Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψηφιακά εφόδια εργασίας από την KEDITH Cisco Academy

Για το πρόγραμμα IT Essentials της «KEDITH Cisco Academy» μάς μίλησε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ κα. Ιωάννα Κοσμοπούλου

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Τις δεξιότητές τους σε θέματα τεχνολογίας υπολογιστών θα αναπτύξουν οι συμμετέχοντες στο μάθημα IT Essentials (Βασικές αρχές της σύνδεσης υπολογιστών σε δίκτυα) που άρχισε πρόσφατα. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της KEDITH Cisco Academy της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.).

Στο It Essentials «ένας έμπειρος εκπαιδευτής που διαθέτει την πιστοποίηση της Cisco, διδάσκει τις βασικές αρχές των υπολογιστών και παράλληλα καλλιεργεί στους μαθητές ψηφιακές δεξιότητες που μπορούν να λειτουργήσουν ως entry-level σε μια καριέρα στον τομέα της πληροφορικής», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

itessentials.jpg

-Η πανδημία έφερε την ανάγκη να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες στον χώρο του διαδικτύου. Πώς βοηθά το It Essentials;

-Το μάθημα IT Essentials (Βασικές αρχές της σύνδεσης υπολογιστών σε δίκτυα) της «KEDITH Cisco Academy» της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κ.Ε.ΔΗ.Θ.) βοηθά κάθε συμμετέχοντα να αποκτήσει δεξιότητες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ώστε να µπορεί να εργαστεί στον χώρο των Νέων Τεχνολογιών και της Ψηφιακής Οικονοµίας. Συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, ένας έμπειρος εκπαιδευτής που διαθέτει την πιστοποίηση της Cisco, διδάσκει τις βασικές αρχές των υπολογιστών και παράλληλα καλλιεργεί στους μαθητές ψηφιακές δεξιότητες που μπορούν να λειτουργήσουν ως entry-level σε μια καριέρα στον τομέα της πληροφορικής.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό που παρέχεται δωρεάν στην Kedith Cisco Academy, έχει ένα αρκετά υψηλό κόστος, αν κανείς το παρακολουθήσει ιδιωτικά.

-Ποια η πρώτη διάδραση με τους μαθητές; Ποιες οι αντιδράσεις τους;

-Σαράντα πέντε ενδιαφερόμενοι συμπλήρωσαν την ηλεκτρονική αίτηση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΚΕΔΗΘ. Οι περισσότεροι δήλωσαν που χορηγούνται μετά την επιτυχή παρακολούθηση του πως θα αξιοποιήσουν τις γνώσεις από το μάθημα είτε για εύρεση εργασίας (40%), είτε για προσωπική ανάπτυξη δεξιοτήτων (40%). Οι 16 τυχεροί που επιλέχθηκαν είναι πολύ χαρούμενοι για την συμμετοχή τους και μας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το περιεχόμενο και την ποιότητα των μαθημάτων.  Ήδη από το πρώτο μάθημα ζήτησαν πληροφορίες για τις πιστοποιήσεις προγράμματος.

kosmopoulou.jpg

Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ κυρία Ιωάννα Κοσμοπούλου

-Τι θα έχουν καταφέρει με την ολοκλήρωση του προγράμματος;

-Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν μάθει να επιλέγουν, να εγκαθιστούν και να παραμετροποιούν το κατάλληλο Hardware σ’ έναν Η/Υ, καθώς και να τον επιδιορθώνουν ή να τον αναβαθμίζουν. Επίσης, θα μπορούν να συντονίζουν Η/Υ και κινητές συσκευές, ώστε να επικοινωνούν σε ένα τοπικό δίκτυο. Τέλος, θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται και να συντηρούν Λειτουργικά Συστήματα και να εφαρμόζουν βασικές τεχνικές ασφάλειας δεδομένων Η/Υ και τοπικών δικτύων. Θα είναι με λίγα λόγια έτοιμοι να εργαστούν ως ΙΤs (ειδικοί Τεχνολογίας Πληροφοριών) στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Πέρα δε από την ουσιαστική γνώση, με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τους παρέχονται και τα τυπικά αποδεικτικά που απαιτούνται για την ανάληψη μιας τέτοιας θέσης: βεβαίωση παρακολούθησης (Cetification of Completion), ψηφιακό πιστοποιητικό (Digital Badge), καθώς και η δυνατότητα πιστοποίησης Comp  TIA A+. Το τελευταίο παρέχεται προαιρετικά σε όσους λάβουν μέρος σε επιπλέον εξετάσεις για την απόκτηση της εν λόγω πιστοποίησης.

kedith_3.jpg

-Ποιες άλλες δράσεις σχεδιάζονται στο πλαίσιο αυτό από την ΚΕΔΗΘ;

-Κατ’ αρχήν στις 8/12 έχει ξεκινήσει και ένα δεύτερο πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, το «CyberOps Associate» (Συνεργάτης για Λειτουργίες Κυβερνοασφάλειας). Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται επίσης διαδικτυακά παρουσία πιστοποιημένου από την Cisco εκπαιδευτή και δίνει τη δυνατότητα  για συναρπαστικές ευκαιρίες εργασίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, καθώς και τις δεξιότητες για συμμετοχή σε ένα πεδίο που διαρκώς εξελίσσεται, στα Security Operation Centers. Μετά την επιτυχή συμμετοχή χορηγείται βεβαίωση  παρακολούθησης (Certification of Completion) και Digital Badge (ψηφιακό πιστοποιητικό), ώστε να εξασφαλίζεται μια θέση στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα τρέχουν και δύο προγράμματα ασύγχρονης διαδικτυακής εκπαίδευσης (σε χρόνο και ρυθμό που θα επιλέγει ο κάθε ενδιαφερόμενος/η):  ένα με θέμα την “Επιχειρηματικότητα” (Entrepreneurship) και ένα που εισάγει στη γλώσσα προγραμματισμού Python, διαθέσιμα και τα δύο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Τέλος, οι επόμενες δράσεις που σχεδιάζονται από την ΚΕΔΗΘ στο πλαίσιο της                   «KEDITH Cisco Academy», αφορούν σε διαδικτυακά προγράμματα ασύγχρονης εκπαίδευσης (χωρίς εκπαιδευτή) με την ακόλουθη θεματολογία:

α. Introduction to Cybersecurity (Εισαγωγή στην κυβερνοασφάλεια), 11.01. -26.02.2021.

β. Introduction to IoT (Internet Of Things) (Εισαγωγή στο διαδίκτυο των πραγμάτων), 25.01.-19.03.2021.

γ. Cybersecurity Essentials (Βασικές αρχές κυβερνοασφάλειας), 01.03.-21.05.2021.

Θα περιμένουμε με χαρά τη συμμετοχή νέων ανθρώπων, που θέλουν να μπουν  δυναμικά στον χώρο της προηγμένης ψηφιακής τεχνολογίας.

 

*Να σημειωθεί πως αυτό το διάστημα μέσω των e-ΚΔΑΠ, το πρόγραμμα των οποίων σχεδιάζεται από την ΚΕΔΗΘ, πραγματοποιούνται τα εξής:

-Διαδικτυακά εργαστήρια εικαστικών, μουσικής, χορού, θεάτρου, πληροφορικής και άσκησης

-Βοήθεια στη μελέτη από τους παιδαγωγούς μέσω ψηφιακής πλατφόρμας

- Ασκήσεις λόγου και συμβουλευτική υποστήριξη διαδικτυακά και τηλεφωνικά

- Καθημερινές αναρτήσεις παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»
Η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα συναντήθηκε με το δήμαρχο, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, για το ενδεχόμενο να λειτουργήσει δομή στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Στη Θέρμη η Άννα Φόνσου – Συνάντηση για «Το Σπίτι του Ηθοποιού»