Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πωλείται σε ιδιώτη ο Λευκός Πύργος της Καλαμαριάς, το «Παλατάκι»

Αντιδράσεις προκαλεί η πρόθεση για παραχώρηση του Κυβερνείου σε ιδιώτη

Αιφνιδιασμό προκαλεί η είδηση πως η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προχωρά σε δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό για να παραχωρηθεί το ιστορικό «Παλατάκι» της Καλαμαριάς σε ιδιώτη για μακροχρόνια αξιοποίηση.

Το εμβληματικό Κυβερνείο ή Παλατάκι αποτελεί ένα ιστορικό κτίριο της περιοχής, με τον ίδιο τον δήμαρχο, Γιάννη Δαρδαμανέλη, να το αποκαλεί «Λευκό Πύργο της Καλαμαριάς». Ειδικότερα, μετά την είδηση για την παραχώρηση σε ιδιώτη, ο δήμαρχος έγραψε στο facebook: «Το "παλατάκι" είναι για την Καλαμαριά ότι είναι για την Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος, ένα τοπόσημο που πρέπει να γίνει φάρος πολιτισμού!». Κατά του σχεδίου για παραχώρηση σε ιδιώτη έχουν ταχθεί όλες οι παρατάξεις στο δήμο Καλαμαριάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί το ιστορικό αυτό ακίνητο.

Νωρίτερα, ο πρώην αντιδήμαρχος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με ανάρτησή του πήρε θέση για το ζήτημα, γράφοντας τα εξής:

ΤΟ  ΠΑΛΑΤΑΚΙ  ΔΕΝ  ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ  ΓΙΑ  ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Διευθύνων σύμβουλος της  Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), μας αιφνιδίασε με τις δηλώσεις του σε εφημερίδα της πόλης μας, ότι «με δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη (το Παλατάκι) για μακροχρόνια αξιοποίηση»  χωρίς να αναφέρει ποια θα είναι η χρήση του  κτιρίου. Η διαδικασία αυτή παραπέμπει σε αναζήτηση επενδυτή για εμπορικές δραστηριότητες 

Όμως το εμβληματικό αυτό νεοκλασικό  κτίριο  είναι μνημείο υπερτοπικής σημασίας.

Πρέπει να αποτελέσει τοπόσημο πολιτισμού πάνω στο ανατολικό άκρο του ημικυκλίου του εσωτερικού λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Πρέπει να «συνομιλεί» και να κλείσει το τρίγωνο πολιτισμού με τα άλλα δύο κέντρα , τα κτίρια της  Α’ προβλήτας του λιμανιού και του Μεγάρου Μουσικής που δεσπόζουν επάνω στο θαλάσσιο μέτωπο.

Η  γενικά αποδεκτή  θέση  ότι το κτίριο και ο περιβάλλον χώρος μπορεί και πρέπει να φιλοξενήσει ένα μεγάλο φάσμα πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, έχει καταγραφεί πριν ένα χρόνο, από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς κατά την παρουσίαση του ΕΧΣ που εκπονεί η Περιφέρεια για το θαλάσσιο μέτωπο.

Επειδή το κτίριο βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των «Απολυμαντηρίων» προτείνεται μάλιστα να στεγάσει ένα φορέα Πανελλαδικής εμβέλειας όπως ένα «Μουσείου Ελληνικής Διασποράς» η την πιθανή ενεργοποίηση του Κέντρο Απόδημου Ελληνισμού και του ΣΑΕ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών, αφού  ο Ν 3480/2006 σε εφαρμογή του άρθρου 108 του Συντάγματος αναφέρει ρητά ότι έδρα του ΣΑΕ είναι η Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμος πρέπει να συντάξει τεκμηριωμένη πρόταση στην κατεύθυνση αυτήν προς την ΕΤΑΔ , στην οποία να προσδιορίζεται ο φορέας διαχείρισης, η πηγές χρηματοδότησης και οι χρήσεις.

Την πρόταση πρέπει να συνυπογράφουν οι βασικοί φορείς της πόλης όπως: Ο Υπουργός Μα-Θρ, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, η ΠΕΔ, η Εφορεία  Νεωτέρων Μνημείων, το ΑΠΘ ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων , το ΤΕΕ κτλ

Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί το κόσμημα αυτό, σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και του πολιτισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών (VIDEO)
«Δεν θα ακολουθήσω εκείνους που ρίχνουν κομματικό δηλητήριο πάνω σε ένα εθνικό τραύμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Μητσοτάκης: Η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών (VIDEO)
Βουλευτής ΜέΡΑ25: Σεξουαλική παρενόχληση με γυμνές φωτογραφίες μέσω Facebook
Όπως η ίδια αποκάλυψε, ακόλουθός της στο facebook της απέστειλε φωτογραφία με άσεμνο περιεχόμενο, συνοδεύοντας την εικόνα με το μήνυμα «Γεια σου...
Βουλευτής ΜέΡΑ25: Σεξουαλική παρενόχληση με γυμνές φωτογραφίες μέσω Facebook