Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καθηγητής ΑΠΘ: Θα χρειαστούν νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Ανεβαίνουν ξανά τα κρούσματα, κρίνονται απαραίτητα τα νέα μέτρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ «ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Του Γιώργου Καλλίνη

Σταθερά ανοδική πορεία έχουν πάρει τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και τα πρώτα καμπανάκια κινδύνου από τους επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να χτυπούν. Η τήρηση των υπάρχοντων μέτρων είναι απαραίτητη. Όμως, υπάρχει περίπτωση και να μη φτάνουν και αναγκαστεί η κυβέρνηση να λάβει και άλλα.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στην Αττική, είναι πάρα πολύ ανησυχητική, όχι μόνο γιατί φαίνεται να σταθεροποιούνται τις τελευταίες μέρες σε υψηλούς αριθμούς, αλλά γιατί ο επερχόμενος χειμώνας θα πάρει αυτά τα νούμερα και θα τα… εκτινάξει, όπως αναφέρουν επιστήμονες.

Επίσης, όπως πολύ σωστά επισημαίνει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μια σταθερή αυξητική τάση κρουσμάτων στην Αττική, δεν είναι εύκολο να περιοριστεί εκεί, είναι πάρα πολύ πιθανό να εξαπλωθεί και στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

«Την τελευταία εβδομάδα, βρισκόμαστε στην πορεία για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή κάποια στιγμή στο χειμώνα, για χιλιάδες κρούσματα καθημερινά», εξηγεί ο καθηγητής του ΑΠΘ και συμπληρώνει ότι «αν δεν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, τα κρούσματα που θα δούμε, θα είναι πραγματικά πάρα πολλά».

Το καλοκαίρι τελείωσε και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει γυρίσει στη φυσιολογική ροή της ζωής, η οποία σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων, έχει δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό, αντίθετα, οι επιστήμονες καλούν για νέα μέτρα.

«Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, υπάρχει χρόνος για να πάρουμε νέα μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και την τηλεργασία και να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης, σκιαγραφώντας δυστυχώς ότι είμαστε σε πορεία για το χειρότερο δυνατό σενάριο.  

 

Πόσο γεμάτες είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Πληρότητα σε ποσοστό 37,5% εμφανίζουν σήμερα οι κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που έχουν διατεθεί για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει νέα αύξηση των κλινών στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 930 κλίνες ΜΕΘ.  Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα εκτός της Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, έξι σε στρατιωτικά).

Από τις 229 κλίνες ΜΕΘ για Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%.
 

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ, έχουν διατεθεί 255 για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην της Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.

Με δεδομένη την αύξηση των εισαγωγών που παρατηρείται στα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ-Covid, όπως έκανε και στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων επτά ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.

Όπως τονίζει ο κ. Κικίλιας, «το Υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει την δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19, όταν χρειαστεί.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία». Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Υγείας.

 

Αυξητική τάση στα κρούσματα, ακόμη 22 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 312 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές και 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14041, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες. 2462 (17.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5972 (42.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Αναλυτικότερα:

- 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

- 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς , συνδεόμενο με γνωστή συρροή

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές

• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

67 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 20 (29.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 176 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 316 θανάτους συνολικά στη χώρα. 118 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έγινε γνωστός ο θάνατος τριών ακόμα ασθενών, ενός άνδρα 75 ετών στο «Σωτηρία», μίας γυναίκας 86 ετών στον «Ευαγγελισμό» και ενός άνδρα 88 ετών στον Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των θανάτων να ανέρχεται πλέον στους 319.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 1157897 κλινικά δείγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ