθεί σε ένα κόσμημα για την πόλη μας», είπε χαρακτηριστικά.

zervas-dikastiria.jpg

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριακίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι ο Δήμος έχει έτοιμη σε πολύ ώριμο στάδιο μια μελέτη και μια ανάπλαση πέριξ των δικαστηρίων στην 26ης Οκτωβρίου, η οποία θα καλύψει θέματα ασφάλειας αλλά και πάγια αιτήματα του δικηγορικού κλάδου και του δικαστικού σώματος.

Θα έχουμε δηλαδή μια πλήρη ανάπλαση της περιοχής των πεζοδρομίων του πρασίνου διάβαση για τους πεζούς οδική σήμανση, φανάρι, ο ασφαλτοστρωση κλπ. όπως είπε. Μίλησε για έργα που τα χρειάζεται η περιοχή καθώς «δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες».

Πέρα από την παρουσίαση της μελέτης αυτής όμως ο Δήμος θα ακούσει και όλα τα αιτήματα που έχει η περιοχή και οι κλάδοι που ασχολουμένων τη δικαιοσύνη καθώς ο δήμαρχος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και γι αυτήν την περιοχή αλλά και ιδιαίτερα για το χώρο της δικαιοσύνης, είπε ακόμη ο κ. Κυριζίδης λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης.

zervas-dikastiria2.jpg

Η ανάγκη αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων των Δικαστηρίων αποτελεί πάγιο αίτημα όλου του δικηγορικού κόσμου αλλά και όλων των συλλειτουργών της δικαιοσύνης τόνισε ο πρόεδρος της του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Ευστάθιος Κουτσοχηνας.

Η αναβάθμιση αυτή θα συνοδευτεί και με μια αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής πράγμα που το θεωρούμε εντελώς απαραίτητο για να βελτιωθεί η εικόνα που δίνει η δικαιοσύνη προς τους πολίτες, τόνισε.

Ο ίδιος μίλησε για το ακόμη μεγαλύτερο αίτημα και όραμα για την ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής με την παραχώρηση του κτιρίου του ΙΚΑ της Πύλης Αξιού στις δικαστικές υπηρεσίες και τη δημιουργία μιας ευρύτερης πλατείας δικαστηρίων που θα συνδέει τα διοικητικά δικαστήρια της Φράγκων με το παρόν δικαστικό Μέγαρο. "Μια πεζοδρομηση εκείνου του τμήματος της Φράγκων νομίζω θα οδηγήσει σε μια αναβάθμιση της περιοχής σε μια ανάδειξη των τειχών της πόλης ή όποια θα λειτουργήσει σίγουρα θετικά για όλη την πόλη για όλη τη δικαιοσύνη και για την εικόνα που έχουν γι αυτήν οι πολίτες", τόνισε.

«Η επίσκεψη του Δημάρχου στο Δικαστικό Μέγαρο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή», παρατήρησε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Εφετείου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας Δικαστικού Μεγάρου Καλλιρόη Χειμαριού.

Η ίδια έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην υποστήριξη που υπήρξε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, λέγοντας ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας «είναι ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε κοντά μας στις 13 Μαρτίου, οπότε και απολυμάνθηκε όλο το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης με έξοδα του Δήμου».

Τον δήμαρχο συνόδευε ακόμη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας.

Πρασινίζει και διαπλατύνεται το πεζοδρόμιο της 26ης Οκτωβρίου

Αναλυτικότερα, τα έργα ανάπλασης θα εξελιχθούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο -επί της οδού 26ης Οκτωβρίου- το οποίο εκτείνεται από την Πολυτεχνείου μέχρι και την πάροδο που οδηγεί στον υπαίθριο χώρο στάθμευσης των Δικαστηρίων.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, το πεζοδρόμιο μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο θα διαπλατυνθεί και συγχρόνως θα πρασινίσει, καθώς σχεδιάζονται μεταξύ άλλων ο εμπλουτισμός της υφιστάμενης δενδροστοιχίας, η δημιουργία δεύτερης εσωτερικής δενδροστοιχίας με καλλωπιστικές δαμασκηνιές στην πλευρά προς τη συμβολή με την οδό Πολυτεχνείου αλλά και η διαμόρφωση νέας δενδροστοιχίας στη διαπλάτυνση μπροστά από την κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.

sxedio_anaplashs.jpg

Ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών

Κεντρικός στόχος της παρέμβασης είναι να δημιουργηθεί μια διακριτή διαδρομή για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές προσβασιμότητας οι οποίες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργείται ελεύθερη, συνεχής ζώνη όδευσης πεζών, πλάτους δύο μέτρων, κατά μήκος του πεζοδρομίου από την πλευρά του Δικαστικού Μεγάρου. Στις απολήξεις της ζώνης όδευσης πεζών, στα σημεία των διαβάσεων, διαμορφώνονται ράμπες για τα άτομα με αναπηρίες. Παράλληλα, διαμορφώνεται και οδηγός όδευσης τυφλών.

 

Διευθέτηση της στάθμευσης

Στο πλαίσιο του έργου που θα εξελιχθεί, άλλωστε, θα γίνει διευθέτηση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης οχημάτων, μεταξύ των οποίων και των υπηρεσιακών οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα στις οδούς Παλαιού Σταθμού και Σαπφούς θα διαμορφωθούν δέκα θέσεις στάθμευσης ΤΑΧΙ, ενώ στην πλευρά των άρτιων οικοδομικών αριθμών θα διαμορφωθούν και 26 θέσεις δικύκλων.

Η παρέμβαση που έχει σχεδιαστεί περιλαμβάνει ακόμη τη μετατόπιση της στάσης του ΟΑΣΘ, ώστε να εξασφαλιστεί η άνετη αναμονή του επιβατικού κοινού, τη δημιουργία διάβασης πεζών, την τοποθέτηση καθιστικών, την ενίσχυση του φωτισμού, κ.ά.

 

Ανάδειξη δημόσιων κτιρίων

Η ανάπλαση της περιοχής μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου έργου του δήμου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 1.777.000 ευρώ, για τη διαμόρφωση προσβάσεων και την ανάδειξη σημαντικών δημόσιων κτιρίων.

Πέραν της ανάπλασης στα Δικαστήρια, στο πλαίσιο του ίδιου έργου θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση και στην ευρύτερη περιοχή του περιβάλλει το Γενί Τζαμί. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η ανάπλαση:

-              της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη Βασιλίσσης Όλγας έως την Εδμόνδου Ροστάν και από την Πραξιτέλους έως τη Δελφών.

-              της οδού Εδμόνδου Ροστάν από την Αθανασίου Διάκου έως την Αρχαιολογικού Μουσείου.

-              της οδού Πραξιτέλους από την Αρχαιολογικού Μουσείου έως την οδό Αθ. Διάκου.

-              της οδού Ζαΐμη.

-              του πεζόδρομου και του χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Αρχαιολογικού Μουσείου, Δελφών και Ζαΐμη, για το τμήμα ιδιοκτησίας του Δημοσίου.

Στην περιοχή αυτή εκτός από το Γενί Τζαμί, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, βρίσκεται ακόμη ένα διατηρητέο κτίριο. Πρόκειται για το κτίριο στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Πραξιτέλους, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ