Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Γυμναστική σαν αγώνας μετ’ εμποδίων από τις 13/9

Οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν μόνο με προσκόμιση rapid test, όλοι οι πελάτες θα είναι με μάσκες, ενώ σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες θα μπορεί να τους γίνεται έλεγχος μέσω του Covid Free App

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με μάσκες, αποστάσεις, ραντεβού και με πιστοποιητικά θα μπαίνουν στα γυμναστήρια οι αθλούμενοι. Μάλιστα από τις 13/9 που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να προσέρχονται μόνο με την προσκόμιση rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου, το οποίο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 48ωρο. Οι εμβολιασμένοι και οι έχοντες νοσήσει εντός εξαμήνου από την άλλη πλευρά θα πρέπει να προσκομίσουν στην γραμματεία το ανάλογο πιστοποιητικό, ενώ η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να ζητά στην είσοδο και να κάνει ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής «Covid Free App».

Όλα αυτά φέρνουν…. πονοκέφαλο τόσο στους πελάτες, όσο και στους ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων. Η οικονομική επιβάρυνση για τα rapid είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που είναι πιθανό να οδηγήσει αρκετούς πολίτες στην απόφαση να μην ανανεώσουν τις συνδρομές τους.

Κληθείς να σχολιάσει τα νέα δεδομένα σχετικά με τα δύο rapid ανά εβδομάδα ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Φακής σημείωσε πως «πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιο που έλαβε η κυβέρνηση για όλες τις δραστηριότητες». «Το θετικό είναι πως στη δική μας περίπτωση επιτρέπονται στους εσωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι αρκεί να έχουν κάνει δύο rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα ελέγχου, τα οποία θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 48ωρο πριν την προσκόμισή τους στην γραμματεία. Αντίθετα πχ στην εστίαση δεν επιτρέπονται καθόλου οι ανεμβολίαστοι» συμπλήρωσε.

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε πως «σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι ως κλάδος», με δεδομένη φυσικά τη δύσκολη χρονιά που πέρασε στην οποία τα γυμναστήρια παρέμειναν από τον Μάρτιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020 και από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Ιούνιο 2021, κλειστά χάνοντας δύο περιόδους αιχμής προσέλευσης των πολιτών σε αυτά (Άνοιξη 2020 και Άνοιξη 2021), αλλά και ανανεώσεις συνδρομών.

 

Υπόμνημα διαμαρτυρίας Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων

gymnas.jpg

Έντονη ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων στα νέα δεδομένα με τα rapid test για τους ανεμβολίαστους. Χαρακτήρισαν την εξαγγελθείσα απόφαση «αβάσιμη, απαράδεκτη, ακατανόητη και ανεδαφική».

Μάλιστα το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαδικού οργάνου των γυμναστηρίων, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, εκφράζοντας την αντίθεσή του. Το υπόμνημα αυτό θα κοινοποιηθεί και στους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων καταθέτει μια σειρά από εμπεριστατωμένα επιχειρήματα και τεκμηριώνει ότι ο συγκεκριμένος περιορισμός είναι αβάσιμος και ανεδαφικός.

Όπως τονίζει ο Σύνδεσμός ο Σεπτέμβρης που θα εφαρμοστεί το μέτρο για τα υποχρεωτικά rapid test για ανεμβολίαστους, «είναι ο μήνας με τις περισσότερες εγγραφές μελών, καθώς και ανανεώσεις ετήσιων προγραμμάτων σωματικής άσκησης, οπότε το μέτρο αυτό θα αποτελέσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα των εγγραφών στα γυμναστήρια».

Επίσης το γεγονός πως οι πελάτες θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα αυξάνει το κόστος της γυμναστικής τους. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι «η μέση τιμή χρέωσης των παρεχόμενων από τα γυμναστήρια υπηρεσιών σωματικής άσκησης δεν ξεπερνά τα 20€ τον μήνα, ενώ η πραγματοποίηση 8 τουλάχιστον rapid test τον μήνα κοστίζουν 80€». Στα παραπάνω μπορεί κανείς να προσθέσει το γεγονός πως ο μεγαλύτερος όγκος της ηλικιακής διαστρωμάτωσης μελών των γυμναστηρίων κυμαίνεται μεταξύ 18 και 30 ετών. Η ηλικιακή αυτή κατηγορία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών και παράλληλα σε μεγάλο ποσοστό δεν έχει σταθερά εισοδήματα ή έχει χαμηλό μισθό.

«Σίγουρα θα χάσουμε ένα μεγάλο ποσοστό πελατών που έχει αποφασίσει να μην εμβολιαστεί», σχολίασε ο κ. Φάκης, όμως τόνισε πως «όταν όλος ο κόσμος και οι επιχειρήσεις υποφέρουν, πρέπει να ακολουθήσουμε τους κανόνες και τα μέτρα».

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων σημειώνει ότι την πελατεία που θα χάσουν τα γυμναστήρια μπορεί να σπεύσουν να την πάρουν άτομα που προσφέρουν παράνομα υπηρεσίες σωματικής άσκησης σε διάφορα μέρη (πυλωτές, πάρκα, γήπεδα κλπ).

Όλα πάντως θα φανούν από τις 13/9 οπότε και ουσιαστικά αρχίζει η νέα σαιζόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ