Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζέρβας για την ανάπλαση Αριστοτέλους: Η πόλη μπορεί να ξανασυστηθεί στην Ευρώπη

Ευρεία συναίνεση για τη νέα κανονιστική κοινοχρήστων ζητά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Ως μια παρέμβαση που έχει να κάνει με την ίδια τη δυνατότητα της πόλης να ξανασυστηθεί στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον κόσμο προσδιόρισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους, θέμα που συζητείται απόψε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με την επισήμανση πως μια κεντρική προεκλογική δέσμευση τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας υπογράμμισε ότι στόχος μέσα από τον διαγωνισμό που προκηρύσσεται είναι να αποτυπωθούν στην Αριστοτέλους οι φιλοδοξίες της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα, με σεβασμό στο παρελθόν της.

“Επιδιώκουμε μέσα από έναν διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό να κεντρίσουμε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για αυτήν την ανάπλαση και με αυτόν τον τρόπο να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο για τον άξονα της Αριστοτέλους το οποίο θα ενσωματώνει και θα αποτυπώνει το σύγχρονο πνεύμα της πόλης και τις στοχεύσεις της. Με τα στοιχεία της ιστορίας αλλά και της λειτουργικότητας, της αισθητικής και της τεχνολογίας, της παράδοσης αλλά και της βιωσιμότητας. Μέσα από αυτό το έργο επιθυμούμε να επανασυστήσουμε τη Θεσσαλονίκη σε όλον τον κόσμο. Να την εντάξουμε σε παλιούς και νέους χάρτες –τουριστικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς, ιστορικούς- και παράλληλα να αναβαθμίσουμε σημαντικά τον δημόσιο χώρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στην κεντρική τοποθέτησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι βασική επιδίωξη του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να  προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

“Επένδυση στις υποδομές”

Μιλώντας από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την κεντρική στόχευση της Διοίκησής του, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι αυτή είναι “η επένδυση στις υποδομές”.

“Υποδομές, για να αλλάξουμε κατηγορία, για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, για να μπορεί η Θεσσαλονίκη να αξιοποιήσει κάθε συγκριτικό της πλεονέκτημα, για να αποτινάξουμε το αίσθημα της μιζέριας”, είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στέλνοντας το μήνυμα: “Δεν χωράνε άλλοι διχασμοί, δεν χωράνε άλλοι επαγγελματίες της αγανάκτησης, της αναβολής. Με τις παλιές συνταγές δεν μπορεί η πόλη να ανασάνει, να προχωρήσει”.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι “προχωρούμε σε μια συνολική πρόταση για το μέλλον, προχωρούμε σε ό,τι έχουμε υποσχεθεί, καθώς η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει καμία επιπλέον ήττα, καμία καθυστέρηση, καμία ολιγωρία και κανέναν διχασμό”.

Κάνοντας μια αναφορά σε παρεμβάσεις που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Ζέρβας ενδεικτικά σημείωσε ότι:

  • Στην πλατεία Ελευθερίας εγκαταστάθηκε εργολάβος που θα ολοκληρώσει  την αρχαιολογική ανασκαφή, ώστε να προχωρήσει το έργο
  • Στην οδό Ελένης Ζωγράφου άναψε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο
  • Στην περιοχή πέριξ του Δικαστικού Μεγάρου έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες ανάπλασης
  • Τοποθετήθηκαν ήδη οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι, έργο που καρκινοβατούσε επί χρόνια
  • Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκινά διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό, ύψους 20 εκατ. ευρώ, και διάρκειας τεσσάρων ετών
  • Οι ασφαλτοστρώσεις φέτος θα είναι τόσες όσες έκανε συνήθως ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε τρία χρόνια

Ευρεία συναίνεση για τη νέα κανονιστική κοινοχρήστων ζητά ο Κ. Ζέρβας

Ευρεία συναίνεση αναφορικά με τη νέα κανονιστική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους ζήτησε παράλληλα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην κεντρική τοποθέτησή του κατά την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Η γενική κανονιστική διάταξη κοινόχρηστων χώρων δεν είναι θέμα της Διοίκησης. Είναι θέμα όλης της πόλης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει μια ανοιχτή διαβούλευση με φορείς και επαγγελματίες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

“Είναι δεδομένο ότι η δομή και η διάρθρωση της τοπικής οικονομίας βασίζεται στην εστίαση και στη διασκέδαση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα πολλών ετών, διαμορφωμένη από σειρά παραγόντων. Την επομένη της πανδημίας θα υπάρξει ανάγκη αναδιανομής του δημόσιου χώρου, καθώς η οικονομική πραγματικότητα είναι απολύτως ορατή. Αυτό δεν πρέπει ούτε να μας αιφνιδιάσει ούτε να μας οδηγήσει σε ετεροβαρείς λύσεις υπέρ των μεν και έναντι των δε”, είπε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας πως “με τρόπο δημοκρατικό, ισορροπημένο, ανοιχτό και συμμετοχικό θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη συζήτηση για μια νέα κανονιστική, η οποία θα αποτυπώνει και θα ρυθμίζει με τρόπο σαφή και κατανοητό τη νέα πραγματικότητα του δημόσιου χώρου”.

Προχωράμε με σταθμίσεις

Δεν θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει ένα απέραντο τραπεζοκάθισμα, όμως από την άλλη δεν θέλουμε και μια πόλη έρημη με τεράστιες ουρές ανέργων στον ΟΑΕΔ ούτε απαξίωση των επενδεδυμένων κεφαλαίων”, σημείωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: “Θέλουμε οι μητέρες με τα καρότσια, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες αλλά και οι πεζοί να διατηρήσουν το δικαίωμα στην πόλη, στην ασφαλή και ευχάριστη μετακίνηση, όπως επίσης όμως θέλουμε και ο επιχειρηματίας, ο επαγγελματίας να εργάζεται με όρους βιωσιμότητας”.

Ο κ. Ζέρβας έκανε λόγο για μια δύσκολη εξίσωση, τονίζοντας πάντως ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά με σταθμίσεις και αναζητά ευρεία συναίνεση. “Γνωστοποιώ έγκαιρα τα δεδομένα, ώστε να γνωρίζουν όλοι, να γνωρίζει και η πόλη ότι δεν υπάρχει χώρος για παίκτες του veto και της αντίρρησης. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, θα ρυθμίσουμε τα θέματα αυτά όλοι μαζί, ώστε οι κανόνες που θα αποφασιστούν να περιβληθούν με εγκυρότητα και με τον σεβασμό όλων. Γιατί το ζήτημα δεν είναι η θέσπιση κανόνων, αλλά η με κάθε τρόπο εφαρμογή τους”, παρατήρησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηράκλειο: Συναγερμός στο αεροδρόμιο - Προσπάθησε να επιβιβαστεί με μαχαίρι
Ο 50χρονος Γάλλος ήταν συνεργάσιμος και είπε πως ήρθε από τη Λυών φορώντας την ίδια ζώνη με το μαχαίρι, χωρίς να τον σταματήσει κανείς
Ηράκλειο: Συναγερμός στο αεροδρόμιο - Προσπάθησε να επιβιβαστεί με μαχαίρι
Εικόνες ντροπής στην Κέρκυρα: Μαθητές πηγαίνουν σχολείο στρυμωγμένοι σε καρότσα
Μεγάλο πρόβλημα μεταφοράς με τα λεωφορεία στην Κέρκυρα, με μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο στρυμωγμένοι σε καρότσα αγροτικού
Εικόνες ντροπής στην Κέρκυρα: Μαθητές πηγαίνουν σχολείο στρυμωγμένοι σε καρότσα