Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με μια λιτή τελετή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, αλλά συμβολική και ουσιαστική για το μήνυμα της ημέρας

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με μια λιτή τελετή, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, αλλά συμβολική και ουσιαστική για το μήνυμα της ημέρας, τίμησε την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώο της πλατείας Ευόσμου, παρουσία ολιγάριθμης αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος, Κλεάνθης Μανδαλιανός, παρόντος του Αντιδημάρχου-Αναπληρωτή Δημάρχου, Κώστα Σωτηράκη, των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννη Καμαρινού, Πέτρου Σούλα και του δημοτικού συμβούλου, Λεωνίδα Ναθαναηλίδη.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, στο μήνυμά του για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου τόνισε πώς: «Το διαχρονικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συμπυκνώνεται στους στίχους του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη, "Πάλης ξεκίνημα", με τους πρώτους νεκρούς να γίνονται λίπασμα της ελευθερίας και να στέλνουν το μήνυμα απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα.

Η νεολαία το Νοέμβρη του 1973, η οποία πλήρωσε τον δίκαιο αγώνα της με βασανιστήρια, φυλακίσεις ή ακόμα και τη ζωή κάποιων ανθρώπων, απέδειξε με τον πιο εμφατικό, τον πιο μεγαλειώδη τρόπο ότι η λαϊκή βούληση για ελευθερία και δημοκρατία είναι πέρα και πάνω από κόμματα.

Το Πολυτεχνείο υπήρξε η συνισταμένη μίας αντιδραστικής δύναμης, της οποίας οι συνιστώσες  αρχικά έμοιαζαν αμελητέες και γι' αυτό δεν υπολογίστηκαν από τους πραξικοπηματίες, όμως σύντομα αποδείχθηκαν ισοπεδωτικές για την Χούντα.Φωτό

Οι νέοι διαχρονικά αποτελούν την ελπίδα ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή καταπίεσης για έναν κόσμο πιο δίκαιο, όπως διαχρονικά παραμένουν τα αιτήματα τους για «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» και ξεπερνούν τα σύνορα της Ελλάδας.

Η κληρονομιά της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν παύει να σηματοδοτεί  τις διεκδικήσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, οι οποίες μπορεί σε κάθε εποχή να έχουν διαφορετικά αιτήματα, παραμένουν όμως ζωντανές και όπως καθετί ζωντανό μεταλλάσσονται. Το μήνυμα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» σήμερα μεταφράζεται σε υγεία, δουλειά, ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και δημοκρατία.

Η φετινή επέτειος της Εξέγερσης συμπίπτει με την πανδημία, συνεπώς υποχρεούμαστε να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη και να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με τα μέτρα που υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η ιεράρχηση των δικαιωμάτων των πολιτών γίνεται θέτοντας πάντα στην κορυφή αυτό του υπέρτατου αγαθού, της ζωής. Ωστόσο, ο φετινός εορτασμός σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία μίας ημέρας μνήμης όπως η σημερινή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ