Της Λεμονιάς Βασβάνη
Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"
Το «πράσινο φως» για τη διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης και πιστοποιητικών και θεωρητικών εξετάσεων έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς παρέχοντας λύση στο θέμα των ατόμων που θέλουν να εξεταστούν για δίπλωμα οδήγησης.
Κατά το προηγούμενο διάστημα επιτρέπονταν η διενέργεια εξ αποστάσεως θεωρητικής εκπαίδευσης και μαθημάτων πρακτικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα επιτρέπονταν η διενέργεια δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς όλων των κατηγοριών ενώ διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων επιτρέπονταν μόνο για υποψήφιους οδηγούς λεωφορείων, φορτηγών και ΕΔΧ-ΤΑΧ.
Κατά συνέπεια οι απλοί υποψήφιοι οδηγοί δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην απόκτηση διπλώματος, αφού δεν τους επιτρέπονταν να δώσουν θεωρητικές εξετάσεις και μετά να προχωρήσουν στις πρακτικές εξετάσεις.
Η ανακοίνωση για τις αλλαγές που έγινε γνωστή την Παρασκευή άφησε ικανοποιημένους τους εκπαιδευτές οδηγών. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης κ. Διαμαντής Ηλιάδης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης τόνισε «πως με τις νέες εξελίξεις θα μπει μια ροή στο θέμα των εξετάσεων διπλωμάτων οδήγησης». «Έχει μαζευτεί αρκετός κόσμος που περίμενε αυτή την αλλαγή για να πάρει το δίπλωμα», συμπλήρωσε.
Το «αγκάθι» στο νέο σχέδιο νόμου
Εξάλλου ο κ. Ηλιάδης αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου για τα διπλώματα οδήγησης που βγήκε σε διαβούλευση εδώ και λίγες μέρες, τονίζοντας πως «ναι μεν είναι στη σωστή κατεύθυνση για την οδική ασφάλεια και την διαφάνεια όμως έχει ένα αγκάθι: αυτό που θέλει την ώρα της πρακτικής εξέτασης τον εκπαιδευτή να κάθεται στο πίσω κάθισμα και τον εξεταστή να κάθεται ως συνοδηγός». «Αυτό εγκυμονεί κινδύνους», εξήγησε και πρόσθεσε: «Σκεφτείτε πως στην Αθήνα κάθε μέρα γίνονται περί τις 800 εξετάσεις για δίπλωμα και στη Θεσσαλονίκη πάνω από 200. Θα κυκλοφορούν ΙΧ στους δρόμους και δεν θα έχουν τους έμπειρους εκπαιδευτές στη θέση του συνοδηγού οι οποίοι θα μπορούσαν πχ να παρέμβουν και να αποτρέψουν ένα ατύχημα κατά την ώρα της εξέτασης. Ο εξεταστής μπαίνει μια φορά στο όχημα για την εξέταση ενώ ο εκπαιδευτής γνωρίζει τον οδηγό και την ψυχολογία του, μπορεί να τον προλάβει από ένα λάθος στην διάρκεια της οδήγησης».
Ο ίδιος τόνισε πως σε ερώτηση που έγινε στο πλαίσιο ημερίδας το Σάββατο 22/5 σχετικά με το γιατί επιλέχθηκε αυτή η αλλαγή εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τονίστηκε πως «ο εκπαιδευτής μπαίνει στο πίσω κάθισμα για θέματα ψυχολογικής ισορροπίας του υποψηφίου και συλλογής δεδομένων». Μάλιστα είπε πως η πρόταση «έγινε από έναν ιταλό εκπαιδευτή της ΜΚΟ Ινστιτούτο Πάνος Μυλωνάς». «Είπαν πως στην Πορτογαλία αυτό ο τρόπος τοποθέτησης εκπαιδευτών και εξεταστών οδήγησε σε λιγότερα ατυχήματα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Γιατί άραγε ο Ιταλός εκπαιδευτής δεν εφάρμοσε αυτό τον τρόπο και στη χώρα του;», διερωτήθηκε ο κ. Ηλιάδης. Εξάλλου σχολίασε πως «τίθεται και θέμα όχι μόνο ατυχημάτων αλλά και υλικών ζημιών στα οχήματα των εκπαιδευτών», τονίζοντας πως με τις αλλαγές που έχουν μπει σε διαβούλευση υπάρχει ένα κενό στο θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης. Εξήγησε ότι η ασφάλεια δεν καλύπτει το ατύχημα αν αυτό συμβεί όταν ο υποψήφιος οδηγός δεν έχει δίπλα του τον εκπαιδευτή.
Πρόσθεσε πως από την στιγμή που υπάρχει κάμερα στο ΙΧ κατά τις εξετάσεις δεν μπορεί να υπάρξει ζήτημα έλλειψης διαφάνειας.
Τέλος υπενθύμισε το 2018 με το νομοσχέδιο 4599 όπου υπήρξε αποχή των εκπαιδευτών με 120.000 υποψηφίους να περιμένουν εναγωνίως πότε θα μπορούσαν να πάνε για εξετάσεις.