Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μειωμένη η κίνηση σήμερα στην αγορά χωρίς συνωστισμό

Aνησυχία από καταστηματάρχες μήπως οι εικόνες συνωστισμού των προηγούμενων ημερών οδηγήσουν σε νέα περιοριστικά μέτρα

Μικρότερες ήταν οι ουρές έξω από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης σήμερα Δευτέρα, χωρίς τίποτα να θυμίζει τις εικόνες συνωστισμού του Σαββατοκύριακου. 

Με μάσκες και αποστάσεις οι καταναλωτές περίμεναν κυρίως έξω από καταστήματα πολυεθνικών αλυσίδων, ενώ δεν λείπουν αυτοί που δηλώνουν πως βγήκαν για να ψωνίσουν, αλλά κυρίως για να ξεσκάσουν κάνοντας συγχρόνως τη βόλτα τους στο κέντρο της πόλης.

Όπως αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Δαγκλής, δεν χρειάστηκε να βεβαιωθεί κάποια παράβαση για τον κορωνοϊό, καθώς ο κόσμος κρατούσε αποστάσεις, φορούσε μάσκες και είχε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και όλα κύλησαν ομαλά.

Ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία των εμπόρων μήπως ο συνωστισμός και οι ουρές έξω κυρίως από μεγάλα καταστήματα, φέρουν νέα μέτρα και κλείσιμο στην αγορά.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Υπενθυμίζεται ότι στο «τραπέζι» του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν μπει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να κλείσει ξανά τα καταστηήματα.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθεί στενά την κίνηση στην αγορά. Τα μέτρα από τις επιχειρήσεις τηρούνται κατά γράμμα και θερμά ευχαριστώ γι´αυτό. Οι καταναλωτές φορούν όλοι μάσκα πράγμα που είναι κρίσιμο. Οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε, ήταν η εξαίρεση και έχουμε σχέδιο εάν χρειαστεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Εφαρμογή, η οποία θα χρονομετρά τις ώρες που οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους, μέσα από την πλατφόρμα του e-katanaloti, προανήγγειλε από τη μεριά του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά για μια ακόμα φορά τα σενάρια περί «κόφτη» στα SMS προς τον πενταψήφιο αριθμό 13033, σημείωσε ότι «μπορεί να υπάρξουν άλλα συστήματα σε σχέση με το χρονόμετρο από την πλατφόρμα του e-katanaloti, τα οποία συζητάμε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη».

Όπως ανέφερε την πρώτη εβδομάδα «ανοίγματος» του λιανεμπορίου, η αύξηση των SMS ήταν λελογισμένη, κλείνοντας στο +13%.

«Υπάρχει και μια υποκατάσταση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, οι οποίοι πλέον χρησιμοποιούν φόρμες, άρα στην πραγματικότητα το ποσοστό κίνησης είναι λίγο μεγαλύτερο, όμως στον αριθμό των SMS είμαστε μόνο +13%, κατά μέσο όρο δηλαδή περίπου 4.000.000 την ημέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Εξήγησε δε ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει», επισήμανε.

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού είπε ότι με το να στέλνουν διπλό και τριπλό SMS για να παραμείνουν στα καταστήματα «κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους».

«Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει», τόνισε κ. Σταμπουλίδης.



Σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 επιβεβαίωσε και εκείν τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για τις ώρες που θα επιτρέπεται οι πολίτες να κάνουν τα ψώνια τους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου δήλωσε πως ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική εφαρμογή e-katanalotis, προκειμένου ο πολίτης να βλέπει στο κινητό του τον διαθέσιμο χρόνο που έχει προκειμένου να ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, επισημαίνοντας όμως ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όπως είναι ότι ορισμένες ηλικιακές ομάδες δεν έχουν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουν.

Είναι λάθος να θεωρούμε ότι στέλνοντας πολλά SMS, ξεγελάμε το σύστημα και το Κράτος, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως φέρνουμε σε δύσκολη θέση την πολιτεία που καλείται να λάβει περιοριστικά μέτρα, ενώ συμπλήρωσε πως έχουμε πατριωτική ευθύνη για να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ