Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι σημαντικές δεσμεύσεις Πέτσα σε Τζιτζικώστα και Ζέρβα

Τα θέματα της Αυτοδιοίκησης στο επίκεντρο των χθεσινών συναντήσεων

Σημαντικές δεσμεύσεις από τον Στέλιο Πέτσα προς τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, σε σχέση με την οικονομική στήριξη της πόλης και της περιοχές, η οποία έχει πληγεί εξαιρετικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρχικά ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας συνάντησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του Υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης Σταύρου Καλαφάτη. Στην ατζέντα της συζήτησης κυριάρχησε το θέμα της μεταρρύθμισης και ανασυγκρότησης της Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί και νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως και το επικείμενο νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Επίσης, συζητήθηκε το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε παράλληλα τα ζητήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Περιφερειών και των Δήμων. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του τόνισε: «Με τον κ. Πέτσα και τον κ. Καλαφάτη συζητήσαμε για μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών. Εστιάσαμε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή. Θέση μας είναι να λειτουργήσει το νομοσχέδιο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύψουν ισχυρές διοικήσεις στις Περιφέρειες, που θα μπορούν την επόμενη μέρα των εκλογών να πάνε τον τόπο μας μπροστά. Συζητήσαμε επίσης μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, οι οποίες σχετίζονται με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διότι σήμερα δημιουργούνται πολλά καθημερινά προβλήματα στη λειτουργία μας. Συζητήσαμε για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Περιφερειών αλλά και για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδοτήσεων και από τους εθνικούς πόρους, αλλά και από προγράμματα, όπως το ‘Αντώνης Τρίτσης’, όπου πιστεύουμε ότι οι Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωσή του και στην απορρόφηση κονδυλίων. Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Εσωτερικών και θέλω να ευχαριστήσω την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, τους κ.κ. Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο, για την εξαιρετική μας συνεργασία και να καλωσορίσω τους νέους Υπουργούς που πραγματικά πιστεύω ότι μπορούν να προχωρήσουν αυτές τις αναγκαίες αλλαγές και οι οποίοι στο πέρασμα του χρόνου απέδειξαν και τις δυνατότητές τους και την ικανότητά τους να παρεμβαίνουν όπου υπάρχει πρόβλημα και να το λύνουν».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε: «Με πολλή χαρά επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη, για να συναντήσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα όχι μόνο ως Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ως Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, που δείχνει ότι όταν έχουμε σχέδιο και έργο, με το σπαθί μας μπορούμε οι Έλληνες να κερδίζουμε τόσο σημαντικές θέσεις. Διαβεβαίωσα τον κ. Τζιτζικώστα από την πλευρά μου ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στις τομές για τις οποίες μας έχει εξουσιοδοτήσει ο Πρωθυπουργός, σε θεσμικό, αλλά και σε αναπτυξιακό επίπεδο. Σε θεσμικό επίπεδο έχουμε ήδη συζητήσει το θέμα του εκλογικού νόμου. Ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο της 28ης Ιανουαρίου. Κάποιες πτυχές τις συζητήσαμε σήμερα (σ.σ. χθες). Πλήρη ανάλυση θα έχουμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα τις συζητήσουμε τόσο με την ΕΝΠΕ, όσο και με την ΚΕΔΕ, ώστε όλοι μαζί να γυρίσουμε σελίδα, που θα ευνοεί την κυβερνησιμότητα προς όφελος της αποτελεσματικότητας, δηλαδή των ποιοτικών υπηρεσιών που περιμένει ο πολίτης από εμάς. Κι επειδή είμαστε οι κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, είμαστε ενωμένοι, Κράτος, Περιφέρειες και Δήμοι για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεύτερο θεσμικό ζήτημα είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και κυρίως των σχέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Περιφερειών, θέμα που θα το αναλύσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στο οικονομικό επίπεδο άκουσα με προσοχή τις σκέψεις του κ. Τζιτζικώστα ως εκπροσώπου και των υπόλοιπων Περιφερειαρχών της χώρας για επιπλέον χρηματοδότηση, που έχει δυο πτυχές: Προγράμματα όπως το ‘Αντώνης Τρίτσης’ και η αναμόρφωση, αλλά και ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Η στενή μας συνεργασία έχει στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών».

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε: «Δρομολογείται ήδη μια σειρά σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα σε ένα κλίμα εξαιρετικής συνεργασίας με την Περιφέρεια, στόχος είναι να υπάρξει ένα θετικό αποτύπωμα τόσο στην Κεντρική Μακεδονία, όσο και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε ώστε όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης να τύχουν της ευεργετικής επίδρασης αυτών των σημαντικών θεσμικών παρεμβάσεων και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

Στήριξη Πέτσα στο «Σχέδιο Μάρσαλ» που ζητάει ο Ζέρβας

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, με το «σχέδιο Μάρσαλ» και τον νέο εκλογικό νόμο στην ατζέντα τους. Ο κ. Πέτσας δήλωσε πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών θα στηρίξει «οποιαδήποτε σοβαρό σχέδιο είναι προς όφελος των πολιτών».

«Συζητήσαμε για θέματα που απασχολούν την πόλη, για σημαντικά σχέδια που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτης που αλλάζουν την όψη της πόλης. Ένα “Σχέδιο Μάρσαλ ” όπως το έχετε ονομάσει, και νομίζω πως είναι. Όχι μόνο σε ύψος ποσού αλλά στον έξυπνο συνδυασμό προτάσεων σε διαφορετικές κατηγορίες του προγράμματος που μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά την αλλαγή αυτής της όψης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πέτσας μετά το πέρας της συνάντησης που έγινε στο δημαρχείο της πόλης.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως συζητήθηκαν έργα για το «Φιλόδημος ΙΙ», «ένα πρόγραμμα που τρέχει γρήγορα και είμαστε στη φάση εκταμιεύσεων για απλά πράγματα της καθημερινότητας που βελτιώνουν από θέματα πχ εγκαταστάσεων των σχολείων μας κλπ», όπως είπε. Και τόνισε πως όποια εκκρεμότητα υπάρχει σχετικά με αυτά τα έργα θα δρομολογηθεί στις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας για τον εκλογικό νόμο τόνισε ότι θα ενισχύσει την κυβερνησιμότητα των δήμων ενώ έκανε αναφορά και για το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς. Ειδικά για το τελευταίο ο κ. Πέτσας σημείωσε πως θα ζητήσει και τη συμβολή του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία για τη διαχείριση αυτού του ζητήματος.

Εξάλλου αναφέρθηκε και στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων της αποκεντρωμένης διοίκησης και των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και όχι γραφειοκρατία και καθυστερήσεις.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας είπε πως στη συνάντηση με τον κ. Πέτσα παρουσιάστηκαν θέματα για τις δομές, τις λειτουργίες, τους πόρους των δήμων, καθώς και τα έργα της πόλης. «Μιλήσαμε για τα πλάνα που έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης για μεγάλα έργα. Είναι μια διαρκής προσπάθεια που έχουμε κοντά μας τον υπουργό και υπάρχει μια δίοδος συνεργασίας. Θέλουμε να έχουμε πιο κοντά την κυβέρνηση», τόνισε ο δήμαρχος.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και το ΥΜΑΘ σκοπεύει να λειτουργήσει ως καταλύτης, ως επιταχυντής των οποιωνδήποτε έργων ή αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σχεδιάζονται, δρομολογούνται ή υλοποιούνται στο δήμο Θεσσαλονίκης. Το αγαστό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την ευόδωση αυτών των προσπαθειών με τελικό ωφελούμενο τον Θεσσαλονικιό» δήλωσε ο ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ