Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαφάρι ελέγχων στα σχολικά λεωφορεία ετοιμάζει η τροχαία της Θεσσαλονίκης

Θα μοιραστούν και έντυπα στα σχολεία με συμβουλές στους μαθητές για την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά

Εντατικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία με τα οποία θα μεταφέρονται μαθητές θα πραγματοποιεί η Τροχαία της Θεσσαλονίκης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, τη Δευτέρα με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αστυνομικοί της Τροχαίας θα διανείμουν έντυπο υλικό σε μαθητές έξω από τα σχολεία. Στα έντυπα που θα μοιραστούν θα δίνονται συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και στους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, ειδικότερα για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση τους με τους φωτεινούς σηματοδότες κλπ. αναλυτικά, σε ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης αναφέρεται:

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021, θα διανείμει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της πόλης και του ευρύτερου Νομού Θεσσαλονίκης, έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος.

Αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας, κατά τη διανομή των εντύπων, θα δίνουν συμβουλές - οδηγίες στους μαθητές και στους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή τους συμπεριφορά, ειδικότερα δε για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση τους με τους φωτεινούς σηματοδότες κλπ.

Παρακάτω γνωρίζονται ενδεικτικά, ορισμένα από τα σχολικά συγκροτήματα και μονάδες, όπου θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω δράση:

α) 63ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης (πλησίον Ν.Σ.Σ. Θεσ/νίκης)

β) 9ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης (Δελφών 35 & Κυβέλης 1)

γ) 17ο Δ.Σ. Θεσ/νίκης (Ανατ. Θράκης 10)

δ) 4ο Δ.Σ. Μενεμένης (Ν. Κυριακίδη 1) 

ε) 1ο Δ.Σ. Πολίχνης (Διγενή & Ιασωνίδου 1)

στ) 3ο & 6ο Δ.Σ. Συκεών (Κομνηνών & Πόντου)

Επίσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στον τομέα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών, θα πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς τους.

Για το λόγο αυτό συγκροτούνται συνεργεία ελέγχου σχολικών λεωφορείων και λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, τόσο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι ενέργειες της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από Αξιωματικούς της Τροχαίας και με προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές.

Στην προσπάθεια αυτή, θα ζητηθεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, των παιδιών και κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

Ειδικότερα, παρακαλούνται οι γονείς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

• Να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάσει και να επιστρέψει από το σχολείο του. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν και η πιο ακίνδυνη.

• Όταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, να την διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, έτσι ώστε να αποτυπωθεί σωστά.

• Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή, θα μπορεί σιγά-σιγά να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.

• Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

• Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

• Να μάθουν στο παιδί τους ότι, ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου αριστερά και δεξιά.

• Ιδίως τις βραδινές ώρες, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν στους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του παιδιού στο δρόμο.

Υπενθυμίζεται επίσης στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των σχολικών ή των τουριστικών λεωφορείων, που μισθώνονται με σκοπό τη μεταφορά μαθητών, ότι θα πραγματοποιούνται συνεχείς τροχονομικοί έλεγχοι, καθ’ όλη τη σχολική περίοδο τόσο για τις υποχρεώσεις των οδηγών, όσο και για την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων και ειδικότερα:

• Κατοχή από τους οδηγούς αδείας ικανότητας οδήγησης Δ΄ κατηγορίας

• Χρήσης ζωνών ασφαλείας

• Τήρηση ωραρίου εργασίας οδηγών

• Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών

• Κατοχή του Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)

• Τοποθέτηση πινακίδας (εμπρός και στο πίσω μέρος του λεωφορείου) με την ένδειξη «ΣΧΟΛΙΚΟ»

• Ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τριγώνου ασφαλείας

• Χρόνος κυκλοφορίας οχήματος για τα τουριστικά λεωφορεία

• Μεταφορά του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών (όχι υπεράριθμοι)

• Ύπαρξη συνοδού

• Κατάσταση ελαστικών

Ευχόμαστε «ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ», χωρίς τροχαία ατυχήματα, με την υπόσχεση ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.               

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για άμεση λύση στο πρόβλημα με την προκήρυξη του προγράμματος της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών (πρώην...
Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία
Καμπάνια με το σύνθημα «Αίμα, σωσίβιο ζωής» από την αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έλλειψη αποθεμάτων αίματος - SOS από τα Νοσοκομεία