Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έλαμψε η Θεσσαλονίκη και η Ροτόντα: Το βραβείο Θεοφανώ στο Erasmus

Παρουσία του πρωθυπουργού η τελετή απονομής στην Ροτόντα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

«Τιμή μου που παραλαμβάνω το βραβείο Θεοφανώ. Είναι μια αναγνώριση για τους καθηγητές, φοιτητές, για την μητέρα του Εράσμους Σοφία Κοράντι που σκέφτηκε την ανταλλαγή φοιτητών τη δεκαετία ’60. Είναι για τους χιλιάδες νέους που το παρακολούθησαν. Το βραβείο τιμά τις αξίες της Ευρώπης, τα πιστεύω και τις πράξεις που έφεραν τις χώρες μας κοντά», ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες βράδυ σε διαδικτυακό της μήνυμα για την απονομή του βραβείου Θεοφανώ. Η ίδια δεν μπόρεσε να παραστεί δια ζώσης καθώς βρίσκεται σε καραντίνα.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Ροτόντα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Μαργαρίτη Σχοινά που το παρέλαβε, ενώ η φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της τόνισε πως η ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι σαν ένα δείγμα της ιστορίας της Ευρώπης.

brabeio_theofano.jpg

Για τη σημασία του Εράσμους είπε πως αποτελεί μια γέφυρα στις νέες γενιές. «Όσοι το παρακολούθησαν ένιωθαν πως ανήκαν σε μια μεγάλη κοινότητα», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στην συνεισφορά του προγράμματος στις οικονομίες των κρατών μελών, αλλά και στις εμπειρίες, τόσο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου από την περίοδο που έκανε Εράσμους στη Θεσσαλονίκη, όσο και των παιδιών της που σπούδασαν στο εξωτερικό.

leyen.jpg

Παράλληλα η κα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στις κρίσεις που δόνησαν τα θεμέλια της ΕΕ. «Σώσαμε την Ευρώπη από τις ρωγμές, αλλά με ένα κόστος. Οι οικονομίες μας αναπτύχθηκαν με διαφορετικές κατευθύνσεις, κάποιες χώρες κατηγόρησαν άλλες, νέοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον. Η πανδημία έφερε ξανά στο νου τέτοιες διαφορές. Όμως στη νέα αυτή κρίση οι ευρωπαίοι ανακάλυψαν πως είναι ευκαιρία στη δυσπιστία να απαντάς με πίστη και ένωση, δείξαμε τι είναι πιθανό όταν έχουμε πίστη στους θεσμούς μας. Η ΕΕ έχει ευκαιρία να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για νέες γενιές. Όπως με το Εράσμους. Χρησιμοποιώντας κοινή δύναμη. Στην προηγούμενη κρίση δεν υπήρχε εμπιστοσύνη. Τώρα είναι διαφορετικά γιατί ο ιός χτύπησε όλους μας. Είμαστε μαζί σε αυτό. Και πρέπει να είμαστε όχι μόνο για την ανάκαμψη αλλά για την επόμενη γενιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα "next generation eu". Με 750 δις ευρώ. Και η Ελλάδα θα είναι από τους ωφελούμενους. Έχει μεγάλες ευκαιρίες. Για την ψηφιακή μετάβαση, για ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύουμε πως το μοίρασμα των δεδομένων και η τεχνική νοημοσύνη θα παίξουν μεγάλο ρόλο.  Ο κόσμος μας θα γίνει πιο ψηφιακός. Παράλληλα έχουμε στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη η ΕΕ ως το 2030 με την χρηματοδότηση πράσινων μορφών ενέργειας. Και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να παύει τη λειτουργία των λιγνητικών της εργοστασίων ώς το 2023», δήλωσε η κα φον ντερ Λάιεν.

Και κατέληξε: «Ξέρουμε πως είναι δύσκολο να χτίσεις την ενότητα ανάμεσα σε πολλές χώρες. Στην πανδημία αντιληφθήκαμε πως θα αντιμετωπίσουμε κρίση αν σταθούμε μαζί. Η ενότητα και αλληλεγγύη πρέπει να χτίζεται συνέχεια. Η Ευρώπη θα χτίσει το μέλλον της μαζί».  

Παραβίαση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, η απόφαση της Τουρκίας για τα Βαρώσια

«Η διάκριση "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα θεσμούς και οργανισμούς που εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αποτελεί και μια γέφυρα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Ευρώπη», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του.

Αναφερόμενος στο μνημείο της Ροτόντας τόνισε πως συμβολίζει τη συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών, κάτι που, όπως είπε δεν συμβαίνει με το μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από τη μέρα που μετατράπηκε σε τζαμί. Εξάλλου πρόσθεσε πως ο Τζο Μπάιντεν ένωσε φωνή του με το διεθνές κίνημα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων στην Κύπρο.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο δίκτυο Εράσμους που βραβεύτηκε είπε πως «αποτελεί ένα πρόγραμμα που ένωσε χιλιάδες νέους στο πλαίσιο των σπουδών τους».

Εξάλλου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κρίσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ τονίζοντας πως «οι πολίτες στρέφονται στις κυβερνήσεις τους». «Έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη απέναντί τους. Η Ευρώπη πάει μπροστά όταν ακούει τους πολίτες της», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε στην πρόκληση του μεταναστευτικού λέγοντας πως η Ελλάδα προστατεύοντας τα σύνορά της προστατεύει και τα σύνορα της ΕΕ, αλλά και ότι η χώρα μας δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, παρά τις καλές προθέσεις της.

Χέρμαν βαν Ρομπάι: «Τολμώ να πω πως είμαι Έλληνας»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι δήλωσε πως με αυτό το βραβείο «Η Αυτοκράτεια Θεοφανώ επιστρέφει στην πατρίδα της». Στον τόπο όπου έζησαν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης.

Ανέφερε πως ο ίδιος επί 6 χρόνια διδάχτηκε την ελληνική κουλτούρα. «Τολμώ να πω πως είμαι Έλληνας», δήλωσε.

Μιλώντας για την Ροτόντα όπου έγινε η απονομή είπε πως «με 2000 χρόνια Ιστορία είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Εξάλλου και το βραβείο που απονέμεται στο δίκτυο Εράσμους που έχει ενώσει χιλιάδες νέους». Παράλληλα χαρακτήρισε το Εράσμους ως ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα της Ευρώπης.

Εστιάζοντας στο παρόν της ΕΕ είπε πως «ζούμε σε καιρό μετριότητας και έλλειψης ιδεών». Ανέφερε πως η αλληλεγγύη είναι ο τρόπος ζωής της ΕΕ. «Φυσικά και υπάρχουν προκλήσεις, όπως άλλωστε και στην ζωή. Όμως τα λύνουμε με διάλογο. Μπορεί κάποιες γειτονικές παλιές αυτοκρατορίες ονειρεύονται έναν άλλο κόσμο, όμως αυτός έχει παρέλθει. Η Ευρώπη ανήκει σε εμάς» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε αυτό το μοναδικό μνημείο για να τονίσουμε την συνεχή παρουσία της πόλης. Νιώθουμε ενθουσιασμό που γιορτάζουμε μια ενωμένη Ευρώπη. Που παρά τα μειονεκτήματά της έχει εξασφαλίσει ειρήνη και ευημερία. Έχουμε πολλά για να είμαστε περήφανοι», ανέφερε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοφανώ κ. Σταύρος Ανδρεάδης.

Στο τέλος της βραδιάς παρουσιάστηκε μέρος από το μουσικό έργο «Η Μουσική της Ροτόντας για φωνές και έγχορδα» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή σε μουσική διεύθυνση του ίδιου, ειδικά διασκευασμένο για την εκδήλωση. Συμμετείχαν το φωνητικό σύνολο 8tetto και κουαρτέτο εγχόρδων με μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη