Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Τέλος» 650 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε 5 μεγάλα νοσοκομεία

Τι δηλώνουν οι φορείς των νοσοκομείων στο «Τ.Θ.» μετά την πρώτη μέρα των αναστολών

Των Γιώργου Καλλίνη, Δανιήλ Παπαδανιήλ

Η χθεσινή πρώτη μέρα για τις αναστολές στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έφερε αναστάτωση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ήδη μπει σε αναστολή σε όλη την πόλη και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι τις επόμενες μέρες.

Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις από χθες και έχουν ήδη δώσει ραντεβού για δυναμική παρέμβαση σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Μάλιστα, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα από τη χθεσινή ημέρα, καθώς εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παπανικολάου επιτέθηκαν φραστικά σε δημοσιογράφους που παρουσίαζαν τις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Η πρώτη μέρα των αναστολών στα πέντε μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ δύσκολη και για τους εργαζόμενους και για τους διοικητές, εφόσον τόσοι άνθρωποι θα μείνουν εκτός εργασιακού περιβάλλοντος και τα νοσοκομεία θα στερηθούν έμπειρο υγειονομικό προσωπικό που τον καιρό της πανδημίας πρόσφερε τα μέγιστα για να επιβιώσει το ΕΣΥ από την αφόρητη πίεση.

 

Διαμαρτυρία και επεισόδια στο Παπανικολάου

Ανέβηκε η ένταση έξω από το νοσοκομείο Παπανικολάου χθες το πρωί, καθώς κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας εργαζομένων του νοσοκομείου για τις αναστολές των εργαζομένων, κάποιοι θερμοκέφαλοι εργαζόμενοι επιτέθηκαν φραστικά σε εκπροσώπους του Τύπου, που ήταν στο σημείο για τη δημοσιογραφική κάλυψη της διαμαρτυρίας.

«Ζητάω προσωπικά συγνώμη για τη συμπεριφορά συναδέλφων προς τους δημοσιογράφους. Δεν θέλω καμία σχέση με τέτοιες συμπεριφορές συναδέρφων, καθώς έβριζαν δημοσιογράφους που ήταν εκεί για να κάνουν και αυτοί τη δουλειά τους. Προσωπικά, δεν τους εκπροσωπώ και δεν θέλω καμία σχέση μαζί τους», καταδίκασε ανοιχτά στο TyposThes τις βίαιες συμπεριφορές συναδέρφων της, η επικεφαλής του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου Ελένη Σιώτου.

«Σήμερα είναι μια πάρα πολύ δύσκολή μέρα για τόσους εργαζόμενους. Περίπου 153 υγειονομικοί εργαζόμενοι έχουν ήδη βγει σε αναστολή από τους συνολικά 1977 εργαζόμενους, έχουν ήδη τα χαρτιά αναστολής στα χέρια τους. Ήταν όλοι τους στο προαύλιο, αποσβολωμένοι από τις εξελίξεις. Μάλιστα πολλοί από αυτούς ήταν προσωπικό σε μονάδες Covid», τονίζει η κ Σιώτου.

Όπως μας τονίζει η πρόεδρος των εργαζομένων, ο αριθμός των εργαζόμενων που βγαίνουν σε αναστολή είναι πολύτιμος και προφανώς θα επηρεαστεί η λειτουργία του νοσοκομείου. «Έχουμε μία μονάδα ΜΕΘ covid που ήδη δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού και άλλες δύο μονάδες γεμάτες από περιστατικά. Έχουμε δηλαδή ανάγκη για προσωπικό και διώχνουμε 153 πλήρως ειδικευμένα άτομα. Υπάρχει, μάλιστα, άνθρωπος που έχει νοσήσει από covid πριν από λίγους μήνες και βρίσκεται ακόμη σε αγωγή για τον covid και σήμερα βρέθηκε χωρίς δουλειά», καταλήγει.

Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μέρα για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, δηλώνει στο TyposThes άνθρωπος από το περιβάλλον της διοίκησης. «Όλοι αντιλαμβάνονται και την πλευρά των εργαζομένων που στήριξαν το νοσοκομείο σε τόσο δύσκολες στιγμές το τελευταίο χρόνο, όμως ο νόμος δεσμεύει τη διοίκηση. Όντως, θα υπάρξει δυσκολία στο νοσοκομείο με την αποχώρηση τόσων εργαζομένων».

 

Γιώργος Κούτρας, Διοικητής Γεννηματάς/ΑΓ. Δημήτριος: «Δεν θα έχουμε προβλήματα στη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου»

Σε επικοινωνία που είχε χθες το μεσημέρι το TyposThes, με τον Διοικητή των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς»- «Αγ. Δημήτριος», Γιώργο Κούτρα, μας είπε ότι γίνεται κανονικά η αναστολή, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, «επιδίδονται τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους». Στο ερώτημά μας για τον ακριβή αριθμό τους, είπε ότι δεν διέθετε τον αριθμό τους ακριβώς, αλλά τόνισε ότι επιδίδονται κανονικά, -«δίδονται τα χαρτιά και είναι σε αναστολή καθηκόντων και αποχωρούν από την εργασία τους»-, και ότι η επίδοσή τους επρόκειτο να έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο ώρες. «Δεν γνωρίζω το ποσοστό ανεμβολίαστων», μας είπε ο κ. Διοικητής, «αλλά μέσα στην ημέρα θα έχουμε ολοκληρώσει και θα γίνει γνωστό». Όσον αφορά τέλος, τις επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργεί του νοσοκομείου με την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Κούτρας, τόνισε ότι «δεν θα έχουμε προβλήματα στη συνολική λειτουργία του Νοσοκομείου». 

 

Στέφανος Χατζηηλιάδης: «Η κυβέρνηση είναι απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους»

«Οι εργαζόμενοι στο "Γ. Γεννηματάς" και στον «Αγ. Δημήτριο», πήγαν κανονικά σήμερα (σ.σ. χθες)στην εργασία τους, αλλά μας ενημέρωσε η διοίκηση ότι από τις 10 ως όφειλε, δεν πρόλαβε, θα δώσει ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας τα έγγραφα αυτά με τα οποία τους θέτει σε αναστολή εργασίας. Εμείς εφημερεύουμε, εάν λείψουν αυτοί, οι υπόλοιποι θα γίνουν λάστιχο, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα», είπε στο TyposThes ο Στέφανος Χατζηηλιάδης, Πρόεδρος εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αγ. Δημήτριος» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο "Γ. Γεννηματάς". «Η κυβέρνηση», συνέχισε, «είναι απέναντι σ' αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ είμαι ο πρώτος που εμβολιάστηκε και συνιστώ στους συναδέλφους μου να εμβολιαστούν. Όμως δεν θα τους αφαιρέσουμε το δικαίωμα να μην θέλουν να εμβολιαστούν, να ορίζουν το σώμα τους όπως νομίζουν».

Του ζητάμε να μας δώσει αριθμούς για το σύνολο των εργαζομένων στα δύο αυτά νοσοκομεία και τον αριθμό των ανεμβολίαστων σ' αυτά. «Στο "Γ. Γεννηματάς" είναι λίγοι περισσότεροι από 100 και στον "Άγιο Δημήτριο" ήταν 130 και μετά την "απειλή", έφτασαν περίπου στους 60», μας λέει. «Σε ένα σύνολο περίπου 2.000 εργαζομένων, το ποσοστό ήταν μικρό», τονίζει και συνεχίζει: «Δεν μπορούν να κουνάν το δάκτυλο τώρα ή να μιλάνε για το τείχος ανοσίας... Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι είτε είναι εμβολιασμένοι είτε είναι ανεμβολίαστοι και οι δύο μεταδίδουν το ίδιο... Και κάτι ακόμα», υπογραμμίζει ο κ. Χατζηηλιάδης, «όλους εμάς όταν ξεκινούσε η πανδημία, μας έβαλαν μέσα στα covid, χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό γιατί δεν υπήρχε, χωρίς εμβόλιο να δώσουμε τη μάχη. Σ' όλη την Ελλάδα πέθαναν 29 συνάδελφοι, εμείς στον "Άγιο Δημήτριο" έχουμε έναν συνάδελφο στο σπίτι όλη μέρα με οξυγόνο και τώρα μετακυλύουν το πρόβλημα στους υγειονομικούς και τους κουνάνε το δάχτυλο. Σ' αυτούς που έβαλαν πλάτη. Είναι πολιτική αλητεία...». Τέλος, όσον αφορά στη σημερινή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ, τόνισε ότι από την πλευρά τους θα συμμετέχουν κανονικά σ' αυτήν.

 

ΑΧΕΠΑ – Παπαγεωργίου: Εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αναστολή

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν βγει ήδη σε αναστολή σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης, το ΑΧΕΠΑ και το Παπαγεωργίου και θα αναγκαστούν σε λειτουργία με μικρότερο εργατικό δυναμικό σε μια περίοδο που η πίεση από την πανδημία αναμένεται να αυξηθεί.

«Περίπου 240 εργαζόμενοι διάφορων ειδικοτήτων βγαίνουν από την Τετάρτη σε διαθεσιμότητα, ένα ποσοστό που υπολογίζουμε περίπου στο 10-13% του συνολικού αριθμού εργαζόμενων», τονίζει στο TyposThes ο πρόεδρος των εργαζόμενων Παναγιώτης Τουχτίδης. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί αναμένουμε την πίεση από την πανδημία να αυξηθεί στο προσεχές διάστημα και φυσικά τρέχουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά πλην covid, τα οποία χρειάζονται επάρκεια στο προσωπικό», συμπληρώνει ο κ. Τουχτίδης.

Η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου σίγουρα θα επηρεαστεί , σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, από την αναστολή τόσων εργαζόμενων και το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθούν σύντομα οι αλλαγές, με συγχώνευση μονάδων, συμπληρώνει ο κ. Τουχτίδης.

Σημειώνουμε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έπειτα από επαφή, τόνισε στο TyposThes ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί για τις χθεσινές αναστολές.

Στο ΑΧΕΠΑ περίπου 100 εργαζόμενοι θα τεθούν σε αναστολή, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων Χαράλαμπο Κοροξένο. «Σήμερα (σ.σ. χθες) βιώσαμε ένα μπάχαλο από το πρωί, καθώς κανείς δεν ήξερε αν δουλεύει ή βρίσκεται σε αναστολή. Κατόπιν ενημέρωσης από τη διοίκηση, οι αναστολές θα αρχίσουν από την Πέμπτη», εξήγησε στο TyposThes ο κ. Κοροξένος και τόνισε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στις νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην αναστολή.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης, δήλωσε στον «Τ.Θ.» ότι οι αναστολές δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, όμως κάποιες αλλαγές θα γίνουν μετά την αποχώρηση μέρους του προσωπικού.

 

Καταδίκη ΕΣΗΕΜ-Θ για προπηλακισμούς σε δημοσιογράφους στο Παπανικολάου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης καταδικάζει την ενέργεια ανεμβολίαστων υγειονομικών στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» να προπηλακίσουν δημοσιογράφους και τεχνικούς τηλεοπτικών σταθμών.

Τα συνεργεία των τηλεοπτικών ΜΜΕ που βρέθηκαν σήμερα το πρωί (Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021) στο χώρο του Γ.Ν.Θ. «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» για να καλύψουν τη διαμαρτυρία ανεμβολίαστων υγειονομικών του Νοσοκομείου, οι συμβάσεις των οποίων τίθενται σε αναστολή, ασκούσαν το καθήκον τους, να ενημερώσουν το κοινό. Η επίθεση εναντίον τους ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον του δικαιώματος των πολιτών στην ενημέρωση.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ τονίζει τη σημασία του δημοσιογραφικού έργου σε συνθήκες πανδημίας και θεωρεί απαραίτητη την υπεράσπισή του και την προστασία των δημοσιογράφων.

 

Μαζική διαμαρτυρία σήμερα στο ΥΜΑΘ και το Υπουργείο Υγείας

«Ήδη επιδόθηκαν σε εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία τα πρώτα φύλλα αναστολής καθηκόντων, σε πολλά νοσοκομεία είναι υπογεγραμμένα προς επίδοση και σε άλλα έβγαλαν εκτός προγραμμάτων υπηρεσίας τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία προγραμματίζει νέες κινητοποιήσεις με αίτημα κανένας εργαζόμενος «να μη χάσει τη δουλειά του» και να αναδείξει «τα δυσαναπλήρωτα κενά που δημιουργούνται ήδη από σήμερα στη Δημόσια Υγεία». Σήμερα, Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου προκηρύσσει στάση εργασίας 10.00 - 15.00 και συγκεντρώσεις στις 11.00 π.μ., για την Αττική στο υπουργείο Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης και για την περιφέρεια στις κατά τόπους ΥΠΕ και στις πύλες των νοσοκομείων.

Καλεί τους επαγγελματίες υγείας «έστω και τις τελευταίες ημέρες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει συνάδελφοι να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πλήρη αποδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με το μέτρο της υποχρεωτικότητας που επιβλήθηκε χωρίς λόγο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδιωτικοποιήσεις του ΕΣΥ. Από 1η Σεπτέμβρη το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία, εκτιμά ότι στα επιχειρησιακά σχέδια αναπλήρωσης των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων, που καταρτίζουν τα Νοσοκομεία περιλαμβάνεται «η συγχώνευση κλινικών, η νέα αναστολή χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ετοιμάζεται η είσοδος ιδιωτών και εργολάβων».

Σημειώνει ότι «ο εξαναγκασμός, η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στέλνει αρνητικά μηνύματα στην κοινωνία» και προσθέτει ότι οι υγειονομικοί είναι παράδειγμα προς μίμηση, καθώς έχουν εμβολιαστεί σε υψηλότατα ποσοστά του 90% (συνυπολογίζοντας το ποσοστό που διαθέτουν φυσική ανοσία). «Τηρούμε τα μέτρα προστασίας εμβολιασμένοι και μη και δεν υπάρχει καμία εστία διασποράς του ιού στα νοσοκομεία που να ευθύνεται το υγειονομικό προσωπικό για το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

makedonia-palace
Οι καλύτερες πόλεις για να ζήσετε μία ήσυχη ζωή – Ποια θέση έχει η Θεσσαλονίκη
Η νέα έρευνα της Compare the Market AU εξετάζει τις καλύτερες πόλεις για να μετακομίσετε για ήσυχη διαβίωση με βάση οκτώ παράγοντες, όπως ο...
Οι καλύτερες πόλεις για να ζήσετε μία ήσυχη ζωή – Ποια θέση έχει η Θεσσαλονίκη