Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νέος σεισμός 5,2 ρίχτερ στην Ελασσόνα - Αισθητός στη Θεσσαλονίκη

Νέος ισχυρός σεισμός στην περιοχή - Ανησυχία για το ρήγμα Τυρνάβου

Νέος ισχυρός σεισμός αν και μικρότερος από αυτόν το μεσημέρι, σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 στην περιοχή της Ελασσόνας.

Ο σεισμός που σημειώθηκε πάλι στην Ελασσόνα, σε συνέχεια του πρωινού μεγάλου σεισμού των 5,9 ρίχτερ, αυτή τη φορά ήταν 5,2 ρίχτερ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης χωρίς όμως να είναι της έντασης του πρωινού σεισμού ή να προκαλέσει κάποια ανησυχία.

Ο σεισμός έχει εστιακό βάθος τα 13.8 χλμ και εντοπίζεται 22 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

seismow-elassona

Ανησυχία για το ρήγμα Τυρνάβου

«Ο σημερινός σεισμός έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος. Είναι πάρα πολύ απίθανο στο ίδιο ρήγμα να έχουμε τη γένεση κάποιου άλλου σεισμού, το θεωρώ εντελώς αδύνατο», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος ερωτηθείς αν ο σεισμός που ταρακούνησε τη χώρα ήταν ο κύριος σεισμός.

Σχετικά με τον αν υπάρχουν ανάλογα ρήγματα ώριμα στην περιοχή που θα μπορούσε αυτό να φέρει μια διέγερση κάπου εκεί κοντά, σημείωσε ότι: «Ανάλογο ρήγματα υπάρχουν, και πιο νότια της Λάρισας, αλλά είχε δώσει ισχυρό σεισμό του 41′ το θεωρούμε πολύ απίθανο. Και πιο βόρεια και ανατολικά δεν ξέρουμε καθόλου ανώριμα.

Γενικά αυτά τα ρήγματα έχουν  μεγάλες περιόδους επαναφοράς, πολλές φορές χιλιάδων ετών. Κατά συνέπεια παρ όλο που δεν μπορεί να αποκλειστεί η διέγερση των γειτονικών ρηγμάτων, όπως έγινε και στην ιταλία πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στην ίδια την ακολουθία αυτή τη στιγμή και στην περιοχή την οποία εξελίσσεται.».

Όπως τόνισε έχουν παρατηρηθεί μετασεισμοί της τάξεως του πέντε. «Υπάρχουν πολλοί μετασεισμοί πάνω από τέσσερα, γενικά νιώθετε ακολουθία θα έχει καμιά πενηνταριά σεισμούς πάνω από τέσσερα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, το 50% μέχρι αύριο το βράδυ και το 75% μέχρι την επόμενη εβδομάδα.», σημείωσε.

Ο κ. Παπαζάχος συνέστησε προσοχή σε πποιοδήποτε σπίτι που έχει οποιαδήποτε υποψία βλάβης, ρωγμές ή βλάβες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κατοικηθεί προτού ελεγχθεί από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που πηγαίνουν στην περιοχή και οι οποίοι θα διαβεβαιώσουν ότι την καταλληλότητα και αυτό γιατί ένας ισχυρός μετασεισμός σε ένα κτίριο χτυπημένο από σεισμό οδήγησε σε μερική και πλήρη κατάρρευση.

«Στην περιοχή του Δαμασίου, Τυρνάβου, Αμπελώνα και των γύρω χωριών πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί οποιαδήποτε χρήση κατοικίας και άλλου χώρου σε δημόσιο χώρο συνάθροισης κοινού και τα λοιπά η οποία έχει εμφανείς οποιοδήποτε χρώμα πλούτου. Καταλαβαίνω ότι τα βράδια δύσκολα ενδεχομένως κάνει κρύο. Σκεφτείτε πόσο απίθανο θα ήταν να θρηνήσουμε θύματα όχι από τον κύριο σεισμό αλλά από μετασεισμούς. Άρα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή μέχρι κάποιος να ελέγξει το σπίτι μας», διευκρίνισε.

Αναφορικά στα  σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά μέχρις ώτου γίνει έλεγχος.

Σχολιάζοντας τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί για μεγάλο σεισμό κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Δείτε τι δήλωσε:

 

Τσελέντης για σεισμό σε ΣΚΑΪ: Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς

Για τον σεισμό στην Ελασσόνα, βαθμών 6 Ρίχτερ, το ρήγμα και το τι συνεπάγεται μίλησε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Όπως εξήγησε, ο σεισμός έγινε πάνω στο πολύ γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου, που είχε να ενεργοποιηθεί από το 1968. «Το μέγεθος που μπορεί να δώσει είναι το πολύ 6,2 Ρίχτερ. Άρα, έχει εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό. Δεν περιμένουμε κανένα μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν ο κύριος σεισμός.»

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν εκτονώθηκε, διότι θα έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία λόγω του μικρού εστιακού βάθους του σεισμού. 

«Θα έχει πολλούς και μεγάλους μετασεισμούς. Μπορεί να φτάσει και το 5,5 και το 5,8. Γι’ αυτό και δε μπορεί να πάει κανείς σπίτι του αν δεν το ελέγξουν πρώτα οι μηχανικοί.»

Σχετικά με το πόσο μπορεί να διαρκέσουν οι μετασεισμοί και το πότε θα μπορέσουν οι άνθρωποι να γυρίσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους ο κ. Τσελέντης, είπε πως «δυστυχώς αυτό το φαινόμενο μπορεί να κρατήσει και μήνες. Τα σπίτια πρέπει όλα να ελεγχθούν.» 

Για αν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων, μετά του Τυρνάβου, ο καθηγητής είπε πως είναι πιθανό, αλλά στο κοντινό ρήγμα της Λάρισσας δεν εντοπίστηκε καμία μετατόπιση. «Η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρή, θα έλεγα αμελητέα.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

maskes-sxoleia
Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία - Πόσοι βρέθηκαν θετικοί στα πρώτα self tests
Θετικό το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας στην εκπαιδευτική κοινότητα κυμάνθηκε στο 0,27% (σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι το βράδυ της Κυριακής) όπως...
Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία - Πόσοι βρέθηκαν θετικοί στα πρώτα self tests