Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μητσοτάκης: Η Θεσσαλονίκη αποκτά το αεροδρόμιο που της αξίζει (VIDEO)

Εκδήλωση της Fraport Greece στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

Μ.Κ.

Στον ανακαινισμένο αερολιμένα της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» πραγματοποιήθηκε απόψε, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εκδήλωση της Fraport Greece για την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 440 εκατ. ευρώ στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

makedonia-ekdilwsi2.jpg

Για μια πραγματικά ξεχωριστή ημέρα για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα, έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Μόνο τη Θεσσαλονίκη η επένδυση της Fraport έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ και ολοκληρώθηκε νωρίτερα από τις προβλέψεις. Από φέτος το αεροδρόμιο συνεργάζεται με 13 ακόμη αεροπορικές εταιρείες, ενώ συνδέθηκε με 8 πρόσθετους διεθνείς προορισμούς και καθώς η δυναμικότητά του θα φτάνει πλέον τα 10 εκατ. επιβάτες οι προοπτικές του είναι τεράστιες, όπως τεράστιες είναι και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης που επιτέλους αποκτά το αεροδρόμιο που της αξίζει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο της συνολικής επένδυσης «που αλλάζει τα δεδομένα σε 11 νησιά και 3 ηπειρωτικούς προορισμούς, προσθέτοντας έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά και παραπάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας και προσφέροντας καλύτερη εξυπηρέτηση για τους επισκέπτες και καλύτερο περιβάλλον εργασίας για τους εργαζόμενους και μεγεθύνοντας το άυλο εθνικό κέρδος που δεν είναι άλλο από την τουριστική φήμη της χώρας». Μίλησε για μια επένδυση – υπόδειγμα παραγωγικής σύμπραξης κράτους και ιδιώτη, ενώ αναφορά έκανε και στην κοινωνική διάσταση τέτοιων επενδύσεων. Η επένδυση αφορά πολλαπλά ολόκληρη τη χώρα, όπως είπε.

Αναφερόμενος στα συνολικότερα οφέλη για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Η επίδραση της συμφωνίας με την Fraport στο ΑΕΠ της χώρας μόνο σε ένα χρόνο ξεπέρασε τα 300.000.000 ευρώ. Διπλασίασε την απασχόληση με χιλιάδες θέσεις και θα αυξήσει πολύ σημαντικά την κίνηση των επισκεπτών σε πάρα πολύ σημαντικούς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Είναι καιρός πια ο καθένας στη χώρα μας να βρει το ρόλο του. Οι επενδυτές να προσφέρουν τα κεφάλαια, το κράτος τις υποδομές προς αξιοποίηση, ώστε οι πρώτοι να αναλαμβάνουν και να ωφελούνται από το επιχειρηματικό ρίσκο, ενώ αυτό να κατανέμεται δίκαια με κοινό κέρδος προς όλους τους πολίτες».
 

Για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη με τη σύμπραξη όλων των παραγωγικών δυνάμεων, το Μετρό, οι κάθετοι άξονες προς Εγνατία και ΠΑΘΕ, επέκταση 6ου προβλήτα, σιδηροδρομική και οδική συνδεση λιμανιού, ανάπλαση ΔΕΘ, γήπεδο Τούμπας, στρατόπεδο Παύλος Μελάς, ανατολική περιφερειακή οδός, όμβρια Καλαμαριάς, αντιπλημμυρικά Καλαμαριάς, καινούρια σχολεία, προσθήκη στο στόλο των λεωφορείων της πόλης. «Όλα αυτά παράλληλα με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Κ. Μακεδονία πιστεύω ότι είναι ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η Θεσσαλονίκη», τόνισε.

Για τον τουρισμό

Σε ότι αφορά τον τουρισμό, είπε ότι βαδίζοντας προσεκτικά προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση το «Μακεδονία» και τα υπόλοιπα 13 γίνονται οι εθνικές γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι. Όλα, όπως κα τα υπόλοιπα αεροδρόμια, έχουν πιστοποίηση για τα μέτρα ασφάλειας κατά του κορωνοϊού. Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο υγείας στο οποίο η Ελλάδα πρωτοστάτησε όπως είπε, γίνεται πια πράξη και πρόσθετη εγγύηση είναι το εθνικό σχέδιο ελέγχου της χώρας. Καθώς η επιχείρηση εμβολιασμού προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς πιστεύω ότι η χώρα σύντομα θα μπορεί να έχει χτίσει το πρώτο τοίχος ανοσίας. Μπορούμε λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι τηρώντας τα βασικά μέτρα προστασίας να διαμορφώσουμε από φέτος το καλοκαίρι τις συνθήκες για μια καλή πορεία του τουρισμού και για μια ποιο ανοιχτή καθημερινότητα για όλους.

frap-mitso.jpg

«Η οδηγία από τον πύργο ελέγχου της κυβέρνησης είναι μία: Να ταξιδεύουμε όλο και πιο ψηλά τη χώρα, χωρίς, όμως, να πετάμε στα σύννεφα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχήθηκε να είναι "καλορίζικα" το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τα άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια, να είναι πάντα γεμάτα ζωή, αλλά, κυρίως, χαμογελαστούς και ασφαλείς επισκέπτες και εργαζόμενους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε αρχικά ο Dr Stefan Schulte, chairman of the executive board της Fraport AG ο οποίος αναφερόμενος στην επένδυση στα αεροδρόμια, έκανε λόγο για ένα εγχείρημα που αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για την Fraport αλλά και για την Ελλάδα. «Αυτές οι πύλες εισόδου στην Ελλάδα, παρέχουν σύγχρονες, ασφαλείς και με επίκεντρο τους πελάτες εγκαταστάσεις για τις νέες απαιτήσεις του μέλλοντος. Είμαστε βέβαιοι ότι τα ανακαινισθέντα αεροδρόμια αυτά θα θέσουν τον τομέα μετακινήσεων σε ισχυρή ανταγωνιστική θέση διεθνώς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια ταξιδιωτών που προσελκύει η φιλοξενία, η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinnel υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε ενώ λειτουργούσαν τα αεροδρόμια, ενώ ούτε η πανδημία εμπόδισε την ολοκλήρωση του εγχειρήματος που μάλιστα ολοκληρώθηκε νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Την εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε περιορισμένος αριθμός ατόμων παρουσίασε η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου ενώ στη διάρκειά της προβλήθηκαν βίντεο σχετικά με τα έργα στα 14 αεροδρόμια, τις πρώτες προσγειώσεις αεροσκαφών στα ανακαινισμένα αεροδρόμια, αλλά και τους ανθρώπους τους, ενώ το "παρών"  έδωσε η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας, οι παριστάμενοι αλλά και όσοι παρακολουθούσαν διαδικτυακά, είδαν ζωντανά την πρώτη απογείωση αεροσκάφους από το «Μακεδονία» μετά τα εγκαίνιά του, ενώ πάνω σε ειδική κατασκευή που θα μείνει στο αεροδρόμιο για να θυμίζει την εκδήλωση εγκαινίων που έλαβε χώρα έβαλαν τις υπογραφές τους ο πρωθυπουργός, ο κ. Zinnel, ο κ. Schulte και ο κ. Κοπελούζος.

3176897.jpg

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Έλενα Ράπτη, Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου, Δημήτριος Κούβελας, Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Δημήτριος Βαρτζόπουλος και η διευθύντρια του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τα εγκαίνια 

3176898.jpg
3176900.jpg
3176899.jpg
3177122.jpg
3uwso4-a.jpeg
ceyzndgw.jpeg
0ikodctq.jpeg

 

Παρακολουθείστε την εκδήλωση

Το πρόγραμμα επενδύσεων

Η επένδυση της Fraport για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ύψους 440 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύει τις ταξιδιωτικές υποδομές της χώρας με πέντε νέους, σύγχρονους αεροσταθμούς, ενώ πέντε ακόμα αεροσταθμοί επεκτάθηκαν και σε τέσσερις έγιναν έργα αναδιαμόρφωσης. Παράλληλα, ανακαινίστηκαν 12 διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης ενώ κατασκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί.

Οι νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διασφαλίζουν βελτιωμένες υπηρεσίες για όλους τους ταξιδιώτες. Παρέχουν ενισχυμένη ασφάλεια, αυξημένη άνεση και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τόσο το προφίλ της χώρας όσο και το τουριστικό προϊόν της.

Οι πέντε νέοι αεροσταθμοί, που κατασκευάστηκαν στους αερολιμένες της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, της Κεφαλονιάς, της Κω και της Μυτιλήνης, προσθέτουν περισσότερα από 86.300 τετραγωνικά μέτρα σε χώρους υπηρεσιών και εξυπηρέτησης ταξιδιωτών, διευρύνοντας ουσιαστικά τις υποδομές που διαθέτει αφενός η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και αφετέρου πέντε μεγάλοι νησιωτικοί προορισμοί.

Παράλληλα, η επέκταση των αεροσταθμών σε άλλα πέντε αεροδρόμια έχει ενισχύσει τις αεροδρομιακές εγκαταστάσεις κατά περισσότερα από 20.000 τετραγωνικά μέτρα.

Το μεγαλύτερο καινούργιο terminal δημιουργήθηκε στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου το επιπρόσθετο εμβαδόν που αγγίζει τα 34.100 τετραγωνικά μέτρα, τονώνοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της πόλης ως διαμετακομιστικού και εμπορικού κόμβου. Εκτιμάται ότι  έως το 2026 ο αναβαθμισμένος αερολιμένας θα μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, που θα συνιστά αύξηση της τάξης του 48% σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός οικοδομήθηκε στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» της Κω, όπου προστέθηκαν 24.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η μεγαλύτερη επέκταση έγινε στην Σαντορίνη, όπου ο υφιστάμενος αεροσταθμός απέκτησε επιπλέον 12.900 τμ και ανακαινίστηκε.

Χάρη στα έργα εγκαταστάθηκε και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια σύγχρονο σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών. Σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκαν σημαντικά οι πύλες αναχωρήσεων, τα γραφεία check-in και οι ιμάντες παραλαβής αποσκευών, ενώ παράλληλα προστέθηκαν σημεία ασφάλειας και ελέγχου, τόσο σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους όσο και αναφορικά με τα φυλάκια όπου ρυθμίζεται η πρόσβαση στην περιοχή δραστηριότητας αεροσκαφών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης έργα στα οδοστρώματα των διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης και στον χώρο στάθμευσης αεροπλάνων σε 12 αεροδρόμια. Στην Μύκονο και την Κω έγινε μάλιστα ολική ανακατασκευή των διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Τι έργα έγιναν στο «Μακεδονία»

Ολοκλήρωση Έργου: 2021

- Κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 34.100 m2 ως επέκταση του υφιστάμενου και δημιουργία νέας πρόσβασης

-Ανακαίνιση του υπάρχοντος αεροσταθμού

-45% αύξηση των σημείων check-in

-115% αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου

-Εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισηςαποσκευών

- 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών αναχωρήσεων

- 75% αύξηση των ιμάντων παραλαβής αποσκευών

- Κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού

- Κατασκευή δύο νέων φυλακίων ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών

- Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσηςαπογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών

- Αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών

Δείτε στη γκαλερί παρακάτω φωτογραφίες από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικονόμου σε Τσίπρα: Υπερασπίζεται τη ψηφοθηρία, όχι τον εργαζόμενο
«O κ. Τσίπρας με τη σημερινή του ανακοίνωση απαλλάσσει από τις ευθύνες της, για την άδικη συμπεριφορά απέναντι στους εργαζόμενους, την εταιρεία,...
Οικονόμου σε Τσίπρα: Υπερασπίζεται τη ψηφοθηρία, όχι τον εργαζόμενο