Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Κανένας δε θέλει να διώξει πελάτες από το κατάστημά του»

Τι κλίμα επικρατεί στον κλάδο εστίασης για τα νέα μέτρα – Τι ζητούν

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την επιλογή της μεικτής επιχείρησης φαίνεται ότι θα επιλέξει από τις 15 Ιουλίου και μετά η μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης, καφέ και μπαρ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων. Στον κλάδο επικρατεί αναβρασμός αλλά και «μεγάλος εκνευρισμός» καθώς, όπως λένε οι επιχειρηματίες, θα «αποκλείσουμε το 60% του πληθυσμού από την επίσκεψη στα καταστήματα εστίασης».

Η Ένωση εστιατορίων, ψητοπωλών και καφέ μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε την Τρίτη 29/06/2021 σε 468 επιχειρηματίες της εστίασης μέσω viber και η οποία διήρκησε 24 ώρες το 85% θα δηλώσει την επιχείρησή του μεικτή, 6% θα δέχονται αμιγώς εμβολιασμένους ενώ ένα 9% δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Όπως δήλωσε μιλώντας χθες στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο γ.γ. της Ένωσης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, η έρευνα εξακολουθεί να «τρέχει» και ενώ αυξάνεται το νούμερο όσων συμμετείχαν τα ποσοστά παραμένουν στα ίδια επίπεδα, γεγονός που δείχνει ότι η πλειοψηφία των επαγγελματιών θα επιλέξουν να μην δέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους στα καταστήματά τους.

«Κανένας δε θέλει να διώξει πελάτες από το κατάστημά του», όπως λέει ο κ. Επιτροπίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. «Αν κάνεις το κατάστημα μόνο για εμβολιασμένους, αποκλείεις αυτομάτως το 60% και παραπάνω του κόσμου που δεν έχει εμβολιαστεί», όπως λέει.

Στο μεταξύ, η επιλογή της λειτουργίας του καταστήματος ως μεικτού, σημαίνει ότι θα μπορεί να λειτουργεί με πληρότητα 50% στον εσωτερικό χώρο, ενώ όσες επιχειρήσεις δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα λειτουργούν με 85% πληρότητα στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης τα καταστήματα που δε διαθέτουν εξωτερικό χώρο και τα οποία αποτελούν ένα 15-20% του συνόλου των καταστημάτων εστίασης, μετά από τόσο καιρό lockdown και περιοριστικών μέτρων ζητούν να ανοίξουν «έστω και με 50%». Τα καταστήματα που έχουν εξωτερικούς χώρους έτσι κι αλλιώς μπορούν να δουλεύουν και με τους εξωτερικούς χώρους, όπως σημειώνει. Αυτό που ενδιαφέρει όσους δουλεύουν με εσωτερικό χώρο είναι να μπορέσουν να ανοίξουν και να δουλέψουν ώστε να προσφέρουν στις οικογένειές τους «γιατί έχουν καταστραφεί οικονομικά».

Τι ζητούν

Οι επιχειρηματίες ζητούν να είναι ελεύθερη η επιλογή του κάθε επιχειρηματία αν θα μετατρέψει το κατάστημά του σε αμιγή ή μεικτό χώρο να είναι δηλαδή προαιρετικό και στα μεικτά καταστήματα ζητούν να υπάρχει ταμπέλα στον εξωτερικό χώρο που να γράφει ότι στο συγκεκριμένο κατάστημα μπορούν να εισέρχονται και μη εμβολιασμένοι, «ούτως ώστε να είναι στην ευθύνη του κάθε πελάτη όταν εισέρχεται στο κατάστημα».

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται από την πλευρά των επαγγελματιών είναι το κόστος που θα επωμίζεται ο πελάτης για το rapid ή το μοριακό τεστ. Ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί και τα σελφ τεστ.

Θα χρειαστούν προσλήψεις

Επιπλέον, οι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν τονίσει ότι με τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή θα επέλθει σημαντική αύξηση κόστους για τις επιχειρήσεις, καθώς θα πρέπει να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό για τον έλεγχο των πελατών τους. Ζητούν επιδότηση "για να μπορούμε να προσλάβουμε άτομα για την υποδοχή. Γιατί μόνο το 3% των καταστημάτων έχει υποδοχή. Το υπόλοιπο 97% θα πρέπει να προσλάβει 3 άτομα (για δυο βάρδιες και κάλυψη ρεπό)", όπως τονίζει ο κ. Επιτροπίδης. Πρόκειται για θέματα που θα προωθηθούν στην κυβέρνηση μέσω της Ομοσπονδίας.

Οι επαγγελματίες τελούν σε αναμονή για να ενημερωθούν σχετικά με το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι αλλά σημειώνουν ότι όπως φαίνεται θα πάμε σε αυστηρές ποινές για παραβάτες. «Συζητάνε ακόμα και τη σφράγιση του καταστήματος στην πρώτη παράβαση, κάτι που θα είναι εξοντωτικό για τα καταστήματα», υπογραμμίζει ο κ. Επιτροπίδης. «Κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι ένστολοι το μεταφέρουν στον ιδιωτικό τομέα και οι ένστολοι θα ελέγχουν μόνο τους ιδιοκτήτες», προσθέτει. Ακόμα και στα πλοία, όπως τονίζουν ένστολοι βλέπουμε ότι διενεργούν τον έλεγχο «ενώ σε μας θέλουν να το κάνει ο ιδιωτικός τομέας, ο επιχειρηματίας».

Από Σεπτέμβριο θα φανούν τυχόν μόνιμα λουκέτα

Σε ότι αφορά την κίνηση στα εστιατόρια, καφε-μπαρ, και ψητοπωλεία στη Θεσσαλονίκη ο κ. Επιτροπίδης αναφέρει ότι ξεκίνησε πολύ δυναμικά τον πρώτο ενάμιση μήνα μετά το άνοιγμα, άλλα από εκεί και πέρα η κίνηση ομαλοποιήθηκε, όπως συμβαίνει εξάλλου κάθε φορά τέτοια εποχή. Πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της πόλης. «Πάρα πολλοί θα κλείσουν από τις 2 Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου. Το πόσοι θα ανοίξουν μετά με αυτές τις συνθήκες, μόνο για εμβολιασμένους ή με τεστ δε ξέρουμε. Έτσι κι αλλιώς όσοι πήραν Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 δεν μπορούν να κλείσουν τα καταστήματά τους ούτε να κάνουν απολύσεις έως το τέλος του Αυγούστου. Επομένως θα φανούν όλα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Απειλή το φλοιοφάγο έντομο για το Σέιχ Σου - Έκκληση για άμεση δράση
Οι προτάσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για να μην επέλθει και φέτος καταστροφή εξαιτίας του φλοιοφάγου εντόμου
Θεσσαλονίκη: Απειλή το φλοιοφάγο έντομο για το Σέιχ Σου - Έκκληση για άμεση δράση
Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία
Πιστεύουμε ότι χωρίς αυξημένη πίεση, η Ρωσία δεν θα λάβει πραγματικά πρακτικά μέτρα για να τερματίσει τον πόλεμο, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ζελένσκι: Δεν πιστεύω ότι η Ρωσία θα σεβαστεί την επικείμενη τριήμερη εκεχειρία