Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το μήνυμα Ζέρβα στους Θεσσαλονικείς για την πανδημία

Τι ζήτησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου

O δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας λίγες ώρες πριν τεθούν σε εφαρμογή μέτρα επιπέδου 4 στη Θεσσαλονίκη, έστειλε το δικό του μήνυμα στους πολίτες για την πανδημία. Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης απευθυνόμενος στους πολίτες τους κάλεσε να «δείξουμε όλοι μαζί ξανά αυτήν τη μοναδική αίσθηση ευθύνης, που επιδείξαμε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό το πλεόνασμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας, υπομονής και επιμονής, ώστε στο τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί στους δρόμους της πόλης μας».

Τα μέτρα για κάθε περιοχή προφανώς, όπως είπε, δεν τα λαμβάνει ο δήμαρχος, η δημοτική αρχή, δεν τα λαμβάνει το δημοτικό συμβούλιο, είναι αποφάσεις των επιστημόνων και των υγειονομικών αρχών. «Ο δήμος και κάθε δημοτική αρχή ακολουθεί τις οδηγίες, εφαρμόζει τους κανόνες και στο βαθμό που μπορεί και έχει τα μέσα προβαίνει σε ελέγχους και με καμπάνιες ενημερωτικές ευαισθητοποιεί τους πολίτες», ανέφερε.

O κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι από την παρούσα Δημοτική Αρχή δεν θα δει κανείς «ούτε πλειοδοσία σε μέτρα ούτε αυτοσχέδιες πρωτοβουλίες ούτε όμως αδιαφορία και εφησυχασμό».

«Ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας μπούμε σε αυτήν τη δύσκολη μάχη που έχουμε μπροστά μας, την ίδια μάχη που έχει η χώρα μας, που έχουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη. Θέλω να πιστεύω ότι με τα μέσα που έχουμε σήμερα θα μπορέσουμε να ανασχέσουμε τον ιό», είπε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.

 

Ο κ. Ζέρβας στάθηκε στο τι έχει κάνει η πόλη, ο δήμος στον τομέα της πανδημίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής: 

– Στην αγορά από τον Δήμο Θεσσαλονίκης 50 αστικών λεωφορείων για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών της πόλης τα οποία παραδόθηκαν στον ΟΑΣΘ. Μάλιστα τα πρώτα τέσσερα από τα 50 λεωφορεία που αγοράστηκαν από την αδελφοποιημένη πόλη της Λειψίας σήμερα ταξινομήθηκαν.

 

– Στη δημιουργία νέων ποδηλατόδρομων, για να ενισχυθούν οι εναλλακτικές μετακινήσεις.

 

– Στη διάθεση περισσότερου χώρου προς ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, στο πλαίσιο των μέτρων για την ενίσχυση του επιχειρείν, με τρόπο που διασφαλίζει και το δικαίωμα στην κινητικότητα εντός της πόλης αλλά και τη βιωσιμότητα των καταστημάτων.

 

–  Στη διάθεση στον ΕΟΔΥ κτιρίων και χώρων για τη διενέργεια test covid

 

– Στους ελέγχους που διενεργεί η Δημοτική Αστυνομία και στη συνεργασία με την ΕΛΑΣ για τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων

 

– Στις παρεμβάσεις που έγιναν σε περιοχές όπου παρατηρούνταν συνωστισμός και συναθροίσεις κατά τις βραδινές ώρες.

 

– Στις διαρκείς απολυμάνσεις που διενεργούνται. Ήδη σε αυτή τη φάση έχουν γίνει απολυμάνσεις σε 48 σχολεία.

 

– Στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου, με αποτέλεσμα μια σειρά δικαιολογητικών και διαδικασιών πλέον να διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά από το σπίτι και να μη χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στα γκισέ των δημοτικών υπηρεσιών.

 

Μειώνονται κατά 12,5% τα δημοτικά τέλη

 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για νέα μείωση στα δημοτικά τέλη κατά 12,5%. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζέρβας, οι νέες μειώσεις στα δημοτικά τέλη αποτελούν προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, η οποία τηρείται στο ακέραιο.

 

«Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη πέρυσι κατά 12,5% και το ίδιο εισηγούμαστε και φέτος. Προωθούμε δηλαδή μια αθροιστική μείωση τελών σε 14 μήνες διοίκησης κατά 25%», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας ότι «αν η μείωση των δημοτικών τελών πέρυσι ήταν πολιτική επιλογή, φέτος λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας είναι επιβεβλημένη απόφαση». Μάλιστα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη προωθούνται χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην καθαριότητα ή στον ηλεκτροφωτισμό.

 

»Γνωρίζω ότι ο τζίρος των μαγαζιών μειώθηκε, ο τουρισμός υπέστη πλήγμα, τα εισοδήματα των εργαζομένων βαίνουν μειούμενα. Σε αυτή τη συνθήκη δεν μένουμε απαθείς. Είμαστε εδώ, για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την κοινωνία και την οικονομία της πόλης», παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Πολιτεία και ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, θα χρειαστούμε ένα σχέδιο Μάρσαλ, ένα σχέδιο ανάκαμψης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι
Ο Κάλιναν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο και τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το καλοκαίρι
Βρετανικό Μουσείο: Νέος διευθυντής μετά το σκάνδαλο κλοπής αρχαιοτήτων - Ποιος είναι