Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έτσι θα ήταν το Μητροπολιτικό Πάρκο στη ΔΕΘ – Δείτε τις μακέτες

Στη δημοσιότητα τα πρώτα φωτορεαλιστικά της πρότασης για τη ΔΕΘ, όπως διαμορφώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος - Στις 18.000 οι υπογραφές με τη συλλογή να συνεχίζεται

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Διατήρηση και αποκατάσταση των σημαντικότερων ιστορικά και αρχιτεκτονικά κτιρίων της ΔΕΘ τα οποία καλύπτουν το 13% της συνολικής έκτασης ώστε να συνεχίσουν να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δημιουργία μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου στο υπόλοιπο 87% της έκτασης και μεταφορά των βαριών εκθεσιακών λειτουργιών, όπως των εκθέσεων Agrotica και Zootechnia στη Σίνδο, περιλαμβάνει η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τη ΔΕΘ. 

Μάλιστα σήμερα, δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποια φωτορεαλιστικά της πρότασης για τη ΔΕΘ, όπως διαμορφώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος. Πρόκειται για ενδεικτικές προτάσεις για το μέλλον του εκθεσιακού χώρου και του πάρκου.

Σε συνάντηση με δημοσιογράφους που έγινε σήμερα, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα, στο χώρο γραφείων της Οργανωτικής Επιτροπής που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, επί της Εθνικής Αμύνης 25 & Δημητρίου Μαργαρίτη 2 γωνία, δίπλα στον κιν/φο «Μακεδονικόν», όπου οι πολίτες μπορούν να υπογράψουν το σχετικό εγχείρημα, τονίστηκε ότι ήδη έχουν συλλέγει 18.000 υπογραφές και η προσπάθεια συνεχίζεται και "θα συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση", με το ερώτημα να παραμένει το ίδιο.

epitropi-dimopsifismatos-deth.jpg

"Οι συνεχείς αλλαγές, υπαναχωρήσεις, εκ μέρους της διοίκησης του δήμου, της κυβέρνησης, της διοίκησης της Έκθεσης, έγιναν μόνο κάτω από το βάρος της κίνησης των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών, η πορεία για το δημοψήφισμα δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο", τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Μιχάλης Τρεμόπουλος. "Θέλουμε ένα μητροπολιτική πάρκο στη ΔΕΘ που να είναι αντάξιο των σύγχρονων απαιτήσεων και μεταφορά σημαντικών δραστηριοτήτων εκτός κέντρου. Αυτό σημαίνει Σίνδος. Η Σίνδος υπάρχει, είναι μελετημένη εδώ και δεκαετίες και γι αυτό ο αγώνας για το δημοψήφισμα συνεχίζεται και ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο", πρόσθεσε.  Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι "δε θα αποδεχθούμε μια εξέλιξη όπου αυτό που φαίνεται οικόπεδο "φιλέτο" για κάποιους, θα μείνει στα χέρια του Υπερταμείου για να το διαχειριστεί αυτό και όχι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης". Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο που η Θεσσαλονίκη διεκδικούσε την EXPO2008 είχε μελετηθεί η πρόταση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, με τον κ. Τρεμόπουλο να αναφέρει ότι πρέπει να αναπροσαρμοστούν τα νούμερα και ότι η μετακίνηση που έγινε στη μνημονιακή εποχή επί του θέματος "δε μας δεσμεύει".

Από την πλευρά της και η κ. Ρία Καλφακάκου, δημοτική σύμβουλος και ομότιμη καθηγήτρια στο ΑΠΘ, τόνισε ότι έχουμε στόχο ένα μητροπολιτικό πάρκο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους 356 ημέρες το χρόνο. Για τη Σίνδο, επεσήμανε και αυτή ότι είναι κάτι μελετημένο εδώ και δεκαετίες, ήδη από το 1985 και όχι μόνο από το 2008.

Για τη διατήρηση εντός της ΔΕΘ υπαρχόντων περιπτέρων και σημαντικών αρχιτεκτονικά κτιρίων που έχουν συνδεθεί με τη μνήμη της πόλης, είπε ότι στόχος είναι το κτιριακό αποτύπωμα να είναι πολύ μικρό και υπογράμμισε ότι η διεθνής πρακτική είναι ότι δεν γκρεμίζουμε αλλά ανακαινίζουμε. 

«Θεωρούμε ότι είναι θετικό το ότι κατέρρευσε το φαραωνικό σχέδιο το οποίο ήταν ανεπεξέργαστο, πρόχειρο και δεν έβγαινε ούτε οικονομικά, ούτε περιβαλλοντικά, ούτε είχε, όπως φαίνεται και από την πρόοδο της συλλογής υπογραφών για το δημοψήφισμα, την αποδοχή του κόσμου της Θεσσαλονίκης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Νίκος Φωτίου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, προσθέτοντας ότι στην κατάρρευση αυτή βοήθησε και η Επιτροπή. Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των υπογραφών έχει ανέλθει στις 18.000 από τις συνολικά 25.000 που απαιτούνται και η προσπάθεια συλλογής συνεχίζεται, καθώς θεωρούν "ότι είναι η μόνη χειροπιαστή πίεση απέναντι στους πολιτικούς κάθε επιπέδου". Απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο να ενισχύσει την προσπάθεια, "ώστε τον Σεπτέμβριο να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα".

Εξάλλου, τονίστηκε ότι αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την προσφυγή που έγινε από 50 πολίτες. "Ελπίζουμε να βγει μέσα στον Ιούλιο, ώστε να καθορίσει τις εξελίξεις", όπως είπε ο κ. Τρεμόπουλος.

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής ανέφεραν ότι "αν θέλουν να γίνουν πειστικοί" πρέπει να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για το πολεοδομικό σχέδιο που οδήγησε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προέβλεπε τη δημιουργία πέντε μεγάλων περιπτέρων εντός της ΔΕΘ, "αλλιώς όλα τα άλλα είναι λόγια".

Σε ό, τι αφορά τη Σίνδο και το οικόπεδο του Διεθνούς Πανεπιστημίου, έκτασης 900 στρεμμάτων περίπου, αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει κάποιες ανεπίσημες συζητήσεις με το ΔΙΠΑΕ.

Ο αρχιτέκτονας, καθηγητής στο ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κονταξάκης, τόνισε ότι "εμείς ως αρχιτέκτονες θεωρούμε ότι τα προτεινόμενα κτίρια είναι πολύ σημαντικά και μέρος του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και πρέπει να διατηρηθούν". Πρόσθεσε ότι μπορούν να "σηκώσουν" τις μικρές εκθέσεις και τις κλαδικές που πραγματοποιούνται σήμερα, καταλαμβάνουν μόνο το 13% της συνολικής έκτασης της ΔΕΘ και το υπόλοιπο 87% μπορεί να αποδοθεί για πάρκο.

Αποτελούν, όπως είπε, κοσμήματα ως κτιριακές μονάδες, αλλά και ένα σπάνιο σύνολο, αντίστοιχο του οποίου συναντάμε και στο επάνω μέρος της Εγνατία, στο κάμπους του ΑΠΘ. "Μαζί αποτελούν τα σημαντικότερα κτίρια και σύνολα μοντερνισμού για την πόλη μας. Διατηρώντας τα και δίνοντας τους πάλι την αξία και την εμφάνιση που τους πρέπει, μπορούν να συνυπάρξουν μέσα σε ένα πάρκο φιλοξενώντας ήπιες εκθεσιακές δραστηριότητες", τόνισε.

Σχετικά με τα φωτορεαλιστικά που παρουσιάστηκαν, είπε ότι δημιουργήθηκαν από νέους αρχιτέκτονες οι οποίοι έχουν εξειδικευθεί πάνω στην αποκατάσταση, προστασία και επανάχρηση κτιρίων μοντερνισμού. 

epitropi-dimopsifismatos-deth4.jpg

Δείτε στο βίντεο του ΤyposThes στιγμιότυπα από τις δηλώσεις του κ. Τρεμόπουλου, της κ. Καλφακάκου, του κ. Κονταξάκη και του κ. Φωτίου

Η επιτροπή υποστηρίζει ότι η πρόταση τους είναι λειτουργική και ρεαλιστική, ενισχύει την εκθεσιακή δραστηριότητα, σέβεται το περιβάλλον και την πόλη. Προστατεύει την ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, περιορίζει κόστος και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δίνει στην πόλη ανοιχτούς, πράσινους δημόσιους χώρους και διασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία της ΔΕΘ.

Επιπλέον τονίζουν ότι σε εποχή κλιματικής κρίσης, η επανάχρηση δεν είναι επιλογή – είναι αναγκαιότητα.

Ποια κτίρια προτείνεται να διατηρηθούν 

Η πρόταση, αποτέλεσμα μελέτης αρχιτεκτονικής ομάδας, περιλαμβάνει έντεκα συνολικά κτίρια. Πέρα από αυτά που έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέα -το περίπτερο της ESSO PAPPAS, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMUS), ο Πύργος του ΟΤΕ και το Παλέ ντε Σπορ, όπως και η μνημειακή νότια πύλη της ΧΑΝΘ)-, προτείνεται η διατήρηση ακόμη πέντε μεγάλων εκθεσιακών περιπτέρων (1, 2, 6, 7 και 8), καθώς και του Κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή, τα κτίρια αυτά συγκεντρώνονται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της έκτασης, κοντά σε οδικούς άξονες, απελευθερώνοντας τον υπόλοιπο χώρο για τη μετατροπή της σε ένα μεγάλο, ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Η κάλυψη τους φτάνει τα 26 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 13% της συνολικής επιφάνειας παρέμβασης, ενώ ο δομημένος χώρος που προτείνεται να διατηρηθεί ανέρχεται σε 52.200 τ.μ., Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κατάλληλο για εκθεσιακή χρήση, για την οποία άλλωστε και κατασκευάστηκε εξ αρχής, καλύπτοντας τις ανάγκες των μικρότερων, κλαδικών εκθέσεων. 

Η διατήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση των προτεινόμενων κτιρίων θα προσφέρει στην πόλη ένα εκθεσιακό κέντρο-αρχιτεκτονικό μνημείο, ενταγμένο σε ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Μια τέτοια λύση θα αναβαθμίσει πρώτα από όλα την ίδια την εκθεσιακή δραστηριότητα και την προοπτική της ΔΕΘ. Παράλληλα, θα προσφέρει στην πόλη τους ελεύθερους χώρους που χρειάζεται, αποτρέπει από την όχληση ενός ακόμα πολυετούς εργοταξίου στην καρδιά της, θα την προφυλάξει από ρύπους, θόρυβο και σκόνη, θα μειώσει τη συνεισφορά της στην κλιματική κρίση. Πρόκειται για την μόνη σύγχρονη και λογική επιλογή.

Δείτε τα φωτορεαλιστικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα 

epitropi-dimopsifismatos-deth-photorealistika5.jpg
epitropi-dimopsifismatos-deth-photorealistika13.jpg

 

epitropi-dimopsifismatos-deth-photorealistika.jpg
epitropi-dimopsifismatos-deth-photorealistika2.jpg
epitropi-dimopsifismatos-deth-photorealistika4.jpg
epitropi-dimopsifismatos-deth-photorealistika7.jpg

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν τελική πρόταση για την κατασκευή του Πάρκου της ΔΕΘ. Το δημιουργικό ανήκει στους αρχιτέκτονες Juan Cano Gonzalez και Βεατρίκη Δεμερτζίδου, με βάση τις προτάσεις  της ομάδας αρχιτεκτόνων σχετικά με τα κτίρια που πρέπει να διατηρηθούν.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή τα σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία που περιλαμβάνονται στην πρότασή της, "έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από κακοσχεδιασμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να κρύβεται σήμερα η αισθητική και αρχιτεκτονική τους αξία. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, για να αντικατασταθούν από τα απρόσωπα, φαραωνικά περίπτερα της λεγόμενης «επί τόπου ανάπλασης»".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνηση - "βόμβα" στον ΠΑΟΚ: Ο Τέλης Μυστακίδης δέσμευσε 250.000.000 ευρώ για τη Νέα Τούμπα
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε από τον Α.Σ. ΠΑΟΚ ούτε από τον ίδιο τον επιχειρηματία
Κίνηση - "βόμβα" στον ΠΑΟΚ: Ο Τέλης Μυστακίδης δέσμευσε 250.000.000 ευρώ για τη Νέα Τούμπα