Από τον ανασχηματισμό που συζήτησε με τους βουλευτές της ΝΔ, μέχρι τις εξελίξεις στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, αλλά και την εικόνα της πραγματικής οικονομίας της πόλης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες συναντήσεις στο ΥΜΑΘ εν όψει της ΔΕΘ και για περισσότερες από τέσσερις ώρες έλαβε μια πλήρη εικόνα από τους αρμόδιους φορείς. Από τα άδεια μαγαζιά στην Τσιμισκή, που του έθεσε ο πρόεδρος του ΕΣΘ, μέχρι την πρόταση Ζέρβα για αναπλάσεις γύρω από τους σταθμούς του Μετρό, ο Κ. Μητσοτάκης έφυγε από την πόλη, έχοντας στα χέρια του τα αιτήματα της περιοχής.
Πιάνοντας χρονικά το νήμα της γεμάτης χθεσινής ημέρας, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους βουλευτές ΝΔ από την Α’ και την Β’ Θεσσαλονίκης, όπου και τέθηκαν επί τάπητος τα μεγάλα πρότζεκτς της πόλης.
Σιμόπουλος: Προχωράει το Μετρό δυτικά
Όπως δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης που διήρκησε περίπου μια ώρα ο Στράτος Σιμόπουλος, η συνάντηση ήταν πολύ παραγωγική και ουσιαστική ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει σε βάθος τα θέματα της Θεσσαλονίκης. "Συζητήσαμε κυρίως για τις υποδομές της πόλης, το μετρό και την επέκτασή του δυτικά, το καινούργιο παιδιατρικό νοσοκομείο και τις προσβάσεις του, τον ΟΑΣΘ και γενικώς έργα τα οποία πραγματικά βγάζουν τη Θεσσαλονίκη από την κατάσταση στην οποία είναι σήμερα και μπορούν να της δώσουν τη δυνατότητα να προχωρήσει μπροστά", τόνισε ο κ. Σιμόπουλος σημειώνοντας τη δέσμευση ότι "το μετρό δυτικά προχωράει".
Καράογλου: Ο Μητσοτάκης αγαπάει ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη
Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Καράογλου επεσήμανε ότι είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αγαπάει και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη. Όπως σημείωσε ο κ. Καράογλου συζητήθηκαν τα έργα υποδομής "και διαπιστώσαμε ότι όλα βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο και επίπεδο". Επεσήμανε ότι παρόντες στην συνάντηση ήταν και αρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι όπου χρειάστηκε έκαναν παρεμβάσεις "για να διαβεβαιώσουν ότι όλα προχωρούν με βάση το σχεδιασμό".
Ευθυμίου: Άκουσε τους βουλευτές ο πρωθυπουργός
Η κ. Άννα Ευθυμίου είπε ότι "εμπεδώθηκε έμπρακτα το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη Θεσσαλονίκη". Άκουσε, όπως είπε τους βουλευτές. Προσωπικά η ίδια έδωσε έμφαση στο θέμα της νέας γενιάς και του δυναμικού που έχει η Θεσσαλονίκη εδώ ώστε να δοθεί περισσότερη έμφαση σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.
Κούβελας: Έργα υπό την συνεχή παρακολούθηση Μητσοτάκη
Τέλος, ο κ. Δημήτρης Κούβελας είπε ότι στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον του για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα μεγάλα πρότζεκτς, έργα και πρωτοβουλίες που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά, με γρήγορους ρυθμούς. Είναι υπό τη συνεχή παρακολούθηση του ίδιου του πρωθυπουργού και όσα έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας συμφωνήσαμε ότι θα τρέξουν από τον επόμενο μήνα με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς".
Τι ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς
Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την επιχειρηματικότητα κατέθεσαν οι παραγωγικοί φορείς της πόλης. Ειδικότερα, παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο γ. γ. του ΕΕΘ κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Κ. Αθανασιος Σαββάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, ο πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος. Στη συνάντηση με τους φορείς παρίσταντο και ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστας καθώς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ παρόντες ήταν και υπουργοί.
Φιλιππίδης: Φόβοι για ντόμινο από λουκέτα
Τα προβλήματα του εμπορίου έθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης. «Καταρχάς έθεσα τα προβλήματα του εμπορίου του είπα ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης και τα χρήματα τα οποία ξοδεύτηκαν φοβάμαι ότι θα έχουμε παρά πολύ κόσμο που δεν θα τα βγάλει πέρα στη διάρκεια του χρόνου γιατί δυστυχώς λίγες επιχειρήσεις έχουν πάρει και το ΤΕΠΙΧ Ι και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Από εδώ και περά μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι τον Νοέμβριο λήγει και η προστασία των επιταγών και τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι πρέπει η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο εμπόριο γιατί χωρίς εμπόριο είναι άχρηστη ακόμη και η παραγωγή. Το εμπόριο θα πρέπει να προστατευθεί και να μη χάσουμε ούτε ένα συνάδελφο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους και συνέχισε λέγοντας: «Νομίζω ο πρωθυπουργός κατάλαβε αυτά που του είπα και πιστεύω ότι θα δράσει. Και μακάρι να το κάνει γιατί θα είναι σε όφελος της πραγματικής οικονομίας. Αλλιώς θα προβλήματα θα είναι και στην κυβέρνηση αλλά και στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία».
Ερωτηθείς για τα λουκέτα στην αγορά, ο πρόεδρος του ΕΣΘ υπενθύμισε ότι τα λουκέτα έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2020 και ότι ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της Ελλάδας, η Τσιμισκή, έχει 10 ξενοίκιαστα μαγαζιά, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ, ενώ αν πάμε σε μικρότερους δρόμους «τα πράγματα αγριεύουν ακόμη περισσότερο». Εμείς, όπως συμπλήρωσε, «δε φοβόμαστε τα λουκέτα που βλέπουμε σήμερα γιατί δεν είναι ο κανόνας. Φοβόμαστε το ντόμινο των λουκέτων, το οποίο φοβάμαι ότι θα ξεκινήσει από το Φθινόπωρο και μετά. Γιατί εάν ξεκινήσει το ντόμινο των λουκέτων τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για όλους».
Θεοτόκης: Να συνεχιστεί η στήριξη στις επιχειρήσεις
Από την πλευρά του, ο γ.γ. του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, επεσήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι στη συνάντηση από το ΕΕΘ τονίστηκαν οι 3 άξονες των προβλημάτων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή. Όπως είπε στο ΕΕΘ με τα 47.000 μέλη υπάρχουν 3 μεγάλοι κλάδοι: τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (περίπου 8.000), οι τουριστικές επιχειρήσεις όλων των βαθμίδων (μικρά δωμάτια, τουριστικά γραφεία, ιδιοκτήτες λεωφορείων κλπ) και τα καταστήματα εμπορίου. «Είναι επιβεβλημένο να συνεχιστεί η στήριξη στις επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Θεοτόκης. Όπως είπε μελετώντας τα στοιχεία για τα χρήματα που δόθηκαν για τη βοήθεια των επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη θα δει κανείς ότι τα περισσότερα χρήματα έχουν δοθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις, «άρα υπάρχει μια αναντιστοιχία». Για τον τουρισμό τόνισε ότι πράγματι από τα τέλη Ιουνίου, Ιούλιο και Αύγουστο, οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα δωμάτια, δούλεψαν αλλά αυτό δεν θα είναι ικανό για να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις. Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είπε ότι συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα. «Μπαίνουμε στο χειμώνα και όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω πανδημίας θα πρέπει να συνεχιστούν». Ένα ακόμη θέμα που τέθηκε είναι η θεσμική αναβάθμιση των επιμελητηρίων μέσα από εξειδικευμένο εκσυγχρονισμό του νόμου που θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εκπροσώπηση αλλά και της πληροφόρησης που λαμβάνει το υπουργείο. Τέλος, αυτό που προβληματίζει όλους εμάς όχι μόνο ως επαγγελματίες αλλά και ως κατοίκους είναι ποιο είναι το όραμα της πόλης, είπε ο κ. Θεοτόκης. «Τονίσαμε στην κυβέρνηση παρουσία και του Περιφερειάρχη και του δημάρχου, ότι θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να έχει ένα κεντρικό όραμα , να ξέρουμε πως θα είναι η πόλη μας τα επόμενα 10 χρόνια είτε επιλέγουμε να ζήσουμε σε αυτήν είτε να επιχειρήσουμε», επισήμανε.
Σαββάκης: Η μεταποίηση να επανέλθει στο επίκεντρο
Τέσσερις δέσμες προτάσεων ανέπτυξε στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα για την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Αυτές είναι :
- Μείωση λειτουργικού κόστους
- Παραγωγικές επενδύσεις για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
- Αγορά εργασίας
- Καινοτομία - ψηφιακός μετασχηματισμός – «πράσινη» μετάβαση
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΒΕ επανέφερε προς τον Πρωθυπουργό το μεγάλο θέμα της εξυγίανσης των σχέσεων βιομηχανίας και αλυσίδων λιανεμπορίου – (καθαρές τιμές).
Ο κ. Σαββάκης δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΕ ότι «η επαναφορά της χώρας στην ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία σύγχρονου κράτους στο οποίο θα δραστηριοποιούνται χωρίς εμπόδια δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να στοχεύσουν στη δημιουργία ισχυρής επιχειρηματικής βάσης, με τη βιομηχανία και την μεταποίηση στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας. Μετά από δύο απανωτές κρίσεις, η μεταποιητική βάση της χώρας δείχνει αξιοσημείωτες αντοχές. Πλέον όμως απαιτείται η θεσμοθέτηση μέτρων για την επανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την επαναφορά της σε τροχιά ανάπτυξης.»
Καπνοπώλης: Να ενεργοποιηθούν ενισχυτικά μέτρα για την επιχειρηματικότητα
Την ενεργοποίηση ενισχυτικών μέτρων για την επιχειρηματικότητα για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία, ζήτησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης από τον πρωθυπουργό.
«Έχοντας μπροστά μας ένα νέο κύμα της πανδημίας, που δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι, τελικά, το αποτύπωμα του για τη δημόσια υγεία, η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να μείνει μόνη και αβοήθητη. Ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολος. Κατά συνέπεια, η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της μεταποίησης από την πολιτεία αποτελεί αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί για όσο καιρό απαιτηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, ο οποίος παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του επιμελητηρίου.
«Αν η αβεβαιότητα που επικρατεί συνεχίσει να υφίσταται και τους επόμενους μήνες, αρκετές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο δίλημμα να εξέλθουν, ή όχι από τον επαγγελματικό στίβο. Δεδομένου πως οι υποχρεώσεις συνεχώς αυξάνονται δεν αποκλείεται ο αριθμός των βιοτεχνιών που θα κατεβάσουν ρολά να αυξηθεί σημαντικά. Ως επιμελητηριακή κοινότητα καταθέσαμε εγγράφως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το αίτημα για απομείωση του χρέους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο αντίστοιχης «συγχώρεσης» χρεών των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αίτημα το οποίο θα πρέπει να εισακουστεί» ανέφερε ο κ. Καπνοπώλης τονίζοντας πως «πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με την υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων και μέτρων, που θα στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου δημοσιονομικού χώρου για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, ευνοϊκό προς την ανάπτυξη».
Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ ζητά:
-Ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με χαμηλότερους συντελεστές για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να στηριχτούν οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Μεταξύ άλλων, οι βασικότερες προτάσεις είναι οι εξής:
- νέες κλίμακες ΕΝΦΙΑ για μείωση 8% κατά μέσο όρο το 2022 και σταδιακή κατάργηση.
- πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης,
- μείωση κατά 50% αρχικά και κατάργηση εν συνεχεία του τέλους επιτηδεύματος,
- μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% από το 24%,
- μείωση του συντελεστή των εταιρειών που συγχωνεύονται από 22% σε 11%,
- καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%.
- λήψη μέτρων ώστε να μπει φρένο, μέσω των αρμοδίων υπουργείων και αρχών, στις υπέρογκες αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες. Το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια επηρεάζει δραματικά τα κοστολόγια των επιχειρήσεων ενώ η μετακύλιση του κόστους αυτού στους τελικούς καταναλωτές, μέσω των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, είναι θέμα χρόνου.
-Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και συγκεκριμένα, σταδιακή μείωση από το 20% στο 10%, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους που αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι για τις επιχειρήσεις.
Αναφορικά με την ενίσχυση ρευστότητας στο υπόμνημα του το ΒΕΘ αναφέρεται πως είναι απαραίτητη «η άμεση αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, η απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής οφειλόμενου φόρου προς τις επιχειρήσεις με ηλεκτρονική θυρίδα παρακολούθησης της ημερομηνίας αποπεράτωσης του ελέγχου ή του σταδίου ελέγχου αλλά και της ακριβούς ημερομηνίας παραλαβής, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, με κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και την τρέχουσα κατάσταση στην αγορά».
«Την ανάγκη δημιουργίας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση, με ανάδειξη και ενίσχυση δυναμικών κλάδων, με πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, με νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων» υπογραμμίζει το ΒΕΘ τονίζοντας πως απαιτείται «η ενίσχυση των εξωστρεφών κλάδων, με τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση:
- στις μικρές και πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις αλλά και στη διασύνδεση του αγροτικού προϊόντος με το δευτερογενή και τριτογενή τομέα
- στη στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων
- στη στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την καινοτομία, προκειμένου να αυξηθεί η διαφοροποίηση και η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
- στην ενίσχυση της εκπαίδευσης σε κλάδους που υπάρχει ζήτηση και έχουμε έλλειψη προσωπικού».
Ζέρβας: Ριμέικ με ανάπλαση γύρω από το Μετρό
Στο φιλόδοξο πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης για αναπλάσεις γύρω από τον άξονα του Μετρό που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Ζέρβας «παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις για τα θέματα της πόλης μας. Για έργα όπως η μελέτη για την πλατεία Αριστοτέλους, την πλατεία Διοικητηρίου, την πλατεία Διοικητηρίου, τους στάβλους Παπάφη. Παράλληλα μιλήσαμε για κάτι στο οποίο είμαστε φιλόδοξοι: τις αναπλάσεις γύρω από τον άξονα του Μετρό, πέρα από τους σταθμούς».
«Το έργο προχωράει, οι σταθμοί ολοκληρώνονται και ο δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει αναπλάσεις γύρω από τους σταθμούς που ξεκινούν από τον τερματικό σταθμό Νέας Ελβετίας και φτάνουν μέχρι τον σταθμό Ν.Σ.Σταθμό. Είναι ένα πρόγραμμα που θα αποτελέσει ένα ριμέικ για την πόλη και θα αλλάξει όλο τον αστικό ιστό», συμπλήρωσε.
Όπως εξήγησε ο κ. Ζέρβας ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν θετικοί σε αυτή την προοπτική ώστε «η πόλη να έχει ένα καλύτερο πρόσωπο και μια καλύτερη εικόνα».
Μητσοτάκης: Πρόοδος στις ανακοινώσεις από το περσινό βήμα της ΔΕΘ
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον επόμενο χρόνο δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε όλα τα έργα που είχε ανακοινώσει πριν ένα χρόνο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
«Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική της οικονομίας τους επόμενους μήνες τα μηνύματα συνολικά είναι ενθαρρυντικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο διοικητήριο με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της 85ης ΔΕΘ. «Η χώρα σήμερα δανείστηκε και πάλι με μία σύνθετη έκδοση πενταετούς και τριακονταετούς ομολόγου σε εξαιρετικά ελκυστικά επιτόκια και πιστεύουμε ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ένας χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίηση του «για την αναγνώριση από την επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας της σημαντικής οικονομικής στήριξης την οποία η κυβέρνηση παρείχε στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Ενδεικτικά ανέφερε ότι μόνο μέσω του εργαλείου της επιστρεπτέας προκαταβολής δαπανήθηκε από τον Κρατικό προϋπολογισμό ποσό το οποίο ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των έργων που αφορούν το Μετρό, το λιμάνι, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», τις αναπλάσεις της ΔΕΘ και του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.
Μετρό
Για το Μετρό ο πρωθυπουργός είπε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δόθηκε οριστική και τελική λύση στην κατασκευή στο σταθμού Βενιζέλου και σημείωσε πως «πρέπει να είναι κανείς πολύ καχύποπτος για να μην αναγνωρίζει ότι σήμερα ήδη η πόλη αλλάζει, χώροι ελεύθεροι αποδίδονται καθώς εργοτάξια απομακρύνονται».
Επανέλαβε τη δέσμευση του ότι «ο σταθμός Βενιζέλου θα παραδοθεί με τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα να έχουν επιστρέψει με απόλυτη επιστημονική και αρχαιολογική συνέπεια στη θέση τους, όπως, εξάλλου, έχει ξεκινήσει να γίνεται στο σταθμό Αγίας Σοφίας» και υπογράμμισε: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι όταν αποσπάστηκαν εκεί τα αρχαία δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη επανατοποθέτησης τους και δεν είχε αποκαλυφθεί τότε στην πόλη όλο αυτό το μεγάλο κύμα αντίδρασης που προκλήθηκε με το σταθμό Βενιζέλου».
Λιμάνι
Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προχωρούν με ταχύτητα τα έργα βελτίωσης στην 6η προβλήτα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024.
Η πορεία του λιμανιού είναι ανοδική και οι προοπτικές του είναι εξαιρετικά ευοίωνες.
Η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό υπεγράφη στα τέλη Ιουλίου 2021 και η σιδηροδρομική σύνδεση έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ.
Ανάπλαση ΔΕΘ
Το σχέδιο για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος, ολοκληρώθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και ο στόχος είναι οι εργασίες ανάπλασης να ξεκινήσουν εντός του 2023.
Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
Εγκρίθηκε το εδικό πολεοδομικό σχέδιο για τη μετατροπή του χώρου του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε μητροπολιτικό πάρκο και το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου. Η σύμβαση για τον ανάδοχο είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι εργασίες για την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι με μεγάλη χαρά θα βρεθεί στον χώρο κατά την έναρξη των εργασιών για να αποδείξει και σε όσους είναι καχύποπτοι ότι το έργο αυτό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα δρομολογηθεί ακριβώς όπως είχε δεσμευτεί.
Αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει επεκταθεί και έχει ανοίξει τις πύλες του πιο μεγάλο και πιο σύγχρονο, θυμίζοντας ότι το έργο αυτό ξεκίνησε από προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και ολοκληρώθηκε πάλι από κυβέρνηση της ΝΔ, όπως συνέβη και για τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.