Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμπορικός Σύλλογος: Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

«Μας χαρακτήρισαν τουριστική περιοχή, αλλά δεν είμαστε ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη αλλά ούτε και Βαρκελώνη», λέει ο πρόεδρος του ΕΣΘ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές από το Μάιο έως τον Οκτώβριο (32 Κυριακές) σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης δίνει υπουργική απόφαση. Ωστόσο, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει την αντίθεσή του με αυτήν την απελευθέρωση, σημειώνοντας ότι τέτοιες «κινήσεις» έρχονται να αποδομήσουν πλήρως την αγορά και εν τέλει να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. Ο σύλλογος προτείνει να μην ανοίξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου ούτε σήμερα,  Κυριακή, 30 Μαΐου αλλά ούτε και τις επόμενες Κυριακές.

Εξάλλου, οι έμποροι σημειώνουν ότι η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έδειξε ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη δουλειά στην αγορά αυτές τις Κυριακές, αφού η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί εποχικό τουριστικό προορισμό.

«Μας χαρακτήρισαν τουριστική περιοχή αλλά εμείς δεν είμαστε ούτε Μύκονος, ούτε Σαντορίνη αλλά ούτε και Βαρκελώνη», όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης». «Αλλά ακόμη και στη Βαρκελώνη που «κατεβάζει» 2 εκατ. τουρίστες την ημέρα, πέντε αγορές είναι ανοιχτές σε όλη την πόλη, στο Παρίσι  το ίδιο, για να ξέρουμε τι λέμε», προσθέτει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει τα προηγούμενα χρόνια δεν άνοιγαν ούτε καν όλα τα μαγαζιά των πολυεθνικών εταιριών τις Κυριακές στην πόλη. «Τα προηγούμενα χρόνια που η Ελλάδα ήταν φουλ σε τουρίστες, με 32 εκατ. το 2019 γιατί δεν ανοίγαμε; Γιατί δεν είχε δουλειά». Καταρχάς όπως λέει, η Θεσσαλονίκη είναι citybreak  προορισμός και ο τουρίστας που έρχεται στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνο θα πάρει λεωφορείο ή ειδικό όχημα και θα πάει κατευθείαν Χαλκιδική. Εννέα στους 10 τουρίστες δεν επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και αυτό είναι πρόβλημα της πόλης, δεν είναι της αγοράς, αναφέρει. Αλλά ζητά επίσης να αναλογιστούμε ότι ακόμη και οι εποχικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στη Χαλκιδική δε δούλεψαν το 2019 γιατί στους τουρίστες παρέχονται τα πάντα εντός των ξενοδοχείων και δεν έχουν όρεξη να βγουν για να δουν την αγορά.

Τι προβλέπει η απόφαση

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση (3046/51009/1994_ΦΕΚ Β’ 833) προβλέπει ότι τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από την 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (περικλείεται από τις οδούς: Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη).

Μπροστά στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επικύρωσε ως συνταγματική την υπουργική απόφαση απορρίπτοντας την απόφαση των ανωτάτων δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ που έλεγε όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την προσφυγή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος και άλλων φορέων της αγοράς, καθώς και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει να βρεθούν άλλοι τρόποι τόνωσης της αγοράς.

Σημειώνεται ότι φέτος την πρώτη Κυριακή του Μάη τα καταστήματα ήταν κλειστά γιατί ήταν Πάσχα, την επόμενη Κυριακή η αγορά ήταν όλη ανοιχτή καθώς ήταν η πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων ενώ στη διάρκεια βγήκε υπουργική απόφαση που επέτρεπε το άνοιγμα όλων των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, με τον κ. Φιλιππίδη να κάνει λόγο μάλιστα για «αυθαίρετη» απόφαση καθώς δεν είχε προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη του εμπορικού κόσμου.

Έτσι, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει να μην ανοίξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις την Κυριακή 30 Μαΐου 2021.

Η εικόνα τις δυο προηγούμενες Κυριακές

Σε ότι αφορά την εικόνα που επικράτησε τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει ότι την πρώτη Κυριακή άνοιξε το 50% των μαγαζιών και «δεν έκανε τίποτα». Τη Δεύτερη Κυριακή άνοιξε ένα 10% των καταστημάτων δηλαδή μόνο οι πολυεθνικές, κάποιες αλυσίδες στην Τσιμισκή και ελάχιστα μαγαζιά σε άλλους δρόμους όπως η Εγνατία, η Βενιζέλου και η Μητροπόλεως.  Υπενθυμίζεται ότι με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε προτείνει να μην ανοίξουν οι εμπορικές επιχειρήσεις την Κυριακή 23 Μαΐου. Την αντίθεσή του στην λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή έχει εκφράσει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με αφορμή το άνοιγμα που είχε επιτραπεί στις 23 Μαΐου. «Όπως κατηγορηματικά δηλώνουμε, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα οδηγήσει σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά ,με τα πολυεθνικά καταστήματα να κυριαρχούν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων. «Η Κυριακή Αργία πάντα στο στόχαστρο κυβέρνησης-εργοδοσίας», έχει επισημάνει από την πλευρά της η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης με αφορμή την απόφαση για το «προαιρετικό» άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 16 και 23 Μάη, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας».

 «Κατεβαίνουν στην αγορά μόνο για βόλτα την Κυριακή»

Όπως τονίζει ο ΕΣΘ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν. Με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους.

«Σκεφτείτε ότι από τις 224.000 μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, οι 143.000 είναι αυταπασχολούμενοι. Μπορεί ένας άνθρωπος να δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα non stop», διερωτάται. Ενώ και για όσους έχουν προσωπικό, αναφέρει ότι μειονεκτούν έναντι των πολυεθνικών. «Αν υπήρχε δουλειά, στην κατάσταση που είναι σήμερα η οικονομία δεν θα άνοιγαν;», σημειώνει ακόμη λέγοντας ότι ο κόσμος συχνά επειδή βλέπει κόσμο στην αγορά την Κυριακή νομίζει ότι ψωνίζει κιόλας. «Αυτός ο κόσμος που κατεβαίνει στην αγορά Κυριακή, μόνο για να ψωνίσει δεν κατεβαίνει, αλλά για να πιει καφέ, να φάει, να κάνει βόλτα στην παραλία κλπ».

Κλειστά μαγαζιά σε κεντρικούς δρόμους – «Ξεθωριάζουν» τα ενοικιαστήρια

Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες «κινήσεις» έρχονται να αποδομήσουν πλήρως την αγορά και εν τέλει να καταστρέψουν ό,τι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, λέει ο ΕΣΘ καλώντας εμπόρους και τους καταναλωτές να σεβαστούν την αργία της Κυριακής «γιατί δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα».

Ήδη τα λουκέτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους όπως η Τσιμισκή, ενώ έχουν πλέον σταματήσει οι κρατικές παροχές, πρέπει να πληρωθούν τα ενοίκια κλπ.

«Κλειστά εμπορικά καταστήματα υπάρχουν σε όλη την πόλη. Η Τσιμισκή έχει σωρεία καταστημάτων κλειστών, κάτι που δε συνέβη ποτέ στην ιστορία της Τσιμισκή. Όσα χρόνια και να ψάξετε προς τα πίσω θα δείτε ότι ποτέ δεν είχε κλειστά μαγαζιά και όμως τώρα έχει», υπογραμμίζει ο κ. Φιλιππίδης. Αλλά και στη Βενιζέλου, ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο είναι «νεκρό», επισημαίνει. Λουκέτα υπάρχουν και στην Ερμού, στη Βας. Ηρακλείου, στην Προξένου Κορομηλά… Αλλά και στις συνοικιακές αγορές υπάρχει πρόβλημα. «Κάποτε στην Παρασκευοπούλου έδινες «αέρα» για να βρεις μαγαζί και σήμερα όλο κι όλο πέντε μαγαζιά λειτουργούν, τα υπόλοιπα όλα είναι άδεια και έχουν ξεθωριάσει ακόμη και τα ενοικιαστήρια στις βιτρίνες. Αυτή είναι η αλήθεια», τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ