Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πάρκο 4 στρεμμάτων με 70 σπάνια είδη φυτών (ΦΩΤΟ)

Τον Οκτώβρη θα λειτουργήσει επίσημα ενώ αύριο θα γίνουν οι πρώτες ξεναγήσεις για μικρές ομάδες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Χίλια φυτά από εβδομήντα φυτικά είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση περιλαμβάνει το πάρκο φυτοποικιλότητας της Καρδίας (συμβολή των οδών Στρατηγού Καρατάσου, Νίκης, Αλ. Υψηλάντη και Β. Γεωργίου Α’) που αναμένεται να λειτουργήσει επίσημα μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.

Οι φυτεύσεις συνεχίζονται και οι πρώτοι που θα πάρουν μια ιδέα για το πάρκο έκτασης 4 περίπου στρεμμάτων είναι όσοι δήλωσαν συμμετοχή στην ξενάγηση που θα γίνει την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00.

Στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση των πολιτών και η ενεργή υποστήριξή τους σε αυτή την προσπάθεια του δήμου Θέρμης και του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα.

parko_kardia.jpg

«Η προσπάθεια ξεκίνησε μέσα από το διασυνοριακό έργο Conse pp  του προγράμματος INTERREG μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η Ελένη Μαλούπα, υπεύθυνη του έργου για το πάρκο φυτοποικιλότητας Καρδίας. Και εξήγησε: «θελήσαμε να προστατεύσουμε συγκεκριμένα είδη χλωρίδας που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας με τη Β. Μακεδονία. Έτσι συλλέξαμε σε βοτανικές αποστολές 70 είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Στην Καρδία θα γίνονταν ένα πάρκο για παιδιά. Εμείς το εμπλουτίσαμε με τις φυτεύσεις αυτών των σπάνιων ειδών, αφού προηγήθηκε έρευνα για την αναπαραγωγή τους. Αξίζει να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά αναπαράγονται τόσο σημαντικά είδη για ένα πάρκο στην χώρα μας».

Οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν για το όνομα του κάθε φυτού, την προέλευσή του, αν είναι πχ αυτοφυές κλπ.

parko_thermi_2.jpg

Σχολιάζοντας τις ξεναγήσεις ολιγομελών ομάδων εντός του πάρκου που θα γίνουν αύριο η κα Μαλούπα ανέφερε πως αυτό σχεδιάστηκε για να καταστήσουν αρωγούς τόσο τους κατοίκους όσο και τις υπηρεσίες του δήμου Θέρμης. «Στόχος μας είναι να μας βοηθήσουν στην διατήρηση του πάρκου, στην προστασία του. Οι ξεναγήσεις είναι σε κλειστό κύκλο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», τόνισε, ενώ είπε πως παρών θα είναι και ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Στους εθελοντές και στους δημοτικούς υπαλλήλους εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθούν και μικρά φυτά.

 Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και εκπαιδευτικό υλικό ώστε να μπορέσει να γίνει στο πάρκο εκδρομή σχολείων, ενώ συμπληρωματικά θα δρα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του δήμου.

parko_fyta_3.jpg

Πολύτιμο εργαλείο θα αποτελέσει και το βιβλιαράκι που θα εκδοθεί (αρχικά θα δοθεί σε δημότες εθελοντές και δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ έπειτα θα μπορεί κανείς να το βρει και ηλεκτρονικά) και θα αναφέρεται στην σημασία της προστασίας της χλωρίδας, στο πώς μπορεί να γίνει εργαλείο ανάπτυξης. «Όλα αυτά τα είδη που χρειάστηκαν δύο χρόνια για να τα αναπαράγουμε αποτελούν στοιχεία της αρχιτεκτονικής τοπίου, αντέχουν περισσότερο στις καιρικές συνθήκες της χώρας μας», σχολίασε η κυρία Μαλούπα. Όσο για το κομμάτι του έργου στην Βόρεια Μακεδονία ανέφερε πως εκεί δεν υπάρχουν τόσο υποδομές , αλλά μόνο μεγάλα πάρκα που διατηρούν αυτά τα είδη φυτών. Εκεί έγιναν δράσεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύριλλου και Μεθόδιου για αυτόματα συστήματα προστασίας για όποιο καιρικό φαινόμενο μπορεί να βλάψει αυτά τα πάρκα.

 

parko_fyta.jpg

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ