Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Φόβοι lockdown σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Πότε θα ξέρουμε

Καλπάζει η φημολογία για έκτακτα περιοριστικά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Εδώ και περίπου τρεις ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα όργιο φημών για lockdown σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Τα λουκέτα στη Χαλκιδική και τα αυξημένα κρούσματα του Σαββατοκύριακου δημιουργούν ακόμη χειρότερα δεδομένα σε σχέση με την Παρασκευή όταν και έγινε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Χαρδαλιά, Τσιόδρα, Ζέρβα και Τζιτζικώστα. Υπενθυμίζεται πως σήμερα η Θεσσαλονίκη μέτρησε ακόμη 35 νέα κρούσματα, ενώ στη Χαλκιδική κατεγράφησαν 50 νέα κρούσματα που αφορούσαν εργαζόμενους σε εργοστάσιο.

Όλα τα βλέμματα είναι, πλέον, στραμμένα στην αυριανή τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί στις 11.00 το πρωί και από εκείνη την ώρα και μετά θα αρχίσουν να προκύπτουν οι νεότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι φόβοι για lockdown, ωστόσο, ουδόλως πτόησαν συγκεκριμένα καταστήματα στη Χαλκιδική που μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής συνέχιζαν τη λειτουργία τους, αδιαφορώντας για τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα και ρισκάροντας νέα μέτρα που θα δώσουν ένα νέο πολύ σοβαρό οικονομικό «χτύπημα» στην περιοχή. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες, οι αρχές έχουν «σφραγίσει» δύο νυχτερινά κέντρα, τα οποία δεν τηρούσαν τους κανόνες περί ορίου πελατών, ενώ παραπλήσια είναι η εικόνα και σε άλλα μαγαζιά με πολλές φωτογραφίες να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. 

Παράλληλα, σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση πως βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό 50 εργαζόμενοι σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική. Ειδικότερα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της εταιρείας, από τους 300 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί οι 50, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμοί καθώς ουδείς έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Το εργοστάσιο είναι παραγωγής και τυποποίησης ελιάς.

Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα του ΑΠΘ, η οποία υποστηρίζει πως ένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, ώστε να μην φτάσουμε τα 700 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του 2020 είναι το lockdown στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αναφέρει και συγκεκριμένη ημερομηνία από τις 15 Αυγούστου έως την 31η Αυγούστου.

Πιο αναλυτικά, ερευνητική ομάδα HERACLES κάνοντας πρόβλεψη – σοκ για 700 κρούσματα ημερησίως αν δεν ανακοπεί άμεσα η εξάπλωση της νόσου, προτείνει lockdown στη Θεσσαλονίκη και σειρά από άμεσα μέτρα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου. Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα. Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας. Με δεδομένη την αρνητική επιδημιολογική εικόνα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αναλύουμε και την περίπτωση της εφαρμογής lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά το Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τις 31 Αυγούστου. Το μέτρο θα συνεισέφερε επιπλέον στη μείωση της διασποράς του ιού».

Τα κυριότερα μέτρα που προτείνει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, είναι τα εξής:

  • Τη μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους, εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού), την τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας
  • Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις)
  • Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων)
  • Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)
  • Την άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας
  • Την απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων)
  • Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ)
  • Και την αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμωνγια την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300€.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωναϊού.
  • Την χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του SARS-CoV-2.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ