Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Σύγχρονο απορριμματοφόρο για τους υπόγειους κάδους (ΦΩΤΟ)

Ενίσχυση του εξοπλισμού του δήμου Θεσσαλονίκης

Με σύγχρονο απορριμματοφόρο όχημα, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους υπόγειους κάδους του κέντρου της πόλης, ενισχύθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός του τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η παράδοση του νέου οχήματος έγινε σήμερα το πρωί, παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, του Αντιδημάρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκου Ζεϊμπέκη και του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Ευθύμη Φωτόπουλου.

Μιλώντας στο TyposThes. ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ζεϊμπέκης στις 1/4 είχε εκτιμήσει ότι με την τοποθέτηση των νέων υπόγειων κάδων θα μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των κλοπών ανακυκλώσιμων υλικών. «Θα σταματήσουν πλέον να ασχολούνται. Αυτό είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των υπογείων κάδων», τόνισε ο αντιδήμαρχος χαρακτηριστικά. Ο ίδιος είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με την ασφάλεια είπε ότι το νέο σύστημα κάδων έχει όλες τις προδιαγραφές. 

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την πλατεία Φαναριωτών, όπου σήμερα δόθηκαν στη χρήση των πολιτών οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι, ο κ. Ζεϊμπέκης είπε ότι είναι ένα έργο που το περίμενε η Θεσσαλονίκη. «Ξεκινάμε τμηματικά για την προσαρμογή και του προσωπικού και του κόσμου. Στο κέντρο θα τοποθετήσουμε 59 κάδους. Έχουμε τοποθετήσει τα 2/3 του έργου και μέχρι τέλος Μαΐου θα είναι τοποθετημένοι και οι 59», σημείωσε.

Με την έναρξη λειτουργίας των 59 υπόγειων κάδων θα απομακρυνθούν περίπου 180 – 200 συμβατικοί κάδοι.

"Πέρυσι τέτοια μέρα θεωρούσαμε τη λειτουργία υπόγειων κάδων περίπου σαν ένα ψέμα. Σήμερα είναι πραγματικότητα κι ας είναι 1η Απριλίου", επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι πρώτοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα ακόλουθα σημεία: Δημητρίου Γούναρη 2, Δημητρίου Γούναρη 6, Στρατηγού Καλλάρη 6 και Στρατηγού Καλλάρη και Λ. Νίκης γωνία ενώ γίνεται ενημέρωση του κόσμου με φυλλάδια για τον τρόπο χρήση τους. Η αποκομιδή θα γίνεται βραδυνές ώρες.

Υπόγειοι κάδοι, πέραν της πλατείας Φαναριωτών, τοποθετήθηκαν στην Καρόλου Ντηλ, στην Ερμού, στην Αριστοτέλους, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην Αλεξάνδρου Σβώλου και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα ανάλογες παρεμβάσεις στα Λαδάδικα, στην πλατεία Χρηματιστηρίου και στην πλατεία Άθωνος.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του δήμου:

Πλεονεκτήματα συστήματος

1. Μεγαλύτερη χωρητικότητα (1 υπόγειος κάδος αντιστοιχεί σε 3 συμβατικούς).

2. Βελτίωση της αισθητικής εικόνας του αστικού ιστού με την απομάκρυνση των συμβατικών κάδων.

3. Αποφυγή φαινομένων υπερχείλισης κάδων και δυσοσμίας.

4. Μείωση δρομολογίων απορριμματοφόρων και μείωση εκπεμπόμενων ρύπων.

5. Μεγαλύτερη ασφάλεια, σταθερότητα του συστήματος και αποφυγή βανδαλισμών.

6. Εύκολη χρήση για όλους (παιδιά, ηλικιωμένους, ΑμεΑ).

7. Αθόρυβη λειτουργία.

Σωστή χρήση των υπόγειων κάδων

Στους υπόγειους κάδους με τη «μπλε» σήμανση τοποθετούμε (χωρίς συσκευασία σε σακούλα) τα ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, χάρτινες συσκευασίες, γυαλί, πλαστικές και μεταλλικές

συσκευασίες.

Στους υπόγειους κάδους με την «πράσινη» σήμανση τοποθετούμε μόνο σύμμεικτα απορρίμματα, χωρίς διαλογή, καλά συσκευασμένα σε σακούλες.

Για την εισαγωγή των απορριμμάτων πατάτε απλά με το πόδι το πεντάλ της «χοάνης τροφοδοσίας», ώστε να ανοίξει το καπάκι του στομίου. Κατόπιν μπορείτε να αποθέσετε τα απορρίμματα εντός της «χοάνης».

-Να φροντίζετε να συσκευάζετε καλά τα απορρίματα σακούλες και διπλώνετε τις ογκώδεις συσκευασίες, ειδικά τα χαρτόνια.

-Μην αφήνετε ποτέ τα απορρίμματα δίπλα στη «χοάνη». Είναι αντιαισθητικό και δυσχεραίνει τη διαδικασία της αποκομιδής.

-Μη σταθμεύετε τα αυτοκίνητά σας μπροστά στους υπόγειους κάδους, διότι το απορριμματοφόρο όχημα δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την αποκομιδή.

-Να τηρείτε τον Κανονισμό Καθαριότητας και τις διατάξεις που προβλέπονται σ' αυτόν με σεβασμό στο περιβάλλον.

 

Σύστημα παρακολούθησης πληρότητας και πυρόσβεσης

Για την καλύτερη οργάνωση της αποκομιδής και σε πιλοτική εφαρμογή οι νέοι υπόγειοι κάδοι θα είναι εφοδιασμένοι με καινοτόμο σύστημα αισθητήρων, που μετρά την πληρότητά τους και στέλνει μήνυμα/ενημέρωση στην υπηρεσία καθαριότητας. Ακόμη, οι νέοι κάδοι διαθέτουν σύστημα πυρανίχνευσης και αυτόματης κατάσβεσης.

Σημεία εγκατάστασης υπόγειων κάδων απορριμμάτων

Φάση 1

Δημητρίου Γούναρη 2 & 6

Στρ. Καλλάρη 6 & Στρ. Καλλάρη με Λ. Νίκης

Καρόλου Ντηλ 24

Ερμού 44 & 48

Φάση 2

Αριστοτέλους 10, 18, 22, 25 & 28

• Αγίας Σοφίας 16, 28-30 & 34

• Αλεξάνδρου Σβώλου με Δεσπεραι

Φάση 3

• Σαλαμίνος 6-8

Πολυτεχνείου 14

Κατούνη 22

Λέοντος Σοφού 3 & 18

Ορφανίδου 7 (Βαλαωρίτου)

Καποδιστρίου 4 (Βαλαωρίτου)

I. Δραγούμη 31

Ολυμπίου Διαμάντη 25 - 28

Καστριτσίου με Καρόλου Ντηλ

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση υπόγειων κάδων, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποδοτικότερη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων αλλά και για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, αποτέλεσε κεντρική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, η οποία μετεξελίσσεται σε πράξη.

“Υποσχεθήκαμε υπόγειους κάδους και πράγματι κάνουμε τη δέσμευσή μας πράξη. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, ο δημόσιος χώρος αναβαθμίζεται, το αστικό περιβάλλον και οι γειτονιές ομορφαίνουν, η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων γίνεται ορθολογικότερη και αποδοτικότερη”, είχε σημειώσει με την έναρξη λειτουργίας των κάδων ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

aporrimmatoforo_2.jpg
aporrimmatoforo_1.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ