Της Λεμονιάς Βασβάνη
Κύκλο επαφών με φορείς της πόλης αλλά και με μέλη της διοίκησής του δήμου Θεσσαλονίκης άρχισε από τη Δευτέρα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας αμέσως μετά την γνωστοποίηση της ματαίωσης της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πηγές του «Τύπου Θεσσαλονίκης» ο δήμαρχος της πόλης μας από την Δευτέρα είχε επαφές με εκπροσώπους οικονομικών και παραγωγικών φορέων. Χθες συναντήθηκε το πρωί με τους αντιδημάρχους της διοίκησής του, ενώ αργότερα είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΔΕΘ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΘ-HELEXPO κ. Τάσο Τζήκα ώστε να διερευνηθεί αν μπορούν να γίνουν παράλληλα γεγονότα σε αντιστάθμισμα της ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ. Το μεσημέρι της Τρίτης η ΔΕΘ Helexpo ανακοίνωσε πως τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-Helexpo θα διοργανώσει ένα πολιτικο-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται με πρωτοβουλία του κ. Ζέρβα τηλεδιάσκεψη του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΠΕΔΚ-Μ με ενεργούς παραγωγικούς φορείς της πόλης και στόχο να εξεταστεί τι θα γίνει από τον Σεπτέμβρη αλλά και να υπάρξει ένας πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός αναφορικά με την διεξαγωγή των κλαδικών εκθέσεων, ενδεχομένως και με ένα κομμάτι τους να γίνεται μέσω των δυνατοτήτων που παρέχουν πχ ψηφιακές πλατφόρμες.
Νωρίτερα χθες σε δήλωσή του για την απόφαση ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία ο κ. Ζέρβας είχε τονίσει πως «συνιστά αναμφίβολα ένα πλήγμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή. Όταν, όμως, οι λόγοι που οδηγούν στη λήψη μιας τόσο βαριάς απόφασης έχουν να κάνουν με την προάσπιση της δημόσιας υγείας, οφείλουμε όλοι να σταθούμε με υπευθυνότητα».
Παράλληλα πρόσθεσε: «Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν, η κυβέρνηση καθόρισε τα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό η απόφαση ακύρωσης της φετινής διοργάνωσης και κατανοητή είναι και απολύτως σεβαστή.
Ταυτόχρονα, όμως, με θλίβει βαθιά και με ανησυχεί ως προς τις επιπτώσεις της στην οικονομία της πόλης. Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να σχεδιαστούν κεντρικά από την κυβέρνηση ενεργές πολιτικές στήριξης του επιχειρείν αλλά και αντισταθμιστικές πολιτικές ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.
Ακριβώς αυτή είναι η προσδοκία μας από τον Πρωθυπουργό εν όψει της έλευσής του στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο: ένα στρατηγικό σχέδιο που θα επουλώνει τις οικονομικές πληγές και ταυτόχρονα ένα πακέτο λύσεων για το πρόβλημα των αστικών συγκοινωνιών, που τείνει να εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα.
Εμείς ως Δήμος Θεσσαλονίκης ενεργήσαμε και αναλάβαμε σχετικές πρωτοβουλίες ακόμη και πέραν των αρμοδιοτήτων μας. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρω ότι φέρνουμε στην πόλη 50 λεωφορεία από τη Λειψία και δημιουργούμε ένα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, για να προσφέρουμε ανάσα στο επιβατικό κοινό και εναλλακτικούς τρόπους μετακινήσεων εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης.
Μέσα στο διάστημα των λίγων ωρών που έγινε γνωστή η απόφαση για την ακύρωση της 85ης ΔΕΘ, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης προχώρησα σε σειρά επαφών με αξιωματούχους της κυβέρνησης, με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και με παραγωγικούς φορείς της πόλης, καλώντας τους να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέσα στο δύσκολο τοπίο που έχει διαμορφωθεί.
Το στοίχημα είναι μεγάλο. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το κερδίσουμε».