Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΚΘ: Χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να ζήσουν με 534 ευρώ

καταβολή στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων ζητά το Εργατικό Κέντρο

Δριμεία κριτική ασκεί με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για το ποσό των 534ευρώ στους εργαζόμενους που έχουν υποχρεωθεί σε αναστολή εργασίας, ενώ ζητά επίσης καταβολή στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Την ώρα που οι εργαζόμενοι δίνουν σκληρή και άνιση μάχη με την εργασιακή αβεβαιότητα, το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά και τις γενικότερες κοινωνικές συνθήκες που δημιουργεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το επίδομα των 800ευρώ ισχύει μόνο για το μήνα Νοέμβριο και πως οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που παρέμειναν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας με κρατική εντολή για τον μήνα Δεκέμβριο, θα επιστρέψουν στο ποσό των 534ευρώ.

Η απόφαση αυτή πλήττει χιλιάδες εργαζόμενους και κατά συνέπεια τις οικογένειές τους, που καλούνται να ζήσουν με 534 ευρώ στο κατώφλι του χειμώνα που ήδη έχει δείξει το σκληρό του πρόσωπο κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και που αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολος, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, τους επόμενους μήνες.

Ο χρονικός ορίζοντας φαίνεται πως είναι μεγάλος γι’ αυτό και ζητάμε αξιοπρεπείς λύσεις για τους εργαζόμενους που έχουν υποχρεωθεί σε αναστολή εργασίας, παρόλο που πιστεύουμε ότι βασική προτεραιότητα και πραγματική απάντηση στην επόμενη ημέρα αποτελεί η διατήρηση των θέσεων εργασίας, με κυβερνητική απόφαση, που θα δεσμεύει τους εργοδότες, δίνοντάς τους κίνητρα.

Παράλληλα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο δρόμο που άνοιξε η ΓΣΕΕ, διεκδικεί από την κυβέρνηση την έμπρακτη ανταπόκριση της Πολιτείας στο αίτημα των εργαζομένων για την εφαρμογή της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ 2010 και την εξασφάλιση της καταβολής την 21η/12/2020 στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων στη βάση των ονομαστικών αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή αυτών που λάμβαναν πριν την με οποιονδήποτε τρόπο ένταξή τους στα υποχρεωτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με ελάχιστο όριο το ποσό των 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή μερικής απασχόλησης.

Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και των οικογενειών τους που έχουν πληγεί από την οικονομική και την υγειονομική κρίση. Ζητάμε την διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής αξίας της καταβολής στο ακέραιο του δώρου Χριστουγέννων, αλλά και την έμπρακτη αναγνώριση των εργαζομένων που συμβάλλουν στην αναχαίτιση της διασποράς του COVID-19, αλλά και όσων με την εργασία τους δίνουν τον δικό τους αγώνα κάτω από αυτές τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Ο σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά
Η κακή διάθεση επειδή «κακοκοιμηθήκαμε» είναι ενδεχομένως από τις «αθώες» συνέπειες του ανεπαρκούς ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που διαπιστώνει και...
Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Ο σοβαρός κίνδυνος για την καρδιά
ΣΥΡΙΖΑ: «Ρεσιτάλ κυνισμού Σκυλακάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες»
«Ο κ. Σκυλακάκης, όχι μόνο ομολόγησε ότι μένουν ακάλυπτοι, αλλά υπερασπίστηκε κιόλας αυτή την επιλογή μιλώντας για 'ανταποδοτικότητα' και 'επιβάρυνση...
ΣΥΡΙΖΑ: «Ρεσιτάλ κυνισμού Σκυλακάκη για τους ελεύθερους επαγγελματίες»