Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γυναικολόγος: Αυτά πρέπει να ξέρουν οι γυναίκες για τα εμβόλια – Οι συστάσεις

egkyos-embolio

Συμβουλές από τον Δημήτρη Αθάνατο για τις εγκυμονούσες

Του Γιώργου Καλλίνη

Υπάρχει μεγάλη αγωνία στις γυναίκες για το ποιο εμβόλιο πρέπει να προτιμήσουν ή και αν θα πρέπει γενικότερα να εμβολιαστούν, εάν θέλουν να κάνουν παιδί τους επόμενους μήνες. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση και οι συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, έχουν επηρεάσει τους πολίτες που ανησυχούν για ζητήματα γονιμότητας και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη.

«Όλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται, με όλα τα εμβόλια για να προστατευτούν από τον covid. Είναι γεγονός όμως, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στα ζευγάρια και ειδικότερα τις γυναίκες, τι εμβόλιο πρέπει να κάνουν», σχολιάζει στο TyposThes ο γυναικολόγος Δημήτρης Αθάνατος. «Οι πιο συχνοί προβληματισμοί αφορούν αν το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα και αν προκαλεί επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Η εμπειρία και οι διεθνείς στατιστικές ως τώρα, αποκαλύπτουν ότι τίποτα από τα δύο δεν ισχύει», συμπληρώνει.

Τι πρέπει να κάνουν όμως οι γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες; «Οι γυναίκες που θέλουν να κυοφορήσουν, οι έγκυες αλλά και οι θηλάζουσες, θα πρέπει να εμβολιάζονται μόνο με εμβόλια τύπου mRNA, όπως άλλωστε ξέρουμε από τις διεθνείς οδηγίες, που έχουν εγκρίνει μόνο αυτά τα εμβόλια για αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί ο κ. Αθάνατος. 

«Η Ελλάδα ακολουθεί πολύ συγκεκριμένους κανόνες και οδηγίες για τους εμβολιασμούς και προς το παρόν δεν έχουμε λόγους να τους αμφισβητήσουμε», ολοκληρώνει.

Σύσταση για mRNA εμβόλιο στις γυναίκες 30-49 ετών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα συστήνει στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν mRNA εμβόλιο.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», τόνισε.

Οι επίσημες συστάσεις

Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρία, απαντά στις πιο καίριες και συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια που αφορούν τόσο τις εγκυμονούσες γυναίκες, όσο και αυτές που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες στο άμεσο μέλλον.  Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2:

• H ΕΜΓΕ συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων των εγκύων γυναικών και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.α.).

• Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των εγκύων γυναικών με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης (όπως διαβήτη, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων και παχυσαρκίας κλπ. )

• Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά την διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.

• Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων.

• H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων.

• Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.

• Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον , η βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

• Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι COVID-19, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.

• Συστήνεται η ύπαρξη μεσοδιαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι Covid-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ Νο 32 Ανοσοποίηση Στην Κύηση εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος (πχ εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Ποιες περιοχές σάρωσε η κακοκαιρία - Που έπεσε πολύ νερό
Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετές περιοχές στη χώρα - Που καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής
Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική: Ποιες περιοχές σάρωσε η κακοκαιρία - Που έπεσε πολύ νερό