Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπάνιο θέαμα: Ιστορικό τρένο περνάει μέσα από τη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Τραίνο κατασκευής του 1973

Του Μιχαήλ Λιάπη, 

Εντυπωσίασε τους Θεσσαλονίκεις τραίνο του ΟΣΕ που κατευθυνόταν προς το Λιμάνι σήμερα το πρωί μέσω κεντρικού δρόμου.

Η μηχανή σειράς Α451 του ΟΣΕ άφησε έκπληκτους όσους την πρόλαβαν να περνά από την 26ης Οκτωβρίου, καθώς πρόκειται για τραίνο του 1973.

traino.jpg
traino1.jpg
traino3.jpg
traino2.jpg

Η σειρά A.451 του ΟΣΕ, ήταν μια παλιά σειρά ντιζελοκίνητων μηχανών έλξης, που αποτελούσε τμήμα του τροχαίου υλικού του ΟΣΕ. Κατασκευάστηκαν από την ALCO το 1973 για τον ΟΣΕ το 1973, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του. Συνολικά παράχθηκαν 20 μονάδες, με αρίθμηση Α451 έως Α470. Διέθεταν κινητήρα ALCO 251B V12 ισχύος 1800 ΗΡ προ της κύριας γεννήτριας (περίπου 1324kW).

Δρομολογήθηκαν σε ταχείες επιβατικές και βαριές εμπορικές αμαξοστοιχίες στον άξονα Πειραιά-Θεσσαλονίκης, καθώς και στην έλξη των διεθνών δρομολογίων τις περιόδους (Acropolis Express, Athens Express, Hellas Express, κλπ.) Ο αρχικός τους χρωματισμός, ήταν ασημί λωρίδες σε μπλε χρώμα. Από τις 20 μονάδες, οι 3 καταστράφηκαν σε ατυχήματα και εκποιήθηκαν. Μετά, μεταφέρθηκαν στο Μηχανοστάσιο Θεσσαλονίκης, όπου εκτελούσαν δρομολόγια κυρίως προς Κοζάνη και Αλεξανδρούπολη.

Με την ίδρυση του ΟΣΕ το 1971, υπάρχουν ελλείψεις στο τροχαίο υλικό. Η εποχή του ατμού έχει τελειώσει και οι διαθέσιμες ατμομηχανές δεν είναι αρκετές. Τα τραίνα των Ελληνικών Κρατικών Σιδηροδρόμων A-200 A.300 , A.320 , A.400 και A.350εισήχθησαν από το 1961 έως το 1967 και τοποθετήθηκαν στη βασική γραμμή και αριθμούσαν περίπου 63 μονάδες, αλλά όλα είχαν μικρή επίδραση σε σύγκριση με τις προβλέψιμες ανάγκες. Τα οχήματα εκσυγχρονίζονται και τα τραίνα αυξάνονται και ζυγίζονται. Από την άλλη πλευρά, πολλές από τις παλαιές μονάδες έχουν καταστραφεί σε ατυχήματα, ενώ άλλες έχουν υποστεί ζημιά λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Έτσι, η προμήθεια νεότερων ισχυρότερων κινητήρων καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική. Για την προμήθεια 20 νέων μονάδων, επιλέχθηκε και πάλι η αμερικανική μάρκα, αυτή τη φορά, το καναδικό υποκατάστημα της, Montreal Locomotive Works. Αν και ένας αμερικανικός τίτλος, η συντομογραφία προφέρεται στο γερμανικό "Em-El-Ve" (MLW). Η δουλειά της MLW συνεχίστηκε με την παράδοση προϊόντων σχεδιασμού ALCo σε όλες τις κατευθύνσεις του κόσμου. Ταυτόχρονα, έδωσαν στην Ευρώπη μια μεγάλη έκδοση των εξαγωγών M-liners το 1974.Co′Co ′ .

Από το 1973, οι ατμομηχανές ασχολούνται με τη μεταφορά βαρέων εμπορικών και επιβατικών αμαξοστοιχιών στο δίκτυο κανονικής εμβέλειας μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκη-Λάρισας, όπου παρέμειναν μέχρι το 1998. Στη συνέχεια, η σειρά αντικατέστησε το έργο Κατηγορία A.321 στη γραμμή Κοζάνης έως ότου τα πετρελαιοκίνητα σύνολα καταλάβουν την κυκλοφορία εκεί. Μεταξύ αυτών είναι τα κύρια διεθνή δρομολόγια "Hellas Express". Μερικές από τις καινοτομίες που εισάγουν, η ισχύς ισχύος για τα βαρέα ανελκυστήρες, ο συνδυασμός ηλεκτρικής κίνησης που επέτρεψε καλή επιτάχυνση για τα επιβατικά τρένα και το δυναμικό φρένο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ελληνική αμαξοστοιχία, τα εργονομικά χειριστήρια και την εξαιρετική ανάρτηση. Ωστόσο, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1080, οι ατμομηχανές θα έχουν προβλήματα στην αξιοπιστία τους, κυρίως λόγω αστοχίας υλικού στις κυλινδροκεφαλές και τους υπερσυμπιεστές . Η τότε διαχείριση θα αποφασίσει να μειώσει την ισχύ κατά 12% (2400 hp). Το 1974, ο OSE παραγγέλνει 10 παρόμοιες μηχανές MX-636 από την MLW, μεγαλύτερες σε μέγεθος, βάρος και ισχύ, 3599 ίππους. Απελευθερώθηκαν το 1975 και πήραν την αρίθμηση A.501 έως A.510.

Αυτές οι μονάδες θα λειτουργούν για αρκετά χρόνια έως ότου οι μηχανές ADTranz θα αντικαταστήσουν τόσο τις παλαιότερες μονάδες όσο και τις ίδιες στα επιβατικά τρένα με τη συντριπτική πλειοψηφία. Οι καλές προδιαγραφές τους, ιδανικές για εμπορευματικά τρένα, θα οδηγήσουν τη διοίκηση της εταιρείας να αποφασίσει να διατηρήσει αυτές τις μονάδες σε λειτουργία για το σκοπό αυτό. Ακολουθώντας τη μοίρα των προκατόχων τους, εγκαθίστανται στην Αποθήκη Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζουν να υπηρετούν μέχρι σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μετά την άφιξη του ADtranz αυτές οι μηχανές χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά σε τοπικά τραίνα, και πολλές φορές, ειδικά μετά την ανοικοδόμησή τους, ανέλαβε την έλξη του 444-445 "Dostluk Ekspresi" (Θεσσαλονίκη Express) από Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη. Από το 1980 παρέμεινε η πιο αξιόπιστη μηχανή έλξης με τον χαμηλότερο βαθμό ακινησίας. Τον Μάρτιο του 99 το MLW αναφέρεται ως η κανονική δύναμη στο "Hellas Express" από τη Θεσσαλονίκη στην Εδομένη. Τον Απρίλιο του 1999, ένα MLW εξυπηρέτησε το καθένα ως το γνωστά "Thunderbirds" στο Λιανοκλάδι (Α-467) και στη Λάρισα (Α-470).

Η πρώτη προσπάθεια ανακατασκευής των μονάδων ήταν το 2001. Η ανακατασκευή περιελάμβανε την αφαίρεση της γεννήτριας ατμού και τη διαμόρφωση των κεφαλών στα πρότυπα των ατμομηχανών κατηγορίας A-500 και κάποιες άλλες τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Οι πρώτες 2 μονάδες που ξαναχτίζονται στον Πειραιά είναι οι A-461 και A-468. Μετά την επιστροφή του A-504 από τις εγκαταστάσεις NREC στο Ιλλινόις, τότε η διοίκηση του ΟΣΕ αποφασίζει να τα ανακατασκευάσει όλα με το στυλ των προαναφερθεισών μηχανών. Οι ατμομηχανές αφαιρέθηκαν από τους κινητήρες και, λόγω της εγκατάστασης του νέου λογισμικού παρακολούθησης κινητήρα ντίζελ, το διαμέρισμα του κινητήρα ήταν τοποθετημένο 1 μέτρο πιο μπροστά. Σύγχρονα εργονομικά χειριστήρια και κλιματισμός καμπίνας εγκαταστάθηκαν στο N / H. Σήμερα, οι τελευταίες 2 μονάδες βρίσκονται στο Εργοστάσιο Πειραιώς και περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών.

Πληροφορίες: wikipedia

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ