Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Βράζει» η πόλη – Η περιοχή που κατέγραψε 40,4 βαθμούς κελσίου

ilios-kaysonas

Στους 44,6 βαθμούς κελσίου η μεγαλύτερη θερμοκρασία στη χώρα που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Συνεχίζεται η επέλαση του καύσωνα σε όλη τη χώρα με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να καταγράφει κατά τη διάρκεια του μεσημεριού ακραίες θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές ξεπερνούν τους 40 βαθμούς κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα έδινε περιοχές οι οποίες θα κατέγραφαν και 44 βαθμούς ενώ η μέγιστη θερμοκρασία που προέβλεπαν για τη Θεσσαλονίκη οι μετεωρολόγοι ήταν 40 βαθμούς κελσίου. 

Με ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου δείχνει πως επιβεβαιώθηκαν τα προγνωστικά μοντέλα αφού σε 113 από τους 432 μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών με τη μέγιστη να καταγράφεται στα Αρφαρά Μεσσηνίας με 44,6 βαθμούς!

Και στη Θεσσαλονίκη, όπως και σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, επικράτησαν επικράτησε ακραία ζέστη προκαλώντας στους πολίτες δυσφορία. Μία περιοχή όμως κατέγραψε την μεγαλύτερη θερμοκρασία ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς και αυτή ήταν το Κορδελιό - Εύοσμος όπου ο μετεωρολογικός σταθμός εκεί "έγραψε" 40,4 βαθμούς κελσίου.

Δείτε την ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου και τον πίνακα με τις μέγιστες θερμοκρασίες που έδωσε στη δημοσιότητα:

113 από τους 432 μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών (19 λιγότεροι από χθες) κατέγραψαν σήμερα το μεσημέρι θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου!

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Saturday, July 31, 2021
megistes-thermokrasies-31-7

 

Οδηγίες προφύλαξης:

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.
  • Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιισταμινικά, Β' αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Την Παρασκευή σε δίκη πατέρας αρνητής για επεισόδιο σε σχολείο
Την Παρασκευή θα δικαστεί στο Αυτόφωρο ο πατέρας αρνητής των self test για το επεισόδιο που προκάλεσε σε δημοτικό σχολείο 21/09/2021
Θεσσαλονίκη: Την Παρασκευή σε δίκη πατέρας αρνητής για επεισόδιο σε σχολείο
Καπραβέλος: Ασθενείς απειλούν γιατρούς για να μην τους διασωληνώσουν
«Η κοινωνία πρέπει να αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου...
Καπραβέλος: Ασθενείς απειλούν γιατρούς για να μην τους διασωληνώσουν