Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχοινάς από Θεσσαλονίκη: Σε 3 άξονες η πρόταση για μετανάστευση και άσυλο

Ομιλία στο Thessaloniki Helexpo Forum

Μ.Κ.

 

Τους βασικούς άξονες της πρότασής του για ένα νέο πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα εγκριθεί από το Κολλέγιο των επιτρόπων την ερχόμενη Τετάρτη, ανέπτυξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς απόψε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum.

 

Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι η υγειονομική κρίση επιφέρει υπαρξιακές αλλαγές στις ζωές μας με πoλλαπλές συνέπειες. Ανατέλλει, όπως τόνισε ένας νέος κόσμος ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι μόνο η πανδημία αλλά και το σύνθετο πλέγμα προβλημάτων που την περιβάλλει. «Από τη μια η ένταση στην ευρύτερη περιοχή με τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική μεσόγειο και το Αιγαίο, με τακτικές και ρητορική που θυμίζουν 19ο και όχι 20ο αιώνα, αλλά και οι φλόγες στη Μόρια, η κατάσταση στα νησιά μας που ξαναβάζει στο προσκήνιο την ανάγκη μιας νέας συνεκτικής πολιτικής στην Ευρώπη για τη μετανάστευση και το άσυλο. Και φυσικά η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την πανδημία», είπε μεταξύ άλλων.  

Στην έναρξη της πανδημίας το Μάρτιο στα νησιά φιλοξενούνταν 42.000 άνθρωποι και σήμερα 27.000, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ενώ ειδικά για τη Λέσβο είπε ότι υπήρχαν 25.000 και σήμερα 12.000. Στη Μόρια έμεναν 1.200 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σήμερα κανένας. «Έχουμε συνεισφέρει στην πατρίδα μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερο από 2,6 δις. ευρώ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ενώ διαθέσαμε έκτακτες επιδοτήσεις για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και έχουμε θέσει στη διάθεση της Ελλάδας χρηματοδοτικά εργαλεία που  μπορούν να βοηθήσουν». Τώρα όπως είπε είναι η ώρα βραχυπρόθεσμα των άμεσων αναγκών που έχουν προκύψει στη Λέσβο.  Είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει πλοιό που μπορεί να στεγάσει 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες αν χρειαστεί και έχει συνδράμει τις ελληνικές αρχές ώστε να στεγάσουν σε προσωρινό καμπ και έχουν ενεργοποιήσει ευρωπαικό μηχανισμό προστασίας.

Από κοινού με τον έλληνα πρωθυπουργό, την γερμανίδα Καγκελάριο και τον αρμόδιο υπουργό που προεδρεύει στο συμβούλιο έχουμε τοποθετηθεί δημόσια για την ανάγκη άμεσης διαχείρισης αυτής της τραγωδίας, συμπλήρωσε ενώ πρόσθεσε ότι «μεσοπρόθεσμα θα συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός νέου πιλοτικού κέντρου  στην Λέσβο που δε θα θυμίζει το αίσχος της Μόριας και θα συμβολίζει την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου στη χώρα μας. Τώρα όμως προέχει η ώρα της ευθύνης και της ψυχραιμίας.

Αναφέρθηκε κατόπιν στους 3 βασικούς άξονες της πρότασής του για ένα νέο πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο:

1. Σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με χώρες προέλευσης και διέλευσης «που θα δημιουργούν περισσότερες ευκαιρίες για παραμονή προσφύγων στις χώρες τους αντι να τους ωθούν να βάζουν τη ζωή τους στα χέρια των δουλεμπόρων και των διακινητών στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο»

2. Κοινή ισχυρή διαχείριση εξωτερικών συνόρων ένωσης με ενισχυμένη συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή «πρόδρομη λειτουργία της οποίας είδαμε πριν μερικούς μήνες στον Έβρο».

Με δική μας πρόταση η Frontex αποκτά πλέον δικό της προσωπικό που μέχρι το 2027 θα ανέρχεται σε χιλιάδες μόνιμους άντρες και γυναίκες, τόνισε.

3. Επιμερισμό βαρών ανάμεσα στα κράτη μέλη με μόνιμη και αποτελεσματική αλληλεγγύη. «Επιμερισμός σημαίνει ευθύνη και δίκαιη κατανομή μέσω ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που θα καθιστά την μετεγκατάσταση των δικαιούχων ασύλου επιτακτική, αναγκαία, εξασφαλισμένη στην πράξη». Όπως είπε, τα κράτη πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Χρειαζόμαστε τώρα ένα μόνιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης.

Στο πακέτο θα κάνουμε σαφές ότι η συμφωνία θα σημαίνει και επιστροφές, τόνισε στις χώρες προέλευσης όσων δεν τυγχάνουν προστασίας ασύλου. «Όσοι δεν έχουν λόγο και μόνιμη αιτία να είναι στην Ευρώπη θα πρέπει απλά να επιστρέφουν», τόνισε.

Στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα έκλεισε με εκκωφαντικό τρόπο ένας κύκλος που θα μας θυμίζει για πάντα το τι δεν πρέπει να ξαναζήσουμε, είπε ακόμη και σημείωσε ότι θα έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας καθώς από την επόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει σύνθετη διαπραγμάτευση. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι οι κυβερνήσεις «αυτήν τη φορά θα μας ακολουθήσουν. Αυτές άλλωστε έχουν και την τελική ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας ενός τελικού κειμένου».

Η Ευρώπη στο μεταναστευτικό δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά, υπογράμμισε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες μέρες το ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής θα κληθεί να ορίσει τη συνολική στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ