Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ «ξυπνάει» η πόλη – Ποια εξαιρούνται

Στάση εργασίας σήμερα το πρωί Δευτέρας οι εργαζόμενοι ΟΑΣΘ – Προειδοποιούν για απεργία

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας, από την έναρξη της πρωινής βάρδιας ώς τις 10 το πρωί, κατέρχονται σήμερα Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Προαναγγέλλουν περισσότερες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας τη διοίκηση για «ανάλγητη και αδιάφορη στάση» προς το επιβατικό κοινό και τους ίδιους, και ζητώντας την παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργείων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται τα δρομολόγια της γραμμής 32Ν (σ.σ. που με αφετηρία τον Εύοσμο εξυπηρετεί τα νοσοκομεία Γεννηματά, Άγιος Δημήτριος, ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο) και το υπηρεσιακό δρομολόγιο του νοσοκομείου Παπανικολάου, τα οποία θα γίνονται κανονικά, «στο πλαίσιο της κατανόησης των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία».

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ κάνει λόγο για παροπλισμένα λεωφορεία -ίδιας ηλικίας με τα προσφάτως αποκτηθέντα µέσω leasing-- στα αμαξοστάσια του Οργανισμού, ελλιπέστατη συντήρηση του στόλου των οχημάτων που είναι σε κυκλοφορία, κωλυσιεργία στη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και για μονομερείς ενέργειες περικοπής θεσμικών και μισθολογικών παροχών.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, έκαναν υπομονή όλο το προηγούμενο διάστημα, ευελπιστώντας πως κάτι θετικό θα προέκυπτε για την ανάταξη της πολύπαθους συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, αλλά «το ποτήρι ξεχείλισε».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ανακοίνωση των κινητοποιήσεων και ερωτηθείς για τις καταγγελίες των εργαζομένων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Γεώργιος Σκόδρας, δήλωσε: «Η διοίκηση του ΟΑΣΘ μεριμνά για την ορθή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Έχει ήδη φέρει 100 λεωφορεία και θα φέρει άλλα 100 στο επόμενο διάστημα, ώς τα τέλη του Ιανουαρίου. Κάποιους, η εξέλιξη του ΟΑΣΘ και η επόμενη ημέρα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, τούς ξεπερνά. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων

Εχει ξεχειλίσει το ποτήρι της υπομονής έναντι όλων αυτών που συμβαίνουν στην αστική συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης, εις βάρος του επιβατικού κοινού και των εργαζοµένων σε αυτή !!!

Κάναμε υπομονή όλο το προηγούμενο διάστημα ευελπιστώντας πως κάτι θετικό θα προέκυπτε επιτέλους για την ανάταξη της πολύπαθους συγκοινωνίας της πόλης μας , κάτι που όλοι δηλώνουν ότι επιδιώκουν αλλά ουδείς μπορεί (;) να επιτύχει !

Γιατί άραγε; Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα !!

Πλήθος λεωφορείων του Ο.Α.Σ.Θ. - ίδιας ηλικίας με τα προσφάτως αποκτηθέντα µέσω leasing — βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια του Ο.Α.Σ.Θ. για βλάβες κόστους ευτελών χρηματικών ποσών, ενώ ελλιπέστατη παραμένει η συντήρηση των ήδη κυκλοφορούντων λεωφορείων, έχοντας ως αποτέλεσµα την δημιουργία αντίξοων συνθηκών μετακίνησης όπως π.χ. έλλειψη θέρμανσης και εξαερισμού εντός των λεωφορείων!

Παράλληλα και ενώ το ενδιαφέρον των υπευθύνων μονοπωλεί η σύναψη νέων και η επέκταση υπαρχουσών συμφωνιών εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου από ιδιώτες, υπάρχει πλήρης αδιαφορία και απαξίωση στα συνεχή αιτήματα των εργαζομένων για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων τους όπως η μή εφαρμογή όρων της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας, από τον Αύγουστο του 2019 καθώς και η κωλυσιεργία της διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. για τη σύναψη νέας Σ.Σ.Ε. .

Ταυτοχρόνως και ενώ οι εργαζόμενοι στον Ο.Α.Σ.Θ. εν μέσω πανδημίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με αίσθημα ευθύνης για το κοινωνικό έργο που παρέχουν στην κοινωνία της πόλης , η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ., «αναγνωρίζοντας» τον ρόλο και τις προσπάθειες που καταβάλουν, τους «επιβραβεύει» με μονομερείς ενέργειες περικοπής θεσμικών και μισθολογικών παροχών !

Φτάνει πια !!!!!!!!!!

Απαντούμε άμεσα στην ανάλγητη και αδιάφορη στάση της διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. απέναντι σε επιβατικό κοινό και εργαζομένους ξεκινώντας απεργιακές κινητοποιήσεις , αρχής γενομένης από την επόμενη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου με προειδοποιητική στάση εργασίας. από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 10.00 π.μ. ενώ ταυτόχρονα ζητούµε την παρέμβαση των συναρμοδίων Υπουργείων προς αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Κατανοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες λογω της πανδημίας δηλώνουμε ότι τα δρομολόγια των γραμμών 32N και το υπηρεσιακό δρομολογιο του νοσοκομείου Παπανικολάου , θα εκτελεστούν κανονικά.

Εμπαιγμό των εργαζομένων «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Να σταματήσει «τον εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων αλλά και του επιβατικού κοινού» καλεί τη διοίκηση του ΟΑΣΘ ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

«Είναι η ώρα να περάσουν από τα μεγάλα λόγια, στα στοιχειώδη έστω έργα. Η υπομονή πολιτών και εργαζομένων έχει πλέον εξαντληθεί», τονίζει ο κ. Γιαννούλης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την προειδοποιητική στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι του Οργανισμού για σήμερα Δευτέρα.

«Η "ονειροχώρα" του ΟΑΣΘ, όπως μας την παρουσίασε ο κύριος Σκόδρας, ελάχιστη σχέση με την εικόνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του  Οργανισμού», σημειώνει, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- την ύπαρξη πλήθους «λεωφορείων - ίδιας ηλικίας με τα προσφάτως αποκτηθέντα µέσω leasing - τα οποία βρίσκονται παροπλισμένα στα αμαξοστάσια για βλάβες κόστους ευτελών χρηματικών ποσών», έλλειψη φροντίδας για τη συντήρηση όσων λεωφορείων κυκλοφορούν, αδιαφορία για τα αιτήματα των εργαζομένων και μονομερείς ενέργειες περικοπής θεσμικών και μισθολογικών παροχών.

Σημειώνει ακόμη πως «στον ΟΑΣΘ, έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, τον Αύγουστο του 2019, σταμάτησε η εφαρμογή των όρων της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Επιθετικό κρεσέντο στην Αγγλία
Πλούσιο είναι το μενού στο κουπόνι της Τρίτης (26/10) για τα δεδομένα της ημέρας. Στο πρόγραμμα υπάρχουν ενδιαφέροντες αγώνες για διοργανώσεις σε όλη...
Πάμε Στοίχημα: Επιθετικό κρεσέντο στην Αγγλία