Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σαρηγιάννης: «Ίσως και 6.000 κρούσματα τη μέρα στο τέλος του Σεπτέμβρη»

Δηλώσεις στο TyposThes.gr του καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, για τα κρούσματα του κορωνοϊού, και το τί μέλλει γενέσθαι, ειδικά με την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

"Μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και στα 6.000 κρούσματα το φθινόπωρο αν δεν ληφθούν μέτρα", τονίζει στο TyposThes, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ σημειώνει ότι όλα εξαρτώνται από το τί θα γίνει με τον ρυθμό των εμβολιασμών. Ο κ. Σαρηγιάννης, διατυπώνει το σκεπτικό του με βάση τα σημερινά δεδομένα, "δεν κάνω προβλέψεις ΠΡΟΠΟ", τονίζει, "είναι σενάρια μα βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα". Επιπλέον ο καθηγητής του ΑΠΘ, αναφέρεται στην προοπτική της αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, πριν δημιουργηθούν προβλήματα και πίεση στο Σύστημα Υγείας, ενώ εστιάζει και στον σημερινό αριθμό την διασωληνωμένων, στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά φυσικά και στους εμβολιασμούς και κατά πόσο αυτοί είναι απαραίτητοι: "Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κάνει κάποιος το εμβόλιο", τονίζει χαρακτηριστικά.

"Μπορούμε να φτάσουμε και στα 6.000 κρούσματα το φθινόπωρο"

"Για το τέλος του μήνα πανελλαδικά βλέπω να είμαστε γύρω στα 3.720 περίπου κρούσματα, σε έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο. Χθες αυτός ο δείκτης ήταν στα 3.280. Αυτό που λέω εγώ τώρα είναι ότι μπορούν να γίνουν 3.720, στο τέλος του μήνα. Όχι δραματική διαφορά αλά πάντα αυξανόμενη", τονίζει στο TyposThes, ο κ. Σαρηγιάννης και συνεχίζει: "Το πρόβλημα δεν είναι το τέλος του μήνα αλλά το φθινόπωρο. Διότι μπαίνουμε στο φθινόπωρο με σημαντική διαφορά. Για τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί το τί θα γίνει από τον ρυθμό των εμβολιασμών... Όμως μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και στα 6.000 κρούσματα το φθινόπωρο αν δεν ληφθούν μέτρα. Καταλαβαίνετε ότι όταν κάνω προβλέψεις, δεν κάνω προβλέψεις ΠΡΟΠΟ, είναι σενάρια μα βάση τα δεδομένα που έχουμε τώρα... Αν λοιπόν η κυβέρνηση πει δεν θέλω να δω 4.500 κρούσματα, και πάρει μέτρα περιορισμού, αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα, να είμαστε καθαροί. Αλλά χωρίς αλλαγή, χωρίς λήψη άλλων μέτρων και με άνοιγμα των σχολίων, όπως προγραμματίζεται, με το ρυθμό εμβολιασμού να είναι αυτός που είναι, όχι κάτι υπερβολικά αυξημένο, μπορούμε να φτάσουμε ακόμα και στα 6.000 κρούσματα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και βεβαίως μετά υπάρχει μια συνέχιση της ανάπτυξης...".

Συνεχίζοντας ο κ. Σαρηγιάννης, τονίζει στο TyposThes ότι "αν γίνει αυτό που λέω, τότε θα δούμε ένα πικ και πάνω από 6.000 κρούσματα στα μέσα Οκτωβρίου, το οποίο βεβαίως μετά θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται γιατί προφανέστατα θα έχουν νοσήσει πολλοί. Συν το ότι θα έχει αυξηθεί και ο εμβολιασμός. Οπότε εδώ εξαρτάται και πώς θα το χειριστούμε σαν σύνολο. Αν θα εμβολιαστούμε, και άρα θα αποφύγουμε τα κρούσματα και θα δημιουργήσουμε την ανοσία, ή αν δεν θα εμβολιαστούμε και θα δημιουργηθεί ανοσία με τα κρούσματα".

 

"Στο 78% σαν ανοσία, δημιουργείς πρόβλημα στη διασπορά του ιού"

Όσον αφορά το τί προβλέπει ποσοστιαία για την εξέλιξη του κουρωνοϊού με την επιστροφή των αδειούχων του Καλοκαιριού, τονίζει τα εξής: "Όλα αυτά, μέσα και η κοινωνική συμπεριφορά, λαμβάνονται υπ' όψιν. Η επιστροφή των αδειούχων, το άνοιγμα των σχολείων κλπ. Εκείνο που δεν έχουμε λάβει υπόψιν, ο ρυθμός των εμβολιασμών να είναι σταθερός. Ας πούμε στις 30.000 που είναι τώρα, κα συνεχίζεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν σταματάει, δεν μπαίνει σε οροφή, συνεχίζεται... Τώρα, αν το κάνουμε αυτό θα φτάσουμε σε ένα 63% - 65% των εμβολιασμένων πλήρως, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ τώρα είμαστε στο 55%. Αλλά ενδιάμεσα υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 5% του πληθυσμού ο οποίος έχει νοσήσει και αναρρώσει. Εννοώ αποδεδειγμένα. Με βάση την εκτίμηση που κάνουμε", συνεχίζει ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο TyposThes, "για την συνολική διασπορά στην κοινότητα, ότι αντιστοιχεί άλλο ένα περίπου 10%, άρα συνολικά συν 15%, οπότε το 63% φτάνει στο 78% σαν ανοσία κι εκεί πια είναι κανείς κοντά. Μάλλον εκεί δημιουργείς πρόβλημα στη διασπορά του ιού, γι' αυτό και λέω ότι μετά θα αρχίσουμε να έχουμε μιαν αποκλιμάκωση. Το θέμα είναι να φτάσουμε σε αποκλιμάκωση πριν δημιουργηθούν προβλήματα και πίεση στο Σύστημα Υγείας", λέει χαρακτηριαστικά.

 

Για τους διασωληνωμένους

Αναφορικά με τους διασωληνωμένους στη Θεσσαλονίκη, μας λέει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 59 τον αριθμό, "δεν είναι σημαντικός αριθμός, είναι ένας αριθμός ελεγχόμενος", τονίζει. Ωστόσο, με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται, μεγαλώνει και η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία. Η εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη είναι πως οι ανάγκες για διασωληνωμένους πανελλαδικά θα φτάσουν τις 740 γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ηλικίας 18 έως 39 ετών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υγείας μπορεί να το αντέξει, αλλά είναι αναπόφευκτη η πίεση, η οποία δημιουργεί μία αλυσίδα προβλημάτων. Παράλληλα, σημειώνεται αύξηση ποσοστού μολύνσεων και στα παιδιά.

 

Η μετάλλαξη Δέλτα

Όσον αφορά την στη μετάλλαξη Δέλτα, μας λέει ότι "έχει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ότι μπορεί να μεταδοθεί εύκολα, γρήγορα, που σημαίνει ότι χρειάζεται λίγος χρόνος επαφής ανάμεσα σε έναν που είναι φορέας κι έναν ο οποίος δεν έχει ανοσία για να κωλύσει. Χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα περίπου ενώ με το αρχικό στέλεχος χρειάζονται γύρω στα 15 λεπτά για να αναπτυχθεί το φορτίο. Και όσο πιο πολλές επαφές κάνουμε τόσο πιο εύκολα μεταδίδεται γι' αυτό και βλέπουμε να κατεβαίνει η διασπορά, η μόλυνση στις μικρότερες ηλικίες. Οι πιο νέοι συνήθως έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα, ποιο πολλές επαφές", τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.

 

"Να χρησιμοποιηθούν συσκευές απολύμανσης του αέρα"

Αναφερόμενος στην επικειμένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, και τον συγχρωτισμό των μαθητών στα σχολεία και τις σχολικές αίθουσες, προτείνει εμφατικά τις συσκευές απολύμανσης του αέρα: "Για τα σχολεία, η μόνη επιλογή που έχεις είναι οι διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας", τονίζει. "Θέλω να προτείνω σ' αυτό, εκεί που χρειάζεται, γιατί δεν χρειάζεται παντού, να χρησιμοποιηθούν συσκευές απολύμανσης του αέρα, -γιατί είναι αποδεδειγμένο, έχουμε κάνει πάρα πολλά πειράματα κι εμείς, και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία-, και στα σχολεία και βεβαίως είναι απαραίτητο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς".

Τέλος, κλείνοντας ο καθηγητής του ΑΠΘ,  τονίζει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. "Είναι απαραίτητοι οι εμβολιασμοί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην το κάνει κανείς", λέει χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς