Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαββάκης: Οι 7 άξονες ενίσχυσης για την περιφερειακή βιομηχανία

Άρθρο του Αθανάσιου Σαββάκη, προέδρου του ΣΒΕ στον Τύπο Θεσσαλονίκης

Του Αθανάσιου Σαββάκη

Προέδρου του ΣΒΕ

Η οικονομική κρίση από την πανδημία αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και τη χάραξη πολιτικών που θα διαμορφώνουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο το οποίο θα στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί υπέρμετρη εξάρτηση από έναν και μόνο κλάδο.

Κατά τον ΣΒΕ, οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες και βραχυχρόνιες.

Η εξαιρετικά θετική αντίδραση της κυβέρνησης στις απρόοπτες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, δημιουργεί θετικές προσδοκίες για την έμπρακτη ενίσχυση της μεταποίησης και της βιομηχανίας τους επόμενους μήνες.

Επειδή ακριβώς η μεταποιητική δραστηριότητα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, και οι προβλέψεις για το 2021 είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, ο ΣΒΕ ως Εθνικός Κοινωνικός Εταίρος και εκπρόσωπος της μικρομεσαίας μεταποιητικής περιφερειακής βιομηχανίας κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό της χώρας σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις και τις προτάσεις του.

Οι 7 άξονες προτάσεων του ΣΒΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιφερειακής βιομηχανίας είναι:

1.            Λειτουργικές ενισχύσεις

2.            Παραγωγικές επενδύσεις

3.            Τεχνολογία – Ε & Τ Α

4.            Περιφερειακή αγορά εργασίας

5.            Υποδομές

6.            Μείωση περιφερειακών ανισοτήτων

7.            Βελτίωση περιφερειακών υποδομών

Τα 10 μέτρα πολιτικής που ο ΣΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της μεταποίησης και της βιομηχανίας είναι:

1.            Η κατάργηση των ειδικών τελών και επιβαρύνσεων, που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας, αναίτια και χωρίς κανενός είδους ανταποδοτικότητα. Ενδεικτικά θα επιθυμούσα να αναφέρω:

-              την εισφορά του ποσοστού 0,6 της ΑΝΕ 128 στα δάνεια,

-              το Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) προς τους τελωνειακούς 5% με βάση το Ν. 2093/92 – η είσπραξή του γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και,

-              το τέλος 2% επί της διαφημιστικής δαπάνης υπέρ ΟΤΑ.

2.            Η θεσμοθέτηση εκ νέου προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών, κατά το πρότυπο του επιτυχημένου αντίστοιχου προγράμματος που είχε «τρέξει» προ οκταετίας μέσω του ΟΑΕΔ.

3.            Η αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, με τη συμπερίληψη των ακόλουθων δύο μεταρρυθμιστικών διατάξεων:

α)           Καθορισμός ελάχιστου πλαφόν ύψους 60% στις ετήσιες κατανομές των κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου, αποκλειστικά για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, και,

β)            Επιχορήγηση με το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων «Ολοκληρωμένων Επιχειρηματικών Σχεδίων Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης» υφιστάμενων μεταποιητικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων

4.            Η θεσμοθέτηση των υπερ- αποσβέσεων στη βιομηχανία.

Συγκεκριμένα  προτείνουμε η επιχείρηση να μπορεί να επιλέγει:

α) μεταξύ δυο συντελεστών ετήσιας απόσβεσης: 11% («χαμηλός» συντελεστής) και 16% («υψηλός» συντελεστής», και,

β) μεταξύ δυο μεθόδων απόσβεσης: είτε

β.1.) σταθερής, άρα επιλογή απόσβεσης της δαπάνης με το ίδιο ποσό κάθε χρόνο, είτε

β.2.) φθίνουσας, άρα επιλογή του τριπλασιασμού του συντελεστή αποσβέσεων (είτε 11%*3=33%, είτε 16%*3=48%) και απόσβεση ανά έτος της αναπόσβεστης αξίας που απομένει.

5.            Η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον χαρακτηρισμό άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε οργανωμένους υποδοχείς. Προφανώς αναφερόμαστε στη βιομηχανική ζώνη του Καλοχωρίου. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αξιοποιήσουμε την «καλή πρακτική» που ακολουθήθηκε στα Οινόφυτα.

6.            Η μείωση των τιμολογίων ενέργειας.

7.            Η θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος επιστρεπτέων ενισχύσεων για κεφάλαιο κίνησης εξωστρεφών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

8.            Η υλοποίηση ειδικού προγράμματος για την ανάπτυξη της Θράκης, της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Ουσιαστικά προτείνουμε το μεγάλο θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης και της περιφερειακής σύγκλισης να τεθεί σε προτεραιότητα στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

9.            Η αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος επιδότησης  εξαγοράς υφιστάμενων παραγωγικών -κλειστών – μονάδων. Προτείνουμε να επιδοτείται η αγορά κλειστών ανεξαρτήτως του πότε έκλεισαν, υπό την προϋπόθεση ότι ο αγοραστής δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και ότι οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν στο ίδιο με το προηγούμενο αντικείμενο, και,

10.          Η αναβάθμιση της λειτουργίας και των υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας (ψηφιακές υποδομές, μεταφορικές συνδέσεις, οδικές, σιδηροδρομικές, φυσικό αέριο, υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων).

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ειδικό αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης που κυκλοφόρησε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη - «Ο καπιταλισμός εάλω!»
Χόρεψε το «σαν απόκληρος γυρίζω» σε στίχους και μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη και χειροκροτήθηκε από Έλληνες ομογενείς - Έγινε viral το βίντεο
Το βαρύ ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα στη Νέα Υόρκη - «Ο καπιταλισμός εάλω!»