Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Έκτακτα μέτρα για χιόνια και ολικό παγετό στη Θεσσαλονίκη – Ανά δήμο και περιοχή

Όλα τα μέτρα που θέτουν σε εφαρμογή οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκη

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

Το ενδεχόμενο να δούμε ακόμη και χιόνια μέσα στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον ορατό με την κακοκαιρία «Λέανδρος», να «εφορμά» ήδη σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε ετοιμότητα και ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα με διανομή αλατιού αλλά και παροχή τηλεφωνικής γραμμής για όσους πολίτες το χρειαστούν.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που λαμβάνουν οι δήμοι στη Θεσσαλονίκη.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Αλάτι σε σχολεία – Το τηλέφωνο για πολίτες σε ανάγκη

Ετοιμοπόλεμοι για την κακοκαιρία είναι οι δήμοι. Σε κατάσταση 24ωρης επιφυλακής τέθηκε ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης εν όψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού.

Ο στόλος των δεκαεπτά οχημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που απαρτίζεται από μικρούς και μεγάλους αλατοδιανομείς και υδροφόρες, είναι έτοιμος να επιχειρήσει σε περίπτωση ανάγκης, ενώ έχουν συγκροτηθεί συνεργεία άμεσης επέμβασης για κάθε δημοτική κοινότητα. Ήδη, εξάλλου, μοιράζονται σάκοι με αλάτι σε ευαίσθητα σημεία, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

Για τυχόν προβλήματα σχετιζόμενα με την κακοκαιρία οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση στο τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930.

Δήμος Δέλτα: Αλάτι για τις κοινότητες

Σε συναγερμό έχει τεθεί ο Δήμος Δέλτα  να αντιμετωπίσει  ενδεχόμενο νέο  κύμα κακοκαιρίας. Σε σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του Δήμου Δέλτα που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης ζητήθηκε «να γίνουν άμεσα όλες οι  ενέργειες ώστε να είναι σε θέση οι αρμόδιες υπηρεσίες, να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα».

Παράλληλα κατόπιν αιτήματος του δημάρχου σε επιφυλακή είναι όλο το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών των υπηρεσιών καθαριότητας και οι οδηγοί των μηχανημάτων.

«Στόχος μας είναι να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο μέσα στις κοινότητες και να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών», τόνισε ο κ Ιωαννίδης.

Ο Δήμαρχος έδωσε εντολή να τεθούν σε επιφυλακή όλα τα μηχανήματα της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και των Τεχνικών Υπηρεσιών και ζήτησε από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους να φροντίσουν ώστε να μη μείνει καμία κοινότητα και  κανένα σχολείο χωρίς αλάτι.

Ήδη το μεγαλύτερο μέρος των οχημάτων έχουν σταθμεύσει σε κεντρικά σημεία, στις δημοτικές κοινότητες του Δήμου Δέλτα ώστε να κινηθούν άμεσα όπου θα παρουσιαστεί πρόβλημα λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Στη διάθεση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, έχει  τεθεί όλος ο στόλος των οχημάτων του δήμου Δέλτα που αποτελείται μεταξύ άλλων από 4 jcb, 2 γκρέιντερ, 3 ελκυστήρες 4 μικρά φορτηγά 4 επί 4 με λεπίδες και μικρές αλατιέρες, τρεις μισθωμένες αλατιέρες και τρία μισθωμένα μεγάλα εκχιονοστικά. Επιπλέον στη διάθεση της πολιτικής προστασίας είναι ακόμη τρία jcb και ένα γκρέιντερ της ΔΕΥΑΔΔ.

Μετά από συνεννόηση με τους προέδρους αγροτικών συνεταιρισμών και  των ΤΟΕΒ έχουν τεθεί στη διάθεση του Δήμου αγροτικά μηχανήματα ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και ιδιώτες με τρακτέρ και άλλα βαριά οχήματα για να επέμβουν όπου χρειαστεί μετά από σχετική εντολή της Πολιτικής Προστασίας. Στις εγκαταστάσεις των τεχνικών υπηρεσιών έχουν αποθηκευτεί 600 τόνοι με αλάτι. 

Μεγάλες ποσότητες αλατιού έχουν μοιραστεί στην κοινότητα της Χαλάστρας στο Μυγδόνιο αθλητικό κέντρο,  στον υδατόπυργο του Ανατολικού στο γήπεδο των Κυμίνων και στον υδατόπυργο των Νέων Μαλγάρων, στο γήπεδο του Καλοχωρίου και στο γήπεδο των Διαβατών. Ποσότητες αλατιού είναι αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις της Αντιδημαρχίας καθαριότητας  και της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών προκειμένου να εξυπηρετήσουν μεταξύ άλλων και τους δημότες της Νέας Μαγνησίας και της Σίνδου, αντίστοιχα. Στη κοινότητα της Βραχιάς θα μοιραστούν ποσότητες με συσκευασμένο αλάτι.

 O Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Γλώσσης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των εννέα κοινοτήτων του Δήμου Δέλτα ενώ υπάρχει και συντονισμός με την αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δήμος Νεάπολης – Συκεών: Αλάτι σε 19 σημεία

Σε κατάσταση πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας έθεσε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και όλο τον μηχανισμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά τυχόν έντονα φαινόμενα από την προβλεπόμενη χιονόπτωση και τη μείωση της θερμοκρασίας.

Στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησε στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων, παρουσία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Τάσου Τσακιρίδη, του υπεύθυνου της Υπηρεσίας Μηνά Μοναστηρίδη και του επόπτη του Τμήματος Συντήρησης Βασίλη Χατζηναούμ, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης επιθεώρησε σχολαστικά όλα τα εκχιονιστικά οχήματα που έχει στη διάθεση του ο δήμος, πραγματοποίησε αυτοψία καλής λειτουργίας των αλατοδιανομέων στα οχήματα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων χιονοπτώσεων, ενώ δεν παρέλειψε να επιβλέψει προσωπικά την τοποθέτηση εκχιονιστικών λεπίδων σε ειδικά διαμορφωμένα οχήματα, όπως επίσης και τον εφοδιασμό τους με πρόσθετα ανταλλακτικά και εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για ενδεχόμενη διάνοιξη οδικών αρτηριών.

Την ήδη υπάρχουσα δύναμη των τριών εκχιονιστικών NAVARA, των δυο μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων, των δυο υδροφόρων και των δυο φορτωτών τύπου JCB, ο δήμος Νεάπολης- Συκεών φρόντισε να ενισχύσει με δυο ακόμη εκχιονιστικά οχήματα μετά από σχετική σύμβαση.

Ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, σε επιφυλακή έχει τεθεί όλο το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας, των Μικροέργων, του Ηλεκτροφωτισμού, της Καθαριότητας και του Πρασίνου, κατανεμημένο σε βάρδιες των 15-18 εργαζομένων σε κάθε ένα από τα δύο κέντρα επιχειρήσεων που συστάθηκαν για το σκοπό αυτό. Το πρώτο βρίσκεται στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη) που θα έχει και την ευθύνη των Δημοτικών Κοινοτήτων Συκεών και Αγίου Παύλου και το δεύτερο στο δημ. κατάστημα Πεύκων.

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει ήδη εξασφαλίσει την προμήθεια 900 τόνων αλατιού, από τους οποίους οι 300 βρίσκονται στο εκχιονιστικό κέντρο Πεύκων, ενώ άλλοι 100 τ. αλατιού έχουν συσκευασθεί σε σακούλες των 20 και 10 κιλών, διασκορπίστηκαν σε πληθώρα σημείων όλου του δήμου και δύναται να αναπληρωθούν αν παραστεί ανάγκη.

Έτσι, οι κάτοικοι μπορούν να βρίσκουν τις συσκευασίες του αλατιού σε 19 κεντρικά σημεία του δήμου, τα οποία είναι τα εξής:

1.Δ.Ε. Αγ. Παύλου: Δημ. Κατάστημα Αγ. Παύλου (Ηπείρου 7-9), Αθ. Διάκου (τρίγωνο), Τέρμα Πανεπιστημίου (Ευαγγελίστρια).

2.Δ.Ε. Συκεών: Δημαρχείο (στρ. Στ. Σαράφη 1), Ζαχαρία Γουναρίδη, Δροσιά, Ελπίδος, Πλατεία Ειρήνης, Υδραγωγείο-Θερμοπυλών, Κόκορα (Επταπυργίου).

3.Δ.Ε. Νεάπολης: Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι), Αγ. Γεώργιος (πεζόδρομος), Ρουμανικά, Ι. Μητρόπολη, Δημ. Κατάστημα Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125, περ. Στρεμπενιώτη).

4.Δ.Ε. Πεύκων: Δημ. Κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 9), Αγ. Τριάδος (Παιδική Χαρά), Ακροπόλεως, Δημοκρατίας (Δημ. Σχολείο).

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απευθύνει έκκληση για «συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες», καλώντας τους φορείς και τους πολίτες «να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που τους παρέχει ο δήμος αλλά και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου δρόμοι και δημόσιοι χώροι να παραμείνουν προσβάσιμοι σε όλους».

Δήμος Καλαμαριάς: Σακίδια αλατιού για τις ανάγκες αποχιονισμού

Ο Δήμος Καλαμαριάς προνοώντας και φέτος για τα χειμερινά φαινόμενα, έχει ήδη μισθώσει ένα μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα- αλατιέρα. Πρώτη προτεραιότητα του δήμου είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δύο κεντρικοί λεωφόροι, Ανδριανουπόλεως και Εθνικής Αντιστάσεως, δηλαδή η είσοδος και η έξοδος στη νότια πλευρά της πόλης, που συνδέουν το Αεροδρόμιο με τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου σ’ αυτές τις δύο λεωφόρους βρίσκεται το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το εργοτάξιο του ΟΑΣΘ, για τα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση.

Παράλληλα υπάρχουν δύο ευέλικτα εκχιονιστικά τύπου 4×4, που ανήκουν στον δήμο και φροντίζουν για την γρήγορη αποπαγοποίηση των λεωφορειόδρομων, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων, όπως σχολεία, πλατείες, εκκλησίες κ.α.

Όσο για την διαθέσιμη ποσότητα αλατιού, ο δήμος Καλαμαριάς έχει εξασφαλίσει 300 τόνους, ποσότητα η οποία μπορεί να καλύψει στο μέγιστο τις ανάγκες που πιθανόν θα προκύψουν.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης για πρώτη φορά ο δήμος προνόησε και θα διανέμει σε 26 σημεία της Καλαμαριάς αλάτι σε σάκους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κατά τόπους δυσκολίες, εφόσον αυτές προκύψουν.

Ακολουθούν τα σημεία απόθεσης αλατιού: Πάρκο Κηφισιάς στην οδό Ιουστινιανού, Πάρκο Ιεροσολύμων στις οδούς Περικλέους με Έκτορος, Πεζόδρομος Αν. Θράκης με Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πάρκο Ηροδότου με Αντιγόνης, Αδόμητο οικόπεδο στις οδούς Βενιζέλου με Περικλέους, Πάρκο Καυκάσου με Παπαδιαμάντη, Πάρκο χαμένων πατρίδων στις οδούς Τσιγγιρίδου με Μητρ. Ιωσήφ, -Πάρκο Α. Παπανδρέου, Πάρκο στις οδούς Πολυβίου με Λυκούδη (έναντι εκκλησίας Αγ. Παύλου), Πλατεία Ύδρας,Πλατεία Σκρα (στο ηρώο), Πλατεία προσφυγικού ελληνισμού (Δημαρχείο), Πάρκο Κερασούντος, Πάρκο στις οδούς Τραπεζούντος με Τ. Οικονομίδη, Πάρκο Αγίου Ιωάννη Κατιρλί,Πλατεία Φοίνικα, Νοσοκομείο Άγιος Παύλος,Ο.Α.Σ.Θ, Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα,Καπναποθήκες (είσοδος Κανάρη – Εφέσου), Εργοτάξιο πολιτικής προστασίας (οδός Πόντου, Εργοτάξιο καθαριότητας στην οδό Ηλέκτρας (Φοίνικας), Πάρκο Θεμιστοκλή Σοφούλη (έμπροσθεν ¨SHARK¨),Αδόμητο οικόπεδο Αγίου Νικολάου με Ροδοπόλεως (έναντι γηπέδου Αριστοτέλη), Πάρκο Γ. Πενόπουλου στην οδό Ιωακείμ Γ, Αδόμητο οικόπεδο στις οδούς Πόντου με Μητ. Κυδωνιών ( έμπροσθεν 8ου Γυμνασίου).

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας είναι σε 24ωρη λειτουργία μέχρι να ολοκληρωθεί το φαινόμενο.

Δήμος Κορδελιού Ευόσμου: Το τηλέφωνο για τους πολίτες

Σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες και ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός του Δήμου τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής, ώστε να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί, ενώ εξασφαλίστηκε ο εφοδιασμός με ποσότητες αλατιού για την αντιμετώπιση περιστατικών παγετού.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορα Λαφαζανίδη, μετά από αίτημα της Αντιδημαρχίας Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης διανεμήθηκαν σακούλες με αλάτι σε σχολεία, ενώ ο Δήμος θα προχωρήσει, εάν υπάρξει ανάγκη, στον ανεφοδιασμό συσκευασιών αλατιού και σε άλλα σημεία.

«Εν αναμονή των ακραίων καιρικών φαινομένων που θα επικρατήσουν στην περιοχή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, οι υπηρεσίες του Δήμου μας βρίσκονται σε επαγρύπνηση θέτοντας το ανθρώπινο δυναμικό και τον μηχανοκίνητο δημοτικό στόλο σε 24ωρη επιφυλακή. Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε  άμεσα  όπου καταστεί αναγκαίο, ακολουθώντας πιστά το σχεδιασμό της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νέστορας Λαφαζανίδης.

Για την αποφυγή ενδεχομένων ατυχημάτων παρακαλούνται οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους, ενώ για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο: 2310 703926.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη: Με SMS οδηγίες για χιονιά

Όλες οι υπηρεσίες του δήμου κάτω από τις οδηγίες του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτεζίδη και των αρμόδιων αντιδημάρχων είναι ήδη σε επιφυλακή, αλλά και σε συνεχή συντονισμό με τις εθελοντικές ομάδες, τη δημοτική αστυνομία, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τα νοσοκομεία και τις κλινικές της περιοχής με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση του χιονιά.

Ο δήμος καινοτομεί, με την αποστολή γραπτών μηνυμάτων – «οδηγιών επιβίωσης» - προς τους δημότες για τα δύσκολα 24ωρα που αναμένονται, με χρηστικές οδηγίες και όλα τα χρήσιμα τηλέφωνα του δήμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Όσοι επιθυμούν να λάβουν το ενημερωτικό sms του δήμου, μπορούν να δηλώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στα τηλέφωνα: 2313322080, 2313301005 και στο e-mail: [email protected]

Να σημειωθεί πως ο δήμος διαθέτει:

-Στόλο 40 οχημάτων – μεταξύ των οποίων 22 εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς και φορτωτές και JCΒ, αλλά και συνοδευτικά οχήματα.

-Πάνω από 2.000 τόνοι αλατιού για την τροφοδοσία των εκχιονιστικών.

-1500 συσκευασμένες σακούλες με αλάτι για τους δημότες (αυλές και δυσπρόσιτες περιοχές) στους χώρους συγκέντρωσης του αλατιού σε κάθε δημοτική ενότητα.

Τα τηλεφωνικά κέντρα για κάθε επικοινωνία σε 24ωρη βάση είναι:

15195, δημαρχείο Πανοράματος 2313 301000, πρώην δημαρχείο Πυλαίας το 2313 302660, κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη 2310 349508, πρώην δημαρχείο Ασβεστοχωρίου 2313302000,κοινοτικό κατάστημα Φιλύρου  2310 677000, κοινοτικό κατάστημα Εξοχής (2310 357186).

Επιπρόσθετα αποφασίστηκε τα δημαρχεία σε όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες να λειτουργούν σε 24ωρες βάρδιες για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Ακόμη σε επιφυλακή βρίσκεται και η Δημοτική Αστυνομία για τη διευκόλυνση της κίνησης των ΙΧ και των εκχιονιστικών οχημάτων, αλλά και για τα μέτρα επιτήρησης των άσκοπων μετακινήσεων λόγω της πανδημίας.

«Για μια ακόμη φορά είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε πως ο χιονιάς στον δήμο μας δεν αναστατώνει την καθημερινότητά μας, αλλά αντίθετα την ομορφαίνει.  Όταν υπάρχει έγκαιρη πρόγνωση, οργάνωση και προετοιμασία η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στον δημότη», σημείωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη. Παράλληλα ο κ. Καϊτεζίδης.

Δήμος Λαγκαδά: Σε πλήρη ετοιμότητα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Λαγκαδά ενόψει του κύματος κακοκαιρίας. Αναφορικά με τις σχολικές μονάδες του Δήμου Λαγκαδά και τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, αναλόγως της εξέλιξης της κακοκαιρίας κι αν κριθεί αναγκαίο θα γίνει διακοπή των μαθημάτων. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν εγκαίρως από το Δήμο Λαγκαδά.

Δήμος Θέρμης: Τηλεφωνική γραμμή στη διάθεση των πολιτών

Σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή είναι η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Επίσης το Επιχειρησιακό Κέντρο για κάθε έκτακτη ανάγκη θα είναι στη διάθεση των πολιτών με την τηλεφωνική γραμμή 2310467110 για όσο διαρκέσουν οι χιονοπτώσεις, ενώ  οι πολίτες από σήμερα αλλά και το Σάββατο 16/1 θα έχουν στη διάθεσή τους, δύο επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές, το 2310466339 και το πενταψήφιο νούμερο 15114 όπου θα μπορούν να επικοινωνούν 08.00 -21.00, ενώ για όσο διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα μπορούν να απευθύνονται και στις κατά τόπους Κοινότητες και τα τηλέφωνα που θα βρίσκονται αναρτημένα στην είσοδό τους.

Το σχέδιο δράσης της Πολιτικής Προστασίας έχει επικαιροποιηθεί με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα για την περιοχή, ενώ θα υπάρχει διαρκής συντονισμός με την αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και με τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο δήμο Θέρμης.

Για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας ο δήμος Θέρμης έχει στη διάθεσή του συνολικά επτά μηχανήματα (4 JCB, 2 εκχιονιστικά, 2 τροχήλατες αλατιέρες και ένα τρακτέρ), καθώς και 300 τόνους απόθεμα αλατιού. Χύμα αλάτι θα μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες, εφόσον υπάρχει ανάγκη, από τον Τρίλοφο, μπροστά από το κτίριο της Κοινότητας, από το εργοτάξιο Θέρμης και το εργοτάξιο των Βασιλικών. Παράλληλα υπάρχει συσκευασμένο αλάτι σε όλες τις Κοινότητες από όπου μπορούν να το προμηθεύονται οι πολίτες κατόπιν συνεννόησης με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

Δήμος Ωραιοκάστρου: Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωραιοκάστρου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, που αναμένεται να εκδηλωθεί τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων.

Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι απαραίτητες προετοιμασίες και εργασίες, ώστε εφόσον χρειαστεί να είναι έτοιμο προς χρήση το αλάτι αποχιονισμού που υπάρχει σε αποθήκες στις Δημοτικές Ενότητες Καλλιθέας, Μυγδονίας και Ωραιοκάστρου. Επίσης, ποσότητες αλατιού συσκευάστηκαν σε σακιά, για να είναι δυνατή η χρήση τους από τους πολίτες.

Ειδικότερα, οι πολίτες εάν χρειαστεί μπορούν να παραλάβουν σακιά με αλάτι από τα εξής σημεία:

 • Δημαρχείο Ωραιοκάστρου
 • Αποθήκη έναντι Κτιρίου «Παύλος Μελάς» στο Παλαιόκαστρο
 • Πολιτιστικό Κέντρο Μονολόφου
 • Πλατεία Πετρωτού
 • Κτίριο Κοινότητας Μεσαίου
 • Κτίριο Κοινότητας Φιλαδέλφειας
 • Εργοτάξιο Πενταλόφου
 • Κτίριο Κοινότητας Νεοχωρούδας
 • Κτίριο Πολιτιστικού Συλλόγου στη Λητή
 • Κτίριο Κοινότητας Λητής
 • «Σιλό» στο Δρυμό
 • Κτίριο Κοινότητας Μελισσοχωρίου.

Επίσης, διατέθηκαν σακιά με αλάτι στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, έχει ζητήσει από τους προέδρους των Κοινοτήτων να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στις περιοχές ευθύνης τους, με στόχο να είναι σε θέση οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τυχόν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης, καταρτίστηκε κατάλογος με τα τηλέφωνα, στα οποία μπορούν να καλούν οι πολίτες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.

Δήμος Χαλκηδόνος: Σακούλες με αλάτι σε όλες τις κοινότητες

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος εν όψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού. Ο Δήμος Χαλκηδόνος έχει προμηθευτεί 120 τόνους αλατιού ενώ έχουν διανεμηθεί σακούλες σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, από όπου οι πολίτες θα μπορούν να το προμηθεύονται, σε περίπτωση ανάγκης, κατόπιν επικοινωνίας με τους υπευθύνους. Σακούλες με αλάτι διανεμήθηκαν επίσης στις περισσότερες σχολικές μονάδες. Στη διάθεση του Δήμου υπάρχουν (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) 2 εκχιονιστικά μηχανήματα, 2 γκρέιντερ, 2 φορτωτές, 1 φορτωτής τύπου JCB και 2 τρακτέρ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου ή για άλλες περιπτώσεις αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων.

Δήμος Θερμαϊκού: Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Προ των πυλών ο χιονιάς, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, χιόνια αναμένονται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης με το ψύχος να γίνεται ακόμη πιο αισθητό σε όλους μας. Ο Δήμος Θερμαϊκού βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας που έχει εξαγγελθεί. 27 μηχανήματα, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου είναι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε επιφυλακή, αλλά και σε συνεχή συντονισμό με τις εθελοντικές ομάδες και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να δημιουργήσει όρους ασφαλών μετακινήσεων των πολιτών. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η διανομή σε όλα τα σχολεία του Δήμου, τις εκκλησίες καθώς και το Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας σάκων με αλάτι για άμεση χρήση.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα μπορείτε να καλείτε τον πενταψήφιο αριθμό Γραμμής του Πολίτη 15331 από τις 08:00 – 20:00, ενώ επί 24ώρου βάσεως στα εξής τηλέφωνα:

Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. ΜΠΙΡΟΣ ΘΩΜΑΣ 23920 76040

Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 2313337600

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου κ. ΜΠΑΡΜΠΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2392330323, 2392330321

Δήμος Παύλου Μελά: Σε απόλυτη ετοιμότητα

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο Δήμος Παύλου Μελά για την επερχόμενη κακοκαιρία που αναμένεται τις επόμενες ώρες,  σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Παρουσία του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, των αρμόδιων Αντιδημάρχων Σάκη Λαζαρίδη, Δημήτρη Αθάνατου, του Εντεταλμένου Άκη Αράπογλου και του Γενικού Γραμματέα Κίμων Σαραφίδη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 έκτακτο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση των ενεργειών κάθε εμπλεκόμενης υπηρεσίας και αποφασίστηκε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα όλος ο μηχανισμός του δήμου, ώστε  σε συνεχή συντονισμό με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις εθελοντικές ομάδες και τη δημοτική αστυνομία, να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις των πολιτών.

Δίνεται προτεραιότητα στο να παραμείνει ανεμπόδιστη η πρόσβαση στα τρία Νοσοκομεία που εδρεύουν στην περιοχή μας (Παπαγεωργίου, 424 ΓΣΝΕ, ΨΝΘ) και τις προσχολικές και σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά, για την αντιμετώπιση χιονοπτώσεων και παγετού, ισχύουν από σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021, τα εξής:

Βρίσκονται σε επιφυλακή όλα τα απαραίτητα οχήματα και μηχανήματα έργου και συγκεκριμένα: το εκχιονιστικό πολυμηχάνημα, 3 οχήματα 4Χ4 με αλατιέρες, βυτιοφόρο με θαλασσινό νερό, 4 φορτωτές – εκσκαφείς, 1 μηχάνημα έργου (διαβολάκι), 4 φορτηγά ανατρεπόμενα για μεταφορά αλατιού, 5 μικρά φορτηγά ανατρεπόμενα, στελεχωμένα όλα με τα πληρώματά τους.

Έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι για τους κατοίκους, στα παρακάτω 17 σημεία, που καλύπτουν γεωγραφικά όλες τις δημοτικές ενότητες

ΔΕ Σταυρούπολης

πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά-είσοδος απέναντι από το Δημαρχείο (και χύμα αλάτι),

πλατεία Ελευθερίας,

πάρκο Σόλωνος,

πλατεία Εδέσσης Τερψιθέας,

πάρκο Ρόδων Τερψιθέας,

πάρκο Νικόπολης.

ΔΕ Πολίχνης

εργοτάξιο Πολίχνης-τέρμα οδού Αγνώστου Στρατιώτη, Μετέωρα (και χύμα αλάτι),

Άγιος Ραφαήλ Μετεώρων,

πλατεία Μετεώρων,

υδραγωγείο Μετεώρων,

πρώην δημαρχείο Πολίχνης.

ΔΕ Ευκαρπίας

εργοτάξιο Ευκαρπίας-τέρμα οδού Παπαδιαμαντή (και χύμα αλάτι),

Παιδική χαρά / ΚΑΠΗ Εφεδρούπολη Ευκαρπίας,

Γήπεδο 5 Χ 5 Φιλοθέη Ευκαρπίας,

πρώην δημαρχείο Ευκαρπίας,

πλατεία Δημοκρατίας,

πλατεία Κατσιά.

Οι ποσότητες ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να υπάρχει ετοιμότητα και οι πολίτες να προμηθευτούν έγκαιρα αλάτι, για τις αυλές των σπιτιών και τα πεζοδρόμια.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις τηλεφωνικές γραμμές  2313 302830 και 2313 302800

Πού και πότε θα χιονίσει τις επόμενες ημέρες

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενημερώνοντας τόσο για επερχόμενες χιονοπτώσεις, όσο και για ολικό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΜΥ:

Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα από την Πέμπτη (14-01-2021) το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις

2. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες

3. Τους θυελλώδεις ανέμους και

4. Τον ισχυρό παγετό

Α. ΠΕΜΠΤΗ (14-01-2021) - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (15-01-2021)

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε Πέμπτη το βράδυ και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

α. Από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, στη Μακεδονία και τη Θράκη (ορεινά και πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές), στη Θεσσαλία (400 μέτρα) και στα ορεινά - ημιορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης κεντρικής χώρας. Στη δυτική Μακεδονία και τη Χαλκιδική τη νύχτα της Πέμπτης θα είναι κατά τόπους πυκνές.

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, στην ανατολική Στερεά - Εύβοια (600 μέτρα) και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο (800 μέτρα).

2. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:

α. Τις βραδινές και νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του Ιονίου και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς

β. Από τις νυχτερινές ώρες της Πέμπτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου

γ. Από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής στις Κυκλάδες και

δ. Το απόγευμα της Παρασκευής στα Δωδεκάνησα.

Β. ΣΑΒΒΑΤΟ (16-01-2021) - ΚΥΡΙΑΚΗ (17-01-2021)

Κακοκαιρία προβλέπεται από τα δυτικά - νοτιοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:

1. Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

α. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής (15-01-2021) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου, στα ορεινά - ημιορεινά (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), οι οποίες στην κεντρική Στερεά και την Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες του Σαββάτου θα είναι κατά διαστήματα πυκνές.

Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου θα χιονίσει στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές.

Επίσης, το Σάββατο χιονοπτώσεις, θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της δυτικής - κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και στη Θεσσαλία και τις βορειότερες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας όπου κατά διαστήματα πιθανώς να είναι πιο πυκνές.

β. Την Κυριακή στα δυτικά οι χιονοπτώσεις αναμένεται πρόσκαιρα να σταματήσουν.

Στα ανατολικά όμως και κυρίως, στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

2. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ:

α. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (15-01-2021) μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στα νησιά του Ιονίου (από την Κεφαλονιά και νοτιότερα), στη δυτική και νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη δυτική Στερεά.

β. Τις πρωινές και τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ. Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου στα Δωδεκάνησα.

3. Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

βορείων διευθύνσεων που θα πνέουν με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Γ. ΔΕΥΤΕΡΑ (18-01-2021) - ΤΡΙΤΗ (19-01-2021)

Μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή από τα νοτιοδυτικά, θα προκαλέσει εκ νέου επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες περιοχές.

4. ΠΑΓΕΤΟΣ θα επικρατήσει όλες τις ημέρες μέχρι την Τρίτη (19-01-2021) κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, το Σάββατο και την Κυριακή, θα είναι ολικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ