Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μάχη» 7 ημερών στη Θεσσαλονίκη: Πότε θα έχουμε χιόνια και πότε -15 βαθμούς

Χιόνια από σήμερα μέχρι και Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία, ενώ μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ο υδράργυρος θα αγγίξει τους -15 βαθμούς Κελσίου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στην Κεντρική Μακεδονία αλλά και στην πόλη μας για να αντιμετωπίσουν την επέλαση του χιονιά, καθώς και ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που χαρακτηρίζουν την κακοκαιρία «Μήδεια».

«Είμαστε σε ετοιμότητα κατά 100%», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διεύθυνση, Αυτοτελούς Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπος Στεργιάδης, και συμπλήρωσε: «υπάρχουν περισσότερα από 100 εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανήματα έργου. Παράλληλα έχουμε δεσμεύσει και επιπλέον μηχανήματα έργου ώστε να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που χρειαστεί».

Και πρόσθεσε: «Στις αποθήκες μας έχουμε 10.000 τόνους αλάτι, ενώ κάθε δήμος διαθέτει και δικά του αποθέματα».

Εστιάζοντας στην έκταση των φαινομένων είπε πως «θα δούμε χιόνι από το Σάββατο έως και το πρωί της Δευτέρας τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Κεντρική Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή και σταδιακά θα πέσει φτάνοντας μέχρι και την Παρασκευή έως του -10 και -15 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα κάποιες μέρες η θερμοκρασία να είναι καθόλη τη διάρκεια ημέρας υπό το μηδέν, να έχουμε δηλαδή ολικό παγετό, φέρνοντας στο νου την κακοκαιρία που έπληξε την χώρα τον Γενάρη του 2017».

Ο κ. Στεργιάδης συνέστησε στους πολίτες ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις τους. «Σε σημεία όπου λιμνάζει νερό θα υπάρχει παγετός, ενώ τα ΙΧ θα πρέπει να έχουν πάντα αλυσίδες και να τις χρησιμοποιήσουν εφόσον χρειαστεί. Εξάλλου με προσοχή θα πρέπει να κινούνται και οι πεζοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολίτες θα πρέπει να προσέξουν το φυσικό αέριο να είναι συνεχώς σε λειτουργία, να μένουν βρύσες ανοιχτές τη νύχτα, να στάζουν λίγο, για να μην παγώσουν τα δίκτυα και να προστατέψουν τις παροχές νερού με κάποιο υαλοβάμβακα ή οτιδήποτε άλλο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα πάγου και έλλειψης νερού και ζέστης.

Σάκης Αρναούτογλου: Θέλει προσοχή η Θεσσαλονίκη 

Στα λευκά ντύνεται, λοιπόν, από σήμερα η μίση σχεδόν χώρα, με χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θράκη από το βράδυ, Θεσσαλία ακόμη και στα πεδινά, και στα ορεινά της Ηπείρου, την ώρα που ο καιρός σε πολλές περιοχές στα νότια θα είναι σχεδόν ανοιξιάτικος.

Σήμερα, Σάββατο, την ώρα που στα βορειοδυτικά της χώρας θα χρειάζεται προσοχή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, από τις μεσημβρινές ώρες και μετά και θα ξεκινήσουν πυκνές χιονοπτώσεις από τη Στερεά και βορειότερα. 

Στην Κεντρική Μακεδονία από τις πρωινές ώρες θα σημειώνονται ασθενείς και μεσαίας έντασης χιονοπτώσεις, που όσο περνά η μέρα θα γίνονται όλο και πιο πυκνές κυρίως σε Πέλλα, Πιερία και Ημαθία

Προσοχή συνέστησε ο Σ. Αρναούτογλου και για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που το πρωί θα ξυπνήσει με συννεφιά, που βαδίζοντας προς το μεσημέρι θα πυκνώνει με τις ασθενείς χιονοπτώσεις να γίνονται έντονες με χιόνι και στο κέντρο της πόλης. Τα φαινόμενα μάλιστα θα ενταθούν το βράδυ. 

Η θερμοκρασία στην πόλη το πρωί θα είναι στο 0 για να ανέβει στους δύο βαθμούς το μεσημέρι και όσο βραδιάζει θα πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Η Χαλκιδική θα έχει βροχές κυρίως μέχρι το μεσημέρι, ενώ από εκείνη την ώρα και μετά χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν πάνω από τα 200 μέτρα.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα την Κυριακή από το απόγευμα και μετά θα κινούνται προς τα νότια, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Τη Δευτέρα όπως και την Τρίτη ο καιρός ανοίγει με ήλιο όμως με «χαυλιόδοντες», ενώ χιόνια θα πέσουν στα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και στις Κυκλάδες, επηρεάζοντας Αττική, Βοιωτία και Εύβοια.

Αναλυτικά πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου 

 

Αλάτι σε 15 σημεία του δήμου Θεσσαλονίκης - Έκτακτη δομή για αστέγους

Σε κατάσταση επιφυλακής τίθεται ο μηχανισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας “Μήδεια”, που σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται να φέρει χιόνι και ψύχος.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για δράσεις Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Μωυσίδη, θα δώσει τη μάχη απέναντι στη “Μήδεια” με έξι μεγάλους αλατοδιανομείς και ισάριθμους μικρότερους σε μέγεθος, με τους τελευταίους να είναι περισσότερο ευέλικτοι και να θεωρούνται κατάλληλοι για επεμβάσεις σε στενότερα και περισσότερο δυσπρόσιτα σημεία, όπως για παράδειγμα σε περιοχές της Άνω Πόλης, της Τριανδρίας, της Τούμπας, της Παναγίας Φανερωμένης, κ.ά. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης, σε ετοιμότητα θα βρίσκονται δέκα υδροφόρα οχήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και οχήματα στα οποία προσαρμόζονται λεπίδες αποχιονισμού.

Αλάτι σε δεκαπέντε σημεία

Όπως ανέφερε ο κ. Μωυσίδης, έχουν συσκευαστεί περισσότεροι από 4.000 σάκοι με αλάτι, που μοιράζονται στις εποπτείες της καθαριότητας, στα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, στα νοσοκομεία και σε άλλα σημεία της πόλης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Εξάλλου, για τη διευκόλυνση των πολιτών που ενδεχόμενα θα χρειαστούν αλάτι έχουν προετοιμαστεί μεγασάκοι με συσκευασμένο αλάτι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σήμερα (Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021) σε δεκαπέντε σημεία:

Στη Γ’ Δημοτική Κοινότητα: 1. Επταπυργίου (Πορτάρα), 2. Μονή Βλατάδων, 3. Αγράφων (χαμηλά), 4. Αγράφων (τέρμα), 5. Επταπύργιο (είσοδος πρώην φυλακών), 6. Δημητρίου Πολιορκητού, 7. Ακροπόλεως με Λεωφόρο Όχι.

Στη Δ΄ Δημοτική Κοινότητα: 8. Λαμπράκη με Διαγόρα, 9. Διαγόρα και Ολύνθου, 10. Αγγελοπούλου με Ολυμπίας.

Στην Τριανδρία: 11. Γενναδίου με Ζαϊμη, 12. Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνα (πεζόδρομος Τζουμαγιάς με Σερρών), 13. Γενναδίου με Τρικούπη.

Στις Σαράντα Εκκλησιές: 14. Σκουφά (Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου), 15. Καβάφη με Βυζαντίου.

Έκτακτη δομή για τους αστέγους

Την ίδια ώρα, από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη φροντίδα των ευάλωτων πολιτών. Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος, από το απόγευμα της Παρασκευής 12 Φεβρουαρίου 2021 και μέχρι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα λειτουργεί έκτακτη δομή για τη φιλοξενία αστέγων εντός των χώρων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η δομή, σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο, είναι δυναμικότητας 14 ατόμων, στα οποία παρέχονται πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Η υποδοχή των αστέγων στη δομή φιλοξενίας που λειτουργεί εντός της ΔΕΘ γίνεται κατόπιν επικοινωνίας με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα φροντίσουν, ώστε στους αστέγους που δεν επιθυμούν τη μεταφορά τους σε κάποια από τις κοινωνικές δομές του Δήμου να προσφερθούν πρόσθετα κλινοσκεπάσματα καθώς και τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας.

Τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη λειτουργία

Όπως εξήγησε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, από σήμερα το πρωί (Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021) με μέριμνα της Δημοτικής Αστυνομίας θα λειτουργήσει 24ωρη τηλεφωνική γραμμή, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για οποιοδήποτε ζήτημα σχετίζεται με την κακοκαιρία. Ειδικότερα, οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο της Δημοτικής Αστυνομίας 2313 317.930.

 Σε ετοιμότητα υπόλοιποι οι δήμοι για την «Μήδεια»

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα φέρει τις επόμενες ώρες η «Μήδεια».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «προθέρμανση» για τον φετινό χειμώνα έγινε, στα μέσα Ιανουαρίου, με την προηγούμενη χιονόπτωση, κατά την οποία όμως δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα. Από την Παρασκευή, οι εμπλεκόμενες αντιδημαρχίες και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας είναι σε μεγαλύτερη επιφυλακή λόγω της σφοδρότητας της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων.

 

Δήμος Πυλαίας Χορτιάρη ενημέρωση με sms

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, καθώς είναι η περιοχή όπου συνήθως πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού. Οι πολίτες θα ενημερωθούν με sms στο κινητό τους τηλέφωνο ώστε να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου, ο στόλος του δήμου θα βρίσκεται σε επιφυλακή και τα κτίρια των δημαρχείων θα είναι ανοιχτά για τους πολίτες.

«Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι την ολοκλήρωση των καιρικών φαινομένων με 40 οχήματα στους δρόμους, εκ των οποίων τα 22 εκχιονιστικά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) συμμετείχε και σε τηλεδιάσκεψη της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση της «Μήδειας».

Στο δήμο θα υπάρχουν πάνω από 1.500 τόνοι αλατιού για την τροφοδοσία των εκχιονιστικών, ενώ 1500 συσκευασμένες σακούλες με αλάτι θα υπάρχουν για τους δημότες (αυλές και δυσπρόσιτες περιοχές) στους χώρους συγκέντρωσης του αλατιού σε κάθε δημοτική ενότητα.

Όλα τα δημαρχεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες θα λειτουργούν σε 24ωρες βάρδιες για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού.

- Τα τηλεφωνικά κέντρα που λειτουργούν 24 ώρες / 24ωρο είναι:

- Το γνωστό 15195

-Στο δημαρχείο Πανοράματος,  2313 301000

-Στο πρώην δημαρχείο Πυλαίας, 2313 302660

- Στο κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη,  2310 349508

-Στο πρώην δημαρχείο Ασβεστοχωρίου,  2313302000

- Στο κοινοτικό κατάστημα Φιλύρου,  2310 677000

- Στο κοινοτικό κατάστημα Εξοχής, 2310 357186.

 

Ανοιχτή επικοινωνία με δημότες στο δήμο Θέρμης

Στον δήμο Θέρμης, με απόφαση του δημάρχου Θεόδωρου Παπαδόπουλου, η Πολιτική Προστασία και όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες τίθενται σε πλήρη επιφυλακή από το σήμερα, Σάββατο, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο του δήμου θα δέχεται τηλεφωνήματα των πολιτών για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι δημότες από χθες μπορούν να βρουν συσκευασμένο αλάτι σε όλες τις κοινότητες, ενώ επιπλέον χύμα αλάτι μπορούν να προμηθευτούν έγκαιρα από τα εργοτάξια Θέρμης, Βασιλικών και μπροστά από την κοινότητα Τριλόφου.

 

Ενημέρωση μέσω ίντερνετ για την κακοκαιρία από δήμο Ωραιοκάστρου

Για τα μέτρα προστασίας που είναι απαραίτητο να πάρουν οι πολίτες εν αναμονή της «Μήδειας», των χιονοπτώσεων και του παγετού, ενημερώνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, μέσω της ιστοσελίδας της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, ενημερώνει τους δημότες για τις εργασίες που θα πρέπει να εκτελέσουν για να προστατέψουν τα δίκτυα ύδρευσης και τους λέβητες φυσικού αερίου, ώστε να μην παρατηρηθούν προβλήματα από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εκχιονιστικά 4x4 στην Καλαμαριά

 

Έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανάγκη προκύψει είναι ο Δήμος Καλαμαριάς. Στη διάθεσή του υπάρχει ένα μεγάλο εκχιονιστικό μηχάνημα-αλατιέρα και δύο ευέλικτα εκχιονιστικά τύπου 4x4, για την γρήγορη αποπαγοποίηση των λεωφορειόδρομων, αλλά και των κοινόχρηστων χώρων, όπως σχολεία, πλατείες, εκκλησίες κ.α.

Όσο για την διαθέσιμη ποσότητα αλατιού, ο δήμος Καλαμαριάς έχει εξασφαλίσει 450τόνους, ποσότητα η οποία μπορεί να καλύψει στο μέγιστο τις ανάγκες που πιθανόν θα προκύψουν.

«Οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμαριάς, μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, καθώς έχουμε φροντίσει να προμηθευτούν, εάν χρειαστεί, αλάτι από τα γνωστά 26 σημεία,  που ορίσαμε από την προηγούμενη κακοκαιρία και θα ανανεώνονται διαρκώς. Φτάνει και οι ίδιοι οι πολίτες να συνεργαστούν και να ακολουθήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Πρώτη προτεραιότητα του δήμου είναι να μείνουν ανοιχτοί οι δύο κεντρικοί λεωφόροι, Ανδριανουπόλεως και Εθνικής Αντιστάσεως, δηλαδή η είσοδος και η έξοδος στη νότια πλευρά της πόλης, που συνδέουν το Αεροδρόμιο με τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου σ’ αυτές τις δύο λεωφόρους βρίσκεται το νοσοκομείο Άγιος Παύλος και το εργοτάξιο του ΟΑΣΘ, για τα οποία πρέπει να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση.

Σημεία απόθεσης αλατιού, Πάρκο Κηφισιάς στην οδό Ιουστινιανού, 2. Πάρκο Ιεροσολύμων στις οδούς Περικλέους με Έκτορος,

Πεζόδρομος Αν. Θράκης με Μεγ. Αλεξάνδρου, Πάρκο Ηροδότου με Αντιγόνης, Αδόμητο οικόπεδο στις οδούς Βενιζέλου με Περικλέους

Πάρκο Καυκάσου με Παπαδιαμάντη, Πάρκο χαμένων πατρίδων στις οδούς Τσιγγιρίδου με Μητρ. Ιωσήφ, Πάρκο Α. Παπανδρέου, Πάρκο στις οδούς Πολυβίου με Λυκούδη (έναντι εκκλησίας Αγ. Παύλου),

Πλατεία Ύδρας, Πλατεία Σκρά (στο ηρώο), Πλατεία προσφυγικού ελληνισμού (Δημαρχείο), Πάρκο Κερασούντος, άρκο στις οδούς Τραπεζούντος με Τ. Οικονομίδη, Πάρκο Αγίου Ιωάννη Κατιρλί,

Πλατεία Φοίνικα, Νοσοκομείο Άγιος Παύλος, Ο.Α.Σ.Θ,

Εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα, Καπναποθήκες (είσοδος Κανάρη – Εφέσου), Εργοτάξιο πολιτικής προστασίας στην οδό Πόντου,

Εργοτάξιο καθαριότητας στην οδό Ηλέκτρας (Φοίνικας), Πάρκο Θεμ. Σοφούλη έμπροσθεν κέντρου ¨SHARK¨ , Αδόμητο οικόπεδο Αγίου Νικολάου με Ροδοπόλεως (έναντι γηπέδου Αριστοτέλη), Πάρκο Γ. Πενόπουλου στην οδό Ιωακείμ Γ, Αδόμητο οικόπεδο στις οδούς Πόντου με Μητ. Κυδωνιών ( έμπροσθεν 8ου Γυμνασίου).

Σε ετοιμότητα ο δήμος Λαγκαδά

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Λαγκαδά ενόψει της αλλαγής των καιρικών φαινομένων.

Οι υπηρεσίες καθώς και τα μηχανήματα έργου του Δήμου τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ αλάτι έχει ήδη σταλεί στις έδρες όλων των δημοτικών ενοτήτων. Παράλληλα,  έχουν ενημερωθεί όλοι οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίοι και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας, ώστε να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικότερος συντονισμός των ενεργειών.

Συνεχής ενημέρωση από την ιστοσελίδα και το Facebook του Δήμου για τα σημεία όπου θα εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα ως προς την ασφαλή μετακίνηση των δημοτών.

Να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο ο στόχος στο δήμο Χαλκηδόνος

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται η διοίκηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να κρατηθεί ανοιχτό το κεντρικό οδικό δίκτυο στο σύνολο του δήμου καθώς και τα τμήματα που οδηγούν στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας στη διάθεση του Δήμου υπάρχουν ιδιόκτητα και μισθωμένα διάφορα μηχανήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου ή για άλλες περιπτώσεις αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων. “Έχουμε προμηθευτεί 150 τόνους αλατιού ενώ έχουν διανεμηθεί σακούλες σε όλες τις κοινότητες του Δήμου, από όπου οι πολίτες θα μπορούν να το προμηθεύονται, σε περίπτωση ανάγκης, κατόπιν επικοινωνίας με τους υπευθύνους. Σακούλες με αλάτι διανεμήθηκαν επίσης σε όλες τις σχολικές μονάδες”, ανέφερε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος Σταύρος Αναγνωστόπουλος. 

Από τις βραδινές ώρες απόψε θα είναι ανοικτά τα παρακάτω δημοτικά καταστήματα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα:

Δημοτικό εργοτάξιο Κουφαλίων: 2391052435

Δημοτικό κατάστημα Χαλκηδόνας: 2391330203- 205

Δημοτικό κατάστημα Μικρού Μοναστηρίου: 2391061108

Δημοτικό κατάστημα Αδένδρου: 2391031208

Δημοτικό κατάστημα Προχώματος: 2310711198

Δημοτικό κατάστημα Γεφύρας: 2310715255

Δημοτικό κατάστημα Μεσημβρίας: 2310713463

Δημοτικό κατάστημα Αγίου Αθανασίου: 2313300153-176

Ανάλογα μέτρα ετοιμότητας με τα εκχιονιστικά οχήματα και τα αποθέματα σε αλάτι έχουν λάβει και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε σε ενδεχόμενη χιονόπτωση να μην δημιουργηθούν προβλήματα ούτε στους δρόμους για την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά ούτε και στις μετακινήσεις των πολιτών.

Σε ετοιμότητα ο Δήμος Δέλτα

Την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό όλο το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες καθώς και οι δρόμοι που οδηγούν στα Κέντρα Υγείας Χαλάστρας και Διαβατών,  σε όλα τα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες τόνισε ο δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης μετά το πέρας έκτακτης σύσκεψης που έγινε χθες.  Παράλληλα ο  κ Ιωαννίδης ζήτησε να τεθεί όλο το προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών και  των υπηρεσιών καθαριότητας σε επιφυλακή από το Σάββατο και καθ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας προκειμένου να λειτουργήσει προληπτικά στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας. Προτεραιότητα είναι να μείνουν ανοιχτές οι αερογέφυρες σε Μάλγαρα, Διαβατά ΚαλοχωριΣινδο και Χαλάστρα και οι δρόμοι που συνδέονται με το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που αποφασίστηκε θα γίνει διασπορά των οχημάτων των τεχνικών υπηρεσιών και της υπηρεσίας καθαριότητας σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Δέλτα προκειμένου να μπορούν αν επέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί για τη ρήψη αλατιού και τον καθαρισμό του οδικού δικτύου μέσα στις κοινότητες.  Συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας θα διατεθεί όλος ο στόλος των οχημάτων του δήμου Δέλτα που αποτελείται μεταξύ άλλων από 4 jcb, 2 γκρέιντερ, 3 ελκυστήρες,  4 μικρά φορτηγά 4 επί 4 με λεπίδες και μικρές αλατιέρες, τρεις μισθωμένες αλατιέρες και τρία μισθωμένα μεγάλα εκχιονιστικά. Στη διάθεση της πολιτικής προστασίας, έχει τεθείεπίσης ένα jcb και ένα γκρέιντερ της ΔΕΥΑΔΔ.

Παράλληλα έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες αλατιού

Στη Σίνδο (γήπεδοΟμόνοιας_,

Στη Χαλάστρα (Μυγδόνιο αθλητικό κέντρο),

Στον υδατόπυργο του Ανατολικού,

Στο γήπεδο Κυμίνων και  στον υδατόπυργο Νέων Μαλγάρων,

Στο γήπεδο Καλοχωρίου

Στο γήπεδο Διαβατών.

Στις εγκαταστάσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών υπάρχουν μεγάλες ποσότητες με αλάτι προκειμένου να εξυπηρετήσουν μεταξύ άλλων  τους δημότες της Νέας Μαγνησίας και της Σίνδου, αντίστοιχα.

Στην κοινότητα της Βραχιάς μοιράστηκαν ποσότητες με συσκευασμένο αλάτι.

Σακούλες με συσκευασμένες ποσότητες αλατιού μοιράστηκαν σε όλα τα σχολεία τις δημόσιες υπηρεσίες, στο ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ στα δημοτικά κτίρια του δήμου Δέλτα, στις εκκλησίες καθώς σε τράπεζες και ταχυδρομικά ταμιευτήρια.

O Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Γλώσσης θα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των εννέα κοινοτήτων του Δήμου Δέλτα και με ιδιώτες προκειμένου να συνδράμουν με τα γεωργικά τους μηχανήματα όπου χρειαστεί. Παράλληλα έχει γίνει σχεδιασμός με την αρμόδια διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να παρέμβει με μηχανήματα ώστε να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο. Για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Οι πολίτες μπορούν να  επικοινωνούν  στο  τηλέφωνο 2310 783 239.

ΚΕΔΕ: Επιστολή σε δημάρχους για τα σχολεία

 

Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στην έκτακτη συντονιστική σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία υπό τον Υπουργό  Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για  τη διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των Δήμων της χώρας και την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται κατά τις επόμενες ημέρες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι οι Δήμοι είναι σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργηθούν, κυρίως στο κομμάτι των μετακινήσεων λόγω των εμβολιασμών.

Τόνισε ότι σε συνεννόηση με όλους τους Δημάρχους οι κοινωνικές δομές θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να συνδράμουν όπου υπάρξει ανάγκη προκειμένου κάθε δημότης να είναι ασφαλής. Όλο το προσωπικό στις δομές αυτές θα είναι σε επιφυλακή σε όλη τη διάρκεια των φαινομένων.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου έστειλε νέα επιστολή στους Δημάρχους για να προχωρήσουν σε προληπτικό κλείσιμο σχολικών μονάδων σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες για να μην κινδυνεύσουν παιδιά και εκπαιδευτικοί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης και οι πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων των 13 Περιφερειών της χώρας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Οι φάσεις της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, η κακοκαιρία «Μήδεια», φαίνεται να παρουσιάζει αρχικά δύο φάσεις:

Η πρώτη φάση αφορά το διάστημα από σήμερα το πρωί έως και την Κυριακή 14/02, με κύρια χαρακτηριστικά:

-Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Ολικός παγετός στη Δυτική Μακεδονία

-Βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά (έως το απόγευμα του Σαββάτου) και στα παραθαλάσσια

-Πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά

-Η δεύτερη φάση αφορά το διάστημα από Δευτέρα 15/02 έως Τρίτη 16/02, όπου τα φαινόμενα θα αφορούν τα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια θα επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Συνοπτικά για τη δεύτερη φάση, τα κύρια χαρακτηριστικά της, θα είναι:

Κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις σε ηπειρωτικές περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα

Βροχές και καταιγίδες σε Κυκλάδες, Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των νησιών, αλλά και στα ημιορεινά της Κρήτης

Παγετός στα κεντρικά, κατά τόπους ισχυρός και ολικός στα βόρεια.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Μήδεια», η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Παγετός αναμένεται να εκδηλωθεί στα κεντρικά και νότια, όπου στα βόρεια θα είναι ολικός (αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρο το 24ωρο).

Σημείωση:

Οι πολίτες καλούνται να ενημερώνονται για την εξέλιξη της κακοκαιρίας και τις προειδοποιήσεις μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ (www.emy.gr), από τα έκτακτα δελτία τύπου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) και από τα socialmedia της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (https://www.facebook.com/CivilProtectionPKM/ και https://twitter.com/ADPP_PKM). Σε περιπτώσεις ανάγκης τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: Αστυνομία 100, Πυροσβεστική 199, ΕΚΑΒ 166, Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Δεν πληρώνω» σε βενζινάδικα – Πάνε στο POS αλλά η κάρτα δεν έχει λεφτά
Φουλάρουν τα ρεζερβουάρ αλλά δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν – Τι αναφέρει ο πρατηριούχος Γιώργος Γαβριηλίδης
Θεσσαλονίκη: «Δεν πληρώνω» σε βενζινάδικα – Πάνε στο POS αλλά η κάρτα δεν έχει λεφτά
ekab
Θρήνος στη Ρόδο: Πέθανε 16χρονος – Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό
Τα ακριβή αίτια του θανάτου του αναμένεται να προσδιοριστούν μετά την ολοκλήρωση όλων των εξετάσεων
Θρήνος στη Ρόδο: Πέθανε 16χρονος – Είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό