Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη πάει για «σφραγίδα» UNESCO και για το φαγητό της!

Η πόλη μας είναι πράγματι ένα σταυροδρόμι γεύσεων με μια μοναδική κουζίνα, τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Μ.Κ.

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στη διεκδίκηση από τη Θεσσαλονίκη μιας θέσης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.

Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθε το σχέδιο κατάρτισης της υποψηφιότητας για ένταξη στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας (Creative cities of gastronomy network).

 «Η πόλη μας είναι πράγματι ένα σταυροδρόμι γεύσεων με μια μοναδική κουζίνα, που έχει διαμορφωθεί από ποικίλες επιρροές και πολιτισμούς ανά τους αιώνες. Η μίξη πολιτισμών, ανθρώπων, υλικών αλλά και η αγάπη των Θεσσαλονικέων και των Μακεδόνων για το φαγητό μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερο και πιστοποιημένο πλεονέκτημα της πόλης μας», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας ότι παράλληλα «αναβαθμίζονται συνολικά η αγορά τροφίμου και η εστίαση, ενώ ενισχύονται οι παραδοσιακές αγορές, η τοπική τεχνογνωσία παραδοσιακών γαστρονομικών πρακτικών και μεθόδων, πάντα με περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση».

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Καραγιάννη, σημείωσε ότι ο φάκελος της Θεσσαλονίκης ήταν άρτιος και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. 

Έπρεπε όπως είπε, να παρουσιάσουμε την πόλη με τρόπο ώστε να πείσουμε για τις ευκαιρίες ανάπτυξης, για τις στρατηγικές και πολιτικές ανάπτυξης που θα ακολουθήσουμε με την υποβολή ενός μακροπρόθεσμου πλάνου τετραετίας.

«Έπρεπε να υποβάλουμε στατιστικά στοιχεία και δείκτες, να αναφέρουμε εγκαταστάσεις και χώρους προώθησης της γαστρονομίας και πολλά άλλα. Ο φάκελος μας δεν ήταν έκθεση προθέσεων ή ιδεών, κάθε πρόταση έπρεπε να τεκμηριώνεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κ. Καραγιάννη ενημέρωσε ότι η υποψηφιότητα περνάει δυο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η υποβολή στην εθνική επιτροπή που ελέγχει την ποιότητα και αποφασίζει αν θα υποβληθεί στη διεθνή επιτροπή στο Παρίσι.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να εγγράψει πόλη στο δίκτυο της Unesco και αν τα καταφέρουμε η ένταξή μας είναι μια πολιτική και κοινωνική καινοτομία και μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, τόνισε η αντιδήμαρχος. Είναι, όπως πρόσθεσε σημαντική γιατί εκτός από τις ανταλλαγές εμπειριών και τεχνογνωσίας με τις άλλες χώρες θα έχουμε και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να αναπτυχθούν τοπικές δημιουργικές βιομηχανίες.

Οι προϋποθέσεις

Σημειώνεται ότι η υποβολή της υποψηφιότητας περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας φόρμας με 15 πεδία, στα οποία η εκάστοτε υποψήφια πόλη εκθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να επιλεγεί.

Τελική ημερομηνία υποβολής είναι η 30η Ιουνίου 2021 για να επιλεγεί από την Unesco μία και μόνο πόλη από όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τη θεματική της γαστρονομίας, μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων γαστρονομίας (Gastronomy cities) 26 πόλεις από όλο τον κόσμο, όπως η Τοσκάνη, η Πόλη του Παναμά κ.ά

Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού, για να θέσει υποψηφιότητα μία πόλη θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Ο τομέας της γαστρονομίας της να παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη και να χαρακτηρίζει το αστικό κέντρο ή την ευρύτερη περιοχή της υποψήφιας πόλης

2. Να διαθέτει μία δραστήρια γαστρονομική κοινότητα με σημαντικό αριθμό παραδοσιακών εστιατορίων και διακεκριμένων σεφ

3. Να γίνεται χρήση τοπικών προϊόντων κατά την παρασκευή εδεσμάτων παραδοσιακής κουζίνας. Να γίνεται χρήση τοπικής τεχνογνωσίας και παραδοσιακών γαστρονομικών πρακτικών και μεθόδων κατά την παρασκευή των εδεσμάτων

4. Να διαθέτει παραδοσιακές αγορές τροφίμων και παραδοσιακή βιομηχανία τροφίμων

5. Να διαθέτει σημαντική παράδοση στη διοργάνωση γαστρονομικών φεστιβάλ, διαγωνισμών και άλλων διοργανώσεων με σημαντική απήχηση αλλά και στην απονομή γαστρονομικών βραβείων

6. Να επιδεικνύει σεβασμό προς το περιβάλλον και να προωθεί τη χρήση και κατανάλωση βιώσιμων, τοπικών προϊόντων

7. Να προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διατροφής και γαστρονομίας μέσα από τους εκπαιδευτικούς της θεσμούς και να συμπεριλαμβάνει προγράμματα διατήρησης της βιοποικιλότητας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των σχολών μαγειρικής.

Με την ένταξή τους στο Δίκτυο, οι πόλεις αναγνωρίζουν τη δέσμευσή τους για κοινή χρήση βέλτιστων πρακτικών, ανάπτυξη συνεργασιών που προωθούν τη δημιουργικότητα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες, ενισχύοντας τη συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή και ενσωματώνουν τον πολιτισμό στα σχέδια αστικής ανάπτυξης. Το Δίκτυο δεσμεύεται επίσης να υποστηρίξει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, την Ατζέντα του 2030 για Βιώσιμη ανάπτυξη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

elaiolado
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο
Καύσωνες, υψηλά επιτόκια και πληθωρισμός συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που ωθεί στα ύψη τις τιμές
«Τέλεια καταιγίδα» για ελαιολάδο - Προειδοποιεί ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο