Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα νέα σχολεία που μπαίνουν σε «τροχιά» στη Θεσσαλονίκη

Σχολικά κτήρια Άνωθεν του Περιφερειακού, αλλά και σχολικές μονάδες σε δήμο Παύλου Μελά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Νέα σχολικά κτήρια μπαίνουν σε «τροχιά» στη Θεσσαλονίκη. Για τρία  σχολικά συγκροτήματα, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, το 12ο Δημοτικό Σχολείο και το 11ο Νηπιαγωγείο Δήμου Παύλου Μελά, και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου έδωσε στοιχεία χθες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ανακοινώνοντας πως συνολικά “με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν με ΣΔΙΤ οι διαδικασίες για τη δημιουργία 17 σύγχρονων βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία”.

Εν τω μεταξύ πέρα από τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, επιπλέον νέα σχολεία θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν για σχολική στέγη στην περιοχή άνωθεν του Περιφερειακού στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Αντίστοιχα νέες σχολικές μονάδες προγραμματίζονται και στο δήμο Παύλου Μελά.

Νέα σχολεία Άνωθεν Περιφερειακού

Ο υπουργός Υποδομών τόνισε πως στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, «ξεκινά η σύνταξη του αναλυτικού προϋπολογισμού και των τευχών δημοπράτησης και ελέγχεται η αρχιτεκτονική μελέτη για την έκδοση της οικοδομικής άδειας». Το έργο έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και η δημοπράτησή του θα ξεκινήσει σε έναν περίπου μήνα, στις αρχές Ιουλίου.

4f1b.jpg

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δήμου Κορδελιού Ευόσμου κ. Ιωάννης Νέστωρας Λαφαζανίδης μαζί με τον δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό

«Κυνηγούσαμε εδώ και χρόνια το έργο για το 25ο Δημοτικό Σχολείο. Προηγούμενες διοικήσεις βοήθησαν στο να βάλουν το δικό τους λιθαράκι σε αυτό τον αγώνα. Πλέον τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και περιμένουμε να δούμε την υλοποίηση του έργου. Το σχολείο θα γίνει στην περιοχή Άνωθεν του Περιφερειακού κοντά στην οδό Μακρυγιάννη», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών δήμου Κορδελιού Ευόσμου κ. Ιωάννης Νέστωρας Λαφαζανίδης. Συμπλήρωσε πως η παραπάνω περιοχή αναμένεται να ενισχυθεί με νέα σχολεία στο επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα είπε πως «θα βγουν σε δημοπρασία με ΣΔΙΤ δύο ακόμη σχολεία: το 4ο Λύκειο και το 7ο Γυμνάσιο, και ένα Ειδικό σχολείο. Παράλληλα σε θετικό κλίμα έγιναν συζητήσεις με τις Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) για την υλοποίηση του 26ου Δημοτικού Σχολείου, στην ίδια πάντα περιοχή. Στο κομμάτι άνωθεν του Περιφερειακού υπάρχει μεγάλη ανάγκη για σχολική στέγη». Εξάλλου πρόσθεσε πως μέχρι τον Οκτώβρη θα είναι έτοιμο και το 24ο Δημοτικό Σχολείο που τώρα κατασκευάζεται ξεπερνώντας τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία το προηγούμενο διάστημα.

Δύο σχολικές μονάδες στον δήμο Παύλου Μελά

Αλλαγές σε σχολικές μονάδες θα γίνουν και στο δήμο Παύλου Μελά. Ειδικότερα ο κ. Καραμανλής τόνισε πως για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, «Οι Κτηριακές Υποδομές αποφάσισαν στις 8 Απριλίου την έγκριση της Μελέτης, Διακήρυξης, Οικονομικών και Συμβατικών τευχών για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την ανάθεση της σύμβασης για την εκπόνηση Μελέτης Στατικής Επάρκειας του εν λόγου Σχολείου, η οποία είναι εξόχως σημαντική για την ασφάλεια των μαθητών. Ο προϋπολογισμός της μελέτης υπολογίζεται στις 129 χιλ. ευρώ κι έχει ενταχθεί σε ενάριθμο. Η δε καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 22α Ιουνίου».

Για το 12ο Δημοτικού Σχολείο και το 11ο Νηπιαγωγείου του Δήμου Παύλου Μελά, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το εν λόγω κτηριακό συγκρότημα πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο τριών στρεμμάτων. Ωστόσο επειδή η μελέτη του κτηρίου παρεκκλίνει από τα κτηριολογικά προγράμματα του Υπουργείου που εφαρμόζονται, για  τον λόγο αυτό συντάσσεται κτηριολογικό πρόγραμμα μετά και την βελτίωση στην Αρχιτεκτονική κάτοψη του ισογείου, προκειμένου να αποσταλεί στη Διεύθυνση Μελετών του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και να εγκριθεί. «Και εκεί είμαστε σε καλό δρόμο, ώστε να γνωρίζουμε ότι όταν θα παραδοθεί το σχολείο αυτό, θα είναι με τις προδιαγραφές που πρέπει», τόνισε.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Στο σχεδιασμό μας, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των σχολικών μονάδων της χώρας, ειδικά σε περιοχές όπως η Δυτική Θεσσαλονίκη, που έχει ιδιαίτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη» και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούμε χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις εργαλεία όπως τα ΣΔΙΤ, όπως για τα 17 σχολεία που προανέφερα. Νομίζω ότι αποτυπώνεται πως δε μένουμε στα λόγια, αλλά κάνουμε πράξεις».

 

Δήμος Παύλου Μελά: Μέχρι το καλοκαίρι ανάδοχος για άλλα τέσσερα σχολεία

4f1c.jpg

«Όποιο σχολείο χτίζεται είναι κέρδος για την κοινωνία», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Παύλου Μελά Δημήτρης Λαλές. Παράλληλα σχολίασε πως «η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει μεγάλο πρόβλημα στη σχολική στέγη και υπάρχουν ελλείψεις σχολείων γενικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «για το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης, που είναι από τα πιο παλιά σχολεία της περιοχής. Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως θα γίνει μελέτη στατικότητας και εδαφοτεχνική μελέτη. Μέχρι τις 22/6 θα έχουμε ανάδοχο για να προχωρήσουν οι εργασίες. Έπειτα ό,τι πρόβλημα πρέπει να λυθεί θα γίνει μέσω ΚΤΥΠ», ενώ για το 12ο Δημοτικού Σχολείο και το 11ο Νηπιαγωγείο του Δήμου Παύλου Μελά είπε πως «υπάρχει το οικόπεδο που θα ανεγερθούν και είναι ένα σχολικό συγκρότημα που θέλουμε εδώ και καιρό να γίνει πραγματικότητα». Εξάλλου συμπλήρωσε πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχει βρεθεί ο ανάδοχος για άλλα τέσσερα σχολεία στο δήμο που έχουν ήδη ανακοινωθεί πως θα γίνουν με ΣΔΙΤ: το 4ο Δημοτικό Ευκαρπίας, το Λύκειο Ευκαρπίας, το 3ο Λύκειο Πολίχνης και το 1ο Λύκειο Πολίχνης. «Ήδη υπάρχουν πολλές προσφορές και πιστεύουμε μέσα στο 2021 θα βρεθεί ο ανάδοχος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου υπενθύμισε πως πρόσφατα για τα προβλήματα της σχολικής στέγης στο δήμο Παύλου Μελά ενημερώθηκε ο  βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, κ. Στράτος Σιμόπουλος.

 

Χριστούγεννα του ‘21 παράδοση του 2ου Γυμνασίου Πεύκων

Ακόμα νωρίτερα από την συμβατική ημερομηνία παράδοσης (Αύγουστος 2022) φαίνεται να παραδίδεται το υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα του 12θέσιου 2ου Γυμνασίου Πεύκων και του κλειστού του γυμναστηρίου αγωνιστικών διαστάσεων, καθώς παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε ο κορωνοϊός, οι εργασίες όχι μόνο δεν πήγαν πίσω, αλλά προχώρησαν ραγδαία και έχουν περάσει πλέον στη φάση της διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων.

Την παραπάνω ενημέρωση έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκων που ξεναγήθηκαν το Σάββατο το πρωί στις εγκαταστάσεις του σχολείου και πληροφορήθηκαν από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Στέλιο Γκατζέ και τον εκπρόσωπο της τεχνικής εταιρείας, για την πορεία και την πρόοδο των εργασιών του σύγχρονου, βιοκλιματικού σχολικού συγκροτήματος του 12θέσιου 2ου Γυμνασίου Πεύκων, το οποίο θα περιλαμβάνει αίθουσες ειδικών μαθημάτων, εργαστηρίων πληροφορικής, φυσικής, χημείας, μουσικής, θεάτρου και πολλαπλών χρήσεων, αλλά και κλειστό γυμναστήριο αγωνιστικών διαστάσεων. 

Την ικανοποίησή του για την ταχεία πορεία του έργου, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, σημειώνοντας ότι «το Γυμναστήριο έχει κλείσει και βρισκόμαστε ήδη στη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων».

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δήλωσε: «Έχουμε μπροστά μας ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 7.836.300 ευρώ, που μετά από επίμονους αγώνες και σκληρή προσπάθεια, κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες του λαϊκισμού και της διαπλοκής, που επέμεναν να παρανομήσουμε και να δεχθούμε σε αυτό το οικόπεδο την τοποθέτηση ενός 6θέσιου λυόμενου, καταφέραμε να πετύχουμε την πλήρη χρηματοδότησή του από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα ένα σχολικό συγκρότημα-κόσμημα, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο που θα αναβαθμίσει τόσο την εκπαίδευση όσο και τη συνολική εικόνα του δήμου μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα δώρισε στο ΕΣΥ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών
Τα τελευταία χρόνια, έχουν διατεθεί πάνω από 80.000.000 ευρώ για δράσεις στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας και της στήριξης των...
Έξι πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα δώρισε στο ΕΣΥ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών