Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συναγερμός σε 18 περιοχές για τοπικό lockdown – Και σε Θεσσαλονίκη/Χαλκιδική

Τι θα κρίνει αν η κυβέρνηση "πατήσει" τελικά το κουμπί των τοπικών lockdown στις πορτοκαλί περιοχές

Το κουμπί των τοπικών περιοριστικών μέτρων, χωρίς δισταγμό, ετοιμάζεται να πατήσει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που τα υγειονομικά δεδομένα επιδεινωθούν δραματικά στις περιοχές που έχουν τεθεί σε υψηλή επιδημιολογική επιτήρηση το επόμενο δεκαήμερο.

Η αποφασιστικότητα του κυβερνητικού επιτελείου να προχωρήσει σε νέα μέτρα -ακόμη και τις ημέρες κορύφωσης της φετινής τουριστικής κίνησης- αποτυπώνεται ευκρινώς στη δραματική έκκληση που απηύθυνε στα τέλη της εβδομάδας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δείχνοντας στον χάρτη τις υποψήφιες για lockdown περιοχές.


Εκτός από τη Μύκονο και την Ιο, που απέχουν οριακά ένα βήμα από τα νέα μέτρα, αυξημένες πιθανότητες να επιβληθούν νέοι περιορισμοί εμφανίζουν ακόμη η Ζάκυνθος, η Τήνος, η Λευκάδα, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, εξίσου πιθανό τις τελευταίες ώρες είναι το τοπικό lockdown και για κάποιες από τις περιοχές που εισήλθαν μόλις στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί), δηλαδή τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, ΧαλκιδικήςΚοζάνηςΦλώριναςΒοιωτίας, ΕύβοιαςΜεσσηνίας και Τήνου, όπως και τους δήμους Σπετσών, Παξών και Χίου.

Με 18 πλέον προβληματικές περιοχές στον χάρτη της χώρας, κριτήριο για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου μέτρων αποτελεί ο απόλυτος αριθμός των νοσηλειών ανά νησί ή ηπειρωτική περιοχή, δείκτης ο οποίος κατευθύνει τις όποιες αποφάσεις των ειδικών, σε συνάρτηση με την αναλογία μόνιμων κατοίκων και τουριστών.

Για παράδειγμα, μπορεί τελικά η Μύκονος, που διαθέτει περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους και πάνω από 100.000 επισκέπτες μεσοσταθμικά αυτή την περίοδο, να υπερβεί τον σκόπελο ενός νέου (δεύτερου) lockdown αν οι νοσηλείες στο νησί παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα.

Στον αντίποδα, δεν αποκλείεται οι νέοι περιορισμοί να επιβληθούν σε προορισμούς με λιγότερο νεανικό κοινό, αλλά μεγαλύτερη ροή ασθενών στις τοπικές δομές υγείας ή σε σημεία με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού, όπου είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί ο ιός σε ευάλωτες ηλικίες.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε για άλλη μία φορά αυτή την εβδομάδα όλους τους πολίτες 50-55 ετών και άνω «να πάνε τώρα το καλοκαίρι να εμβολιαστούν», προτού φτάσει ο Δεκαπενταύγουστος και πολλαπλασιαστεί η ενδοοικογενειακή διασπορά.

Μέχρι τότε, το αν και πόσες περιοχές τεθούν τελικά σε καθεστώς νέων περιορισμών θα κριθεί ακόμη από τον μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων στην Ελλάδα (σε αυτή τη φάση είναι τα 25 έτη), αλλά και το ποσοστό των ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι πολίτες αποκρούουν προσώρας το πρώτο κύμα πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.

Δείτε το ρεπορτάζ του ANT1:

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ