Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ΑΠΘ γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Με ένα πλήθος εκδηλώσεων και τη συνεργασία πολλών τμημάτων του

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η στρατιωτική αφήγηση της Επανάστασης από τα Καλάβρυτα στο Ναβαρίνο ( πολιορκίες σε ναυτικό, ανοιχτές συγκρούσεις και ανταρτοπόλεμος), η δίκη και καταδίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και τα οικονομικά της Επανάστασης είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τα «200 χρόνια μετά την Επανάσταση».

««Το ΑΠΘ κατέχει προνομιακή θέση στον εορτασμό για 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Συνδυάζει ιδιότητα ακαδημαϊκού ιδρύματος όσο και αυτή του δημόσιου φορέα που εκπροσωπεί σε πολλαπλό επίπεδο την πόλη μας. Στις εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν θα υπάρχει μεθοδικός και διεπιστημονικός χαρακτήρας, με συμμετοχή πλήθους επιστημόνων και τμημάτων. Νέοι μελετητές, υποψήφιοι διδάκτορες, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα παρουσιάσουν το έργο τους δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά. Πρόθεσή μας με τις εκδηλώσεις αυτές είναι να ενδυναμώσουμε εξωστρεφή χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, κάτι που καταφέραμε μέσα από τη συνεργασία με τις δύο εθνικές επιτροπές Ελλάδα 2021 και Πρωτοβουλία 1821-2021. Συγχρόνως με προώθηση της εικόνας του ΑΠΘ και της πόλης θέλουμε να συνεισφέρουμε στο διάλογο περί δημόσιας ιστορίας της χώρας μας επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών, τομέα που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του ΑΠΘ. Οι εκδηλώσεις μας για το 1821 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για συγκερασμό της ακαδημαϊκής με  τη δημόσια ιστορία», ανέφερε το μεσημέρι της Τρίτης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου ο Πρύτανης ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το ΑΠΘ είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που επισήμως παρουσιάζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε σχέση με το επετειακό έτος του 1821. Παράλληλα υπογράμμισε την σημασία της παρουσίας του Πανεπιστημίου μας τη Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη. «Είμαστε το μεγαλύτερο “μαγαζί” με συμμετοχή στο ΑΕΠ της Β. Ελλάδος.

epanastash-678x381-1.jpg

Στο πνευματικό ΑΕΠ της Ελλάδας είμαστε σε πρωτοκαθεδρία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως οι εορταστικές εκδηλώσεις αρχίζουν πρακτικά από σήμερα με το διήμερο συνέδριο "Δίκαιο και Επανάσταση του 1821"στην αίθουσα Τελετών ΑΠΘ αλλά και με την προκήρυξη Εικαστικού Διαγωνισμού για σύνθεση εικαστικού έργου εμπνευσμένου από την Επανάσταση του 1821. Ο διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ τα έργα θα εκτεθούν στις 26/5 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

apth.jpg

Ο Καθηγητής Βασίλειος Γούναρης πρ. τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και πρόεδρος επιτροπής εκδηλώσεων του ΑΠΘ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 εξήγησε πως το πανεπιστήμιο κινήθηκε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για την χρονιά αυτή. Τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελείται από «εκδηλώσεις επιστημονικές και καλλιτεχνικές, συμβολικές και επί της ουσίας καλλιτεχνικές, εθνικές και διεθνείς, μουσικές, για ώριμους επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές, για τους ειδικούς αλλά και για το ευρύ κοινό της πόλης».

«Ό,τι είμαστε οφείλεται σε αυτή την Επανάσταση. Πρέπει να δώσουμε καλύτερο εαυτό μας για ΑΠΘ, τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία ολόκληρη», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκδηλώσεις θα γίνουν είτε με livestreaming ή δια ζώσης ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στο θέμα της πανδημίας του κορωνοϊού και θα είναι ανοιχτές για το ευρύ κοινό.

 «Βρεθήκαμε στο δίλημμα να σπρώξουμε όλες τις εκδηλώσεις το καλοκαίρι, όμως γρήγορα είπαμε δεν θα μας πάρει από κάτω η πανδημία. Θα μείνουμε στον προγραμματισμό που είχαμε μήνα το μήνα. Και ευελπιστούμε όλα να πάνε καλά. Αν δεν μπορούμε με κοινό σαφώς και θα γίνονται με livestreaming και με όποιο τρόπο διαθέτουμε», εξήγησε ο Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης που είναι και γραμματέας της επιστημονικής επιτροπής για το 1821, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, πέρα από τις τράπεζες Πειραιώς και Εθνική που στήριξαν επιμέρους δράσεις, το Πανεπιστήμιο στηρίχθηκε κυρίως στις δυνάμεις εκ των ενόντων, ενώ όπως τονίστηκε υπήρξε μια επιπλέον οικονομική ενίσχυση.

Οι εκδηλώσεις

1821_1.jpg

Μια συνοπτική εικόνα των εκδηλώσεων έδωσε ο κ. Γκλαβίνης. Συγκεκριμένα τόνισε τα εξής:  

«Θελήσαμε να είμαστε περιεκτικοί ως προς τα τμήματα, τις εκδηλώσεις, τους τομείς. Θα γίνουν δράσεις που να αγκαλιάζουν όλη την Ελλάδα. Στις 27/1 θα παρουσιάσουμε τη στρατιωτική επανάσταση σε πολιορκίες, σε ναυτικό, ανοιχτές συγκρούσεις και ανταρτοπόλεμο. Στις 24-24/3 έχουμε διήμερο συνέδριο με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και Εθνεγερσία» από το τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ, από κοινού με το ερευνητική ομάδα του έργου «ΔιαΠαΝτοΣ.21» του ΕΛΙΔΕ. Στις 19-20/3 θα γίνει διεθνές συμπόσιο, στις 25/3 στον Επίσημο εορτασμό της Εθνικής Επετείου τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Στις 26-27/3 θα γίνει διήμερο συνέδριο με πρωτογενή δουλειά σε αρχειακό υλικό από νέους ιστορικούς (με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας). Στις 27/3 θα παρουσιαστεί έκθεση τεκμηρίων στο Τελλόγλειο με σύμβολα της Επανάστασης του 1821 από την συλλογή Τρικόγλου. Ακολουθεί τον Απρίλη, 16-17/4, ένα συνέδριο με συνταγματολόγους της Ελλάδας. Θα κοιτάξουμε τη γένεση του Ελληνικού κράτος, αλλά και την πορεία μέχρι σήμερα.  Το Μάη θα γίνει μια καινοτόμα εκδήλωση της νομικής επιτροπής για την παρουσίαση μιας μελανής ιστορίας της Επανάστασης, της δίκης και καταδίκης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία. Στη συνέχεια θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τερτσέτης η ρητορική του ήθους» θα παρουσιαστεί σε συνεργασία με τμήμα Θεάτρου. Στις 25/5 φοιτητές από το τμήμα Κινηματογράφου θα γυρίσουν ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο πλαίσιο ημερίδας.

Στις 26/5 θα γίνει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα έκθεση εικαστικών σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών.

Στις 31/5 το  Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού έχει ετοιμάσει εκδήλωση μουσικής και χορού στο θέατρο Κήπου. Την 1η Ιούνη το Τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου «Λομονόσοφ» της Μόσχας σε συνεργασία με το Πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ διοργανώνουν στην ρωσική πρωτεύουσα το συνέδριο με τίτλο: «Η Ρωσία και η  Ελληνική Επανάσταση του 1821», ενώ 28/6-4/7 θα γίνει στο ΑΠΘ το Διεθνές συμπόσιο από τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Βύρωνα.

rosoi-poiites-kai-elliniki-epanastasi.jpg

Στις 7/10 θα γίνει μουσικο-ποιητική βραδιά για την Ελληνική Επανάσταση στη Ρωσική διανόηση, στις 26/10 ετοιμάζεται μια έκπληξη, ενώ στις 25/10 θα γίνει εκδήλωση για αγώνες της Κύπρου για εθνική παλιγγενεσία. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι υπό αιγίδα του Νίκου Αναστασιάδη.

Τέλος 11-12/11 θα πραγματοποιηθεί επιστημονική εκδήλωση από το τμήμα Οικονομικών Επιστημών  για οικονομικά της Επανάστασης.

Εξάλλου υπάρχουν συζητήσεις με τη νέα πρόξενο της Γαλλίας της Θεσσαλονίκης για εκδήλωση με Γάλλους ακαδημαϊκού με τίτλο "Ελλάδα και Γαλλία οι δύο δις εκατονταετίες", δεδομένου πως η Γαλλία γιόρτασε το 1989 τα 200 της χρόνια από την δική της Επανάσταση».

Περισσότερα για τις εκδηλώσεις στο https://websites.auth.gr/auth2021/

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι